Σε μάχιμες θέσεις και οι γυναίκες οπλίτες

ΕΘΝΙΚΗ ΕΠΕΤΕΙΟΣ ΤΗΣ 25ης ΜΑΡΤΙΟΥ - ΣΤΡΑΤΙΩΤΙΚΗ ΠΑΡΕΛΑΣΗ -(ΦΩΤΟ EUROKINISSI - ΣΤΡΑΤΟΣ ΧΑΒΑΛΕΖΗΣ)
ΕΘΝΙΚΗ ΕΠΕΤΕΙΟΣ ΤΗΣ 25ης ΜΑΡΤΙΟΥ - ΣΤΡΑΤΙΩΤΙΚΗ ΠΑΡΕΛΑΣΗ -(ΦΩΤΟ EUROKINISSI - ΣΤΡΑΤΟΣ ΧΑΒΑΛΕΖΗΣ) EUROKINISSI

Το Συμβούλιο της Επικρατείας έκρινε αντισυνταγματική διάταξη, με την οποία προβλεπόταν η κατάταξη των γυναικών Επ. Οπ. μόνο σε ειδικότητες διοικητικής μέριμνας και υποστήριξης.

Σε μάχιμες θέσεις θα μπορούν να τοποθετούνται πλέον οι γυναίκες οπλίτες, καθώς το Συμβούλιο της Επικρατείας έκρινε αντισυνταγματική διάταξη με την οποία προβλέπεται η κατάταξή τους μόνο σε ειδικότητες διοικητικής μέριμνας και υποστήριξης.

Πρόκειται για τη διάταξη της παρ. 2 του άρθρου 1 του Ν. 2936/2001, με την οποία αποκλείονταν οι γυναίκες επαγγελματίες οπλίτες από το σύνολο των επιχειρησιακών και τεχνικών ειδικοτήτων.

Γυναίκες Επ.Οπ του Στρατού Ξηράς είχαν προσφύγει στο Διοικητικό Εφετείο Αθηνών, μετά τον αποκλεισμό τους το 2005 - 2006 από ειδικότητες που είχαν δηλώσει με το σκεπτικό ότι για τις εν λόγω θέσεις προβλέπονταν μόνο άνδρες. Αν και το διοικητικό δικαστήριο απέρριψε τις προσφυγές, στη συνέχεια άσκησαν εφέσεις ενώπιον του ΣτΕ.

Όπως αναφέρει ο δικηγόρος Πέτρος Αγγελάκης, κρίθηκε ότι ο αποκλεισμός αυτός «συνιστά απόκλιση από την αρχή της ισότητας των φύλων κατά την πρόσβαση στο επάγγελμα του ΕΠ.ΟΠ. και την εκπαίδευση που απαιτείται για την άσκησή του.

Στην κρίση του Γ' Τμήματος του ΣτΕ βάρυνε το γεγονός ότι ο Υπουργός Εθνικής Άμυνας, ήδη από το έτος 2007, με απόφασή του αντικατέστησε προγενέστερη απόφασή του με την οποία επιτρεπόταν η κατάταξή γυναικών μόνο στις ειδικότητες διοικητικής μέριμνας και υποστήριξης, επέτρεψε την κατάταξή τους σε όλες, ανεξαιρέτως, τις ειδικότητες των ΕΠ.ΟΠ. του Στρατού Ξηράς.

Το ζήτημα παραπέμφθηκε στην Ολομέλεια του ΣτΕ για οριστική κρίση.

SHARE:

24Media Network