Σε ύφεση οι φωτιές σε Κύθηρα και Σάμο

Σε ύφεση οι φωτιές σε Κύθηρα και Σάμο
MotionTeam

Υπό έλεγχο έχει τεθεί η φωτιά στην Παλαιόπολη Κυθήρων. Στο σημείο συνεχίζεται η επιχείρηση της Πυροσβεστικής για τυχόν νέες αναζωπυρώσεις. Βελτιωμένη η εικόνα από την πυρκαγιά στον Μεσόκαμπο Σάμου - Ίσως προκλήθηκε από στύλο της ΔΕΗ λέει ο δήμαρχος του νησιού.

Σε ύφεση βρίσκεται η φωτιά που ξέσπασε αργά το βράδυ του Σαββάτου σε χαμηλή βλάστηση δασικής έκτασης στην Παλαιόπολη Κυθήρων.

Σύμφωνα με τον αντιπεριφερειάρχη Νήσων Παναγιώτη Χατζηπέρο, η πυρκαγιά είναι υπό πλήρη έλεγχο ωστόσο -όπως αναφέρει- στο σημείο συνεχίζεται η επιχείρηση της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας για τυχόν νέες αναζωπυρώσεις.

Στην κατάσβεση της φωτιάς συμμετέχουν δύο πυροσβεστικά αεροσκάφη και δύο ελικόπτερα.

Οι δυνάμεις πυρόσβεσης που έχουν ενισχυθεί από σήμερα είναι 19 οχήματα με 40 πυροσβέστες, δύο πεζοπόρα τμήματα, μία υδροφόρα και δύο χωματουργικά μηχανήματα των ΟΤΑ.

Σε ύφεση η φωτιά στη Σάμο – Ίσως προκλήθηκε από στύλο της ΔΕΗ λέει ο δήμαρχος

Την ίδια ώρα, σε ύφεση βρίσκεται και η φωτιά στον Μεσόκαμπο Σάμου, η οποία εκδηλώθηκε το απόγευμα του Σαββάτου και «οδήγησε» στην προληπτική εκκένωση τουλάχιστον πέντε ξενοδοχείων της περιοχής. Οι άνδρες της Πυροσβεστικής έδωσαν ολονύχτια μάχη με τις φλόγες, ενώ με το πρώτο φως της ημέρας ξεκίνησαν ρίψεις νερού τα εναέρια μέσα και μέχρι αυτή την ώρα η φωτιά είναι ελεγχόμενη.

Όπως αναφέρει η Πυροσβεστική η εικόνα της φωτιάς είναι βελτιωμένη σήμερα το πρωί και υπάρχουν μόνο μικρές εστίες, ενώ στο σημείο επιχειρούν συνολικά 69 πυροσβέστες δυο ελικόπτερα και αρκετοί εθελοντές.

Ο δήμαρχος του νησιού Χριστόδουλος Σεβαστάκης μιλώντας στον ΣΚΑΪ  ανέφερε ότι η κατάσταση είναι καλύτερη. Όπως σημείωσε, οι περίπου 1.000 τουρίστες που μεταφέρθηκαν χθες με πλωτά μέσα του λιμενικού στο κλειστό γυμναστήριο του Πυθαγορείου, επέστρεψαν μετά από ώρες πίσω στα καταλύματα τους. Προσέθεσε, επίσης, ότι κάτοικοι από κοντινά σπίτια είδαν σπινθήρες πριν ξεσπάσει η φωτιά. Εκτίμησε ότι η πυρκαγιά ενδεχομένως να ξεκίνησε από στύλο της ΔΕΗ αλλά τίποτα δεν είναι σίγουρο.

Παράλληλα, σε εξέλιξη βρίσκονται και οι φωτιές σε Καστρίτσα Ιωαννίνων, Βροντερό Φλώρινας, Ριόλο Αχαΐας και Γύθειο Λακωνίας, με την κατάσταση των μετώπων να είναι βελτιωμένη σε σχέση με το Σάββατο.

Υπό μερικό έλεγχο τέθηκαν οι πυρκαγιές στα Τσουκαλέικα Μεσσηνίας, στη Βάρδα Κυλλήνης και στα Κρητικά στην Κέρκυρα.

Πολύ υψηλός κίνδυνος πυρκαγιάς

Σύμφωνα με το Χάρτη Πρόβλεψης Κινδύνου Πυρκαγιάς, για τη σήμερα, Κυριακή 25 Αυγούστου, προβλέπεται Πολύ Υψηλός Κίνδυνος Πυρκαγιάς (κατηγορία κινδύνου 4) στις Περιφέρειες Αττικής, Στερεάς Ελλάδας (Εύβοια, Βοιωτία) και Πελοποννήσου (Κορινθία, Αργολίδα).

Για τις περιοχές αυτές τίθεται σε εφαρμογή το 2ο στάδιο επιχειρησιακής ετοιμότητας του Πυροσβεστικού Σώματος, καθώς και το μέτρο της προληπτικής απαγόρευσης της κυκλοφορίας οχημάτων και της παραμονής εκδρομέων σε εθνικούς δρυμούς, δάση και «ευπαθείς» περιοχές, σύμφωνα με το Σχέδιο Δράσης της Πολιτικής Προστασίας για την αντιμετώπιση κινδύνων λόγω δασικών πυρκαγιών.

Θα συνεχιστούν οι περιπολίες εναέριας επιτήρησης, καθώς και οι μικτές περιπολίες από Πυροσβεστικές, Αστυνομικές και Στρατιωτικές δυνάμεις.

Σε άμεση συνεργασία με τη Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας, έχουν ενημερωθεί όλες οι αρμόδιες εμπλεκόμενες κρατικές υπηρεσίες καθώς και οι Περιφέρειες και Δήμοι της χώρας, ώστε να βρίσκονται σε αυξημένη ετοιμότητα για τη λήψη μέτρων αρμοδιότητάς τους.

Η Πυροσβεστική απευθύνει έκκληση στους πολίτες:

-Να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί και να αποφεύγουν οποιαδήποτε δραστηριότητα θα μπορούσε να προκαλέσει εκδήλωση πυρκαγιάς

-Σε περίπτωση που αντιληφθούν πυρκαγιά, να ειδοποιούν αμέσως την Πυροσβεστική Υπηρεσία στον αριθμό κλήσης 199 ή στον Ευρωπαϊκό Αριθμό κλήσης 112

Για πληροφορίες αναφορικά με την πρόληψη δασικών πυρκαγιών, μπορείτε να ανατρέχετε στην ιστοσελίδα και στους επίσημους λογαριασμούς του Πυροσβεστικού Σώματος, στο Facebook και στο Twitter.

Παρακαλούνται οι πολίτες να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί και σε περίπτωση πυρκαγιάς, να ακολουθούν πιστά τις υποδείξεις των αρμόδιων Αρχών.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα