Σε ύφεση η φωτιά στην Λαυρεωτική-Έρευνα για το ενδεχόμενο εμπρησμού

Πυρκαγιά σε δασική έκταση
Πυρκαγιά σε δασική έκταση EUROKINISSI

Μέχρι τώρα η εικόνα είναι πολύ καλύτερη στο πύρινο μέτωπο της Λαυρεωτικής, όχι οριοθετημένο αλλά σε ύφεση-Εκκενώθηκαν προληπτικά η Καμάριζα, η παιδική κατασκήνωση «Ξένοιαστο Μελίσσι» τα παιδιά της οποίας έχουν μετακινηθεί στην παραλία, ο Άγιος Γεράσιμος, το ξενοδοχείο «Saron» στο Σούνιο και η δομή φιλοξενίας των μεταναστών στο Λαύριο που επίσης έχουν μετακινηθεί στην παραλία

Καλύτερη είναι η εικόνα του του πύρινου μετώπου στην περιοχή Πούντα Ζέζα στο δήμο Λαυρεωτικής, μεταξύ Σουνίου και Λαυρίου. 

Πλέον δεν υπάρχει ενεργό μέτωπο παρά μόνο καπνοί και διάσπαρτες εστίες και έτσι μπορεί η φωτιά να θεωρηθεί σε ύφεση όχι όμως ακόμη οριοθετημένη. Το επίσης θετικό είναι ότι δεν πνέουν δυνατοί άνεμοι στην περιοχή και έτσι οι εστίες εντοπίζονται κυρίως εντός της καμένης έκτασης στα ορεινά της Λαυρεωτικής, εντός της δασικής έκτασης. 

ADVERTISING

Εάν η φωτιά πέρασε εντός των ορίων του εθνικού δρυμού του Σουνίου, αυτό θα προκύψει από τον απολογισμό της Δασικής Υπηρεσίας. Ζημιές σε σπίτια δεν σημειώθηκαν ούτε κινδύνευσαν άνθρωποι που ήταν η πρώτη προτεραιότητα. 

Για προληπτικούς λόγους, η Πυροσβεστική εισηγήθηκε στην Τοπική Αυτοδιοίκηση την εκκένωση 4 οικισμών της περιοχής και συγκεκριμένα, για την Αγριλέζα, τον Άγιο Γεράσιμο, την Καμάριζα και το Σούνιο. Μέχρι τώρα έχει εκκενωθεί η Καμάριζα, η παιδική κατασκήνωση «Ξένοιαστο Μελίσσι» τα παιδιά της οποίας έχουν μετακινηθεί στην παραλία, ο Άγιος Γεράσιμος, το ξενοδοχείο «Saron» στο Σούνιο και η δομή φιλοξενίας των μεταναστών στο Λαύριο που επίσης έχουν μετακινηθεί στην παραλία. 

Η ΕΛ.ΑΣ. παραμένει επίσης πλήρως ανεπτυγμένη με τις δυνάμεις της στην περιοχή, κατά μήκος της Ποσειδωνίας για την ταχύτερη και ασφαλέστερη απομάκρυνση των οχημάτων των κατοίκων. 

Για τον λόγο αυτό και εξαιτίας της επικινδυνότητας που είχε το συγκεκριμένο πύρινο μέτωπο, στο σημείο μετέβηκε και ο Υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας και Διαχείρισης Κρίσεων Νίκος Χαρδαλιάς. Συνολικά στο σημείο επιχειρούν 49 πυροσβέστες με 19οχήματα, το Μ.Ε.Τ.Π.Ε., 2 ομάδες πεζοπόρων τμημάτων, 2 αεροσκάφη και 4 ελικόπτερα, εκ των οποίων, το ένα για επιτήρηση και συντονισμό των δυνάμεων. 

Αναφορικά με πληροφορίες που κάνουν λόγο για τον τρόπο που ξέσπασε η φωτιά στην περιοχή, μερικές εκ των οποίων κάνουν λόγο για δοκιμαστικές βολές πυρομαχικών από την Ελληνική Βιομηχανία Όπλων (ΕΒΟ) στο Λαύριο και αρχική εκδήλωση της φωτιάς σε ξηρά χόρτα, μέχρι στιγμής επίσημη καταγγελία στην Πυροσβεστική δεν έχει γίνει, ωστόσο με εντολή του Υφυπουργού Πολιτικής Προστασίας και Διαχείρισης Κρίσεων Νίκου Χαρδαλιά και του Αρχηγού ΠΣ Αντιστράτηγου Στέφανου Κολοκούρη βρίσκεται ήδη στην περιοχή κλιμάκιο της Διεύθυνσης Αντιμετώπισης Εγκλημάτων Εμπρησμού (Δ.Α.Ε.Ε.) για την άμεση διερεύνηση των αιτιών της δασικής πυρκαγιάς που εκδηλώθηκε σήμερα στην περιοχή Πούντα Ζέζα και βεβαίως θα διερευνηθεί και το ενδεχόμενο που προαναφέρθηκε. 

Εξαιτίας της πυρκαγιάς στην περιοχή του Λαυρίου παραμένουν οι κυκλοφοριακές ρυθμίσεις στην περιοχή ως εξής: 

  • Επί της Λ. Αθηνών-Σουνίου από το ύψος του Τεχνολογικού Πολιτιστικού Πάρκου Λαυρίου προς την πόλη του Λαυρίου, 
  • Επί της Λ Σουνίου από το ύψος της εταιρείας «ΟΛΥΜΠΙΚ ΜΑΡΙΝ» στο ρεύμα κυκλοφορίας προς Σούνιο, 
  • Επί της Λ. Σουνίου από το ύψος της οδού Αγίου Γερασίμου προς τον οικισμό Αγίου Γερασίμου, 
  • Επί της οδού Αγίας Παρασκευής από το ύψος της Λ. Σουνίου(Ταβέρνα Συρτάκι) 
  • Επί της Λ. Σουνίου χ/θ 71 αναστροφή οχημάτων προς Πάλαια Φώκια, 
  • Επί της Λ. Αθηνών- Σουνίου από το ύψος της Λ. Λεγρενών αναστροφή των οχημάτων προς Παλαιά Φώκια, 
  • Επί της Εισόδου Οικισμού Αγίου Κωνσταντίνου (Καμάριζης και Χάος) 
  • Επί της Λ. Καμαρίζης από το ύψος Μεγάλα Πεύκα(Οικισμός Αγίου Κωσταντίνου). 
  • Επί της Εισόδου Οικισμού Αγίου Κωνσταντίνου(Λ. Καμαρίζης) στο ύψος της Εκκλησίας Αγίας Ειρήνης (περιοχή Συντερίνα). 

Στο Θεολόγο η φωτιά είναι σε ύφεση και στη Πύλο σε μερικό έλεγχο.

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ: Πυροσβεστική, Φωτιά
SHARE:

24Media Network