Σε ύφεση η φωτιά στη Σαμοθράκη - Παραμένει σε εξέλιξη η φωτιά στον Δομοκό και στέλνονται ενισχύσεις

Φωτιά, φωτογραφία αρχείου
Φωτιά, φωτογραφία αρχείου EUROKINISSI

Μάχη με τις φλόγες εξακολουθούν να δίνουν οι πυροσβέστες για τον περιορισμό της φωτιάς στο Πετρωτό Δομοκού, που είναι σε εξέλιξη. Ενισχύονται περαιτέρω οι δυνάμεις. Δεν απειλείται το χωριό του Πετρωτού. Καλύτερη εικόνα στα υπόλοιπα μέτωπα.

Εξαιρετικά δύσκολη ήταν η σημερινή ημέρα για την Πυροσβεστική, εξαιτίας των απανωτών πυρκαγιών και των δύσκολων καιρικών συνθηκών που επικρατούν.

Το τελευταίο 24ωρο εκδηλώθηκαν 65 δασικές πυρκαγιές, εκ των οποίων οι περισσότερες αντιμετωπίστηκαν άμεσα και στο αρχικό τους στάδιο.

Στη φωτιά που εκδηλώθηκε χθες το βράδυ στην Τ.Κ. Πετρωτού στο Δομοκό Φθιώτιδας και παραμένει σε εξέλιξη, επιχειρούν 52 πυροσβέστες με δύο ομάδες πεζοπόρων τμημάτων, 16 οχήματα, 11 αεροσκάφη και 3 ελικόπτερα εκ των οποίων το ένα για εναέριο συντονισμό. Συνδρομή παρέχουν εθελοντές πυροσβέστες καθώς και υδροφόρες και μηχανήματα έργου της Τοπικής Αυτοδιοίκησης.

Επίσης, μεταβαίνουν 54 πυροσβέστες με δύο ομάδες πεζοπόρων τμημάτων και 21 οχήματα από Περιφέρειες της χώρας και συγκεκριμένα, 10 πυροσβέστες με 5 οχήματα από την Κεντρική Μακεδονία, 16 πυροσβέστες με μια ομάδα πεζοπόρου τμήματος και 5 οχήματα από τη Δυτική Μακεδονία, 10 πυροσβέστες με 5 οχήματα από Ήπειρο και 18 πυροσβέστες με μια ομάδα πεζοπόρου τμήματος και 6 οχήματα από Θεσσαλία.

Το σημείο είναι εξαιρετικά δύσβατο, όμως η φωτιά κινείται δυτικά και δεν φαίνεται να υπάρχει κίνδυνος για το χωριό του Πετρωτού, ούτε κατά την διάρκεια της νύχτας όπως δείχνει η έως τώρα εικόνα, παρότι όλα επίσης δείχνουν ότι θα χρειαστούν ολονύχτιες προσπάθειες της Πυροσβεστικής στο σημείο και εξαιτίας αυτού του λόγου μεταβαίνουν και όλες αυτές οι ενισχύσεις για τις επίγειες δυνάμεις.

Σε ύφεση βρίσκεται πλέον η πυρκαγιά που εκδηλώθηκε σήμερα το πρωί σε δασική έκταση σε ορεινό και δύσβατο σημείο, στην περιοχή Πηγές Γριάς Βάθρας Πρίνος Σαμοθράκης και επιχειρούν 35 πυροσβέστες με τρείς ομάδες πεζοπόρων τμημάτων συμπεριλαμβανόμενων και 11 πυροσβεστών που μετέβηκαν ακτοπλοϊκώς από Αλεξανδρούπολη καθώς και τέσσερα οχήματα. Από αέρος επιχειρούν 2 αεροσκάφη και 3 ελικόπτερα, ενώ τις προσπάθειες κατάσβεσης συνδράμουν και πεζοπόρο τμήμα του Ελληνικού Στρατού που αποτελείται από 10 στελέχη καθώς και εθελοντές πυροσβέστες.

Οριοθετήθηκε η πυρκαγιά που εκδηλώθηκε σήμερα το μεσημέρι σε αγροτοδασική έκταση στην περιοχή Σίμιζα Πηνειού Ηλείας.

Υπό μερικό έλεγχο τέθηκε η δασική πυρκαγιά που εκδηλώθηκε σήμερα το μεσημέρι στην περιοχή Προφήτης Ηλίας Ζήρου Πρέβεζας και επιχειρούν 25 πυροσβέστες με 2 ομάδες πεζοπόρων τμημάτων και 3 οχήματα ενώ από αέρος επιχείρησε ένα ελικόπτερο.

Άμεσα οριοθετήθηκε η πυρκαγιά που ξέσπασε σε δασική έκταση στην περιοχή Λάβαρα στο Σουφλί Έβρου. Επιχειρούν 17 πυροσβέστες με 6 οχήματα, ενώ συνδράμουν και στελέχη του Ελληνικού Στρατού.

Τα κατά τόπους ανακριτικά γραφεία, καθώς και Κλιμάκια της Διεύθυνσης Αντιμετώπισης Εγκλημάτων Εμπρησμού (Δ.Α.Ε.Ε.) διερευνούν τα αίτια εκδήλωσης των πυρκαγιών.

Επικίνδυνη και η αυριανή ημέρα για πυρκαγιές

Σύμφωνα με το Χάρτη Πρόβλεψης Κινδύνου Πυρκαγιάς που εκδίδει η Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας του Υπουργείου Κλιματικής Κρίσης & Πολιτικής Προστασίας (www.civilprotection.gr), για αύριο Τετάρτη 10 Αυγούστου 2022, προβλέπεται πολύ υψηλός κίνδυνος πυρκαγιάς (κατηγορία κινδύνου 4) για τις εξής περιοχές:

  • Περιφέρεια Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης (ΠΕ Έβρου)
  • Περιφέρεια Αττικής
  • Περιφέρεια Στερεάς Ελλάδας (ΠΕ Εύβοιας, ΠΕ Βοιωτίας)
  • Περιφέρεια Πελοποννήσου (ΠΕ Αργολίδας, ΠΕ Κορινθίας)
  • Περιφέρεια Βόρειου Αιγαίου (ΠΕ Χίου)

Στις ανωτέρω περιοχές θα πραγματοποιηθούν περιπολίες εναέριας επιτήρησης, καθώς και περιπολίες από Πυροσβεστικές, Αστυνομικές και Στρατιωτικές δυνάμεις.

Επιπρόσθετα, το προσωπικό των Πυροσβεστικών Υπηρεσιών των ανωτέρω Περιφερειακών Ενοτήτων παραμένει σε μερική επιφυλακή, προκειμένου να αντιμετωπιστούν οι αυξημένες υπηρεσιακές απαιτήσεις, που πιθανόν να προκύψουν λόγω πολύ υψηλού κινδύνου πυρκαγιάς (κατηγορία κίνδυνου 4).

Ταυτόχρονα, για τις ανωτέρω περιοχές, παραμένει σε εφαρμογή το Σχέδιο δράσεων Πολιτικής Προστασίας για την αντιμετώπιση κινδύνων λόγω δασικών πυρκαγιών, σύμφωνα με το οποίο, μεταξύ άλλων, προβλέπεται, η εφαρμογή του μέτρου της προληπτικής απαγόρευσης της κυκλοφορίας οχημάτων και παραμονής εκδρομέων σε εθνικούς δρυμούς, δάση και "ευπαθείς" περιοχές.

Σε άμεση συνεργασία με τη Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας έχουν ενημερωθεί όλες οι αρμόδιες εμπλεκόμενες κρατικές υπηρεσίες, καθώς και οι Περιφέρειες και Δήμοι των ανωτέρω περιοχών, ώστε να βρίσκονται σε αυξημένη ετοιμότητα για τη λήψη μέτρων αρμοδιότητάς τους.

Ακολουθήστε το News247.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ: Πυροσβεστική, Φωτιά
SHARE:

24Media Network