Σεισμός στην Κρήτη: Διαρκείς μετασεισμοί με ισχυρότερη τη δόνηση των 5,3 Ρίχτερ

Σεισμός στην Κρήτη: Διαρκείς μετασεισμοί με ισχυρότερη τη δόνηση των 5,3 Ρίχτερ
Σεισμός στην Κρήτη INTIME

Από την Πολιτική Προστασία γίνεται έκκληση στους κατοίκους της περιοχής να αποφεύγουν κατασκευές που έχουν υποστεί έστω και μικρές βλάβες από τους σεισμούς και να εφαρμόζουν πιστά τις οδηγίες αντισεισμικής προστασίας.

Έντονη είναι η μετασεισμική δραστηριότητα στην ευρύτερη περιοχή του Νομού Ηρακλείου στην Κρήτη που επλήγη από τον χθεσινό ισχυρό σεισμό με τον τραγικό απολογισμό του ενός νεκρού και των 9 τραυματιών.

Οι μετασεισμοί είναι συνεχείς, ενώ αυτοί που έδωσαν μεγέθη άνω των 4 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ από χθες έως και σήμερα το πρωί, έφτασαν τους 11. Από αυτούς, ο ισχυρότερος μετασεισμός έως τώρα ήταν αυτός που σημειώθηκε σήμερα στις 07:48 το πρωί, μεγέθους 5,3 R, ενώ ακολούθησαν νέοι μετασεισμοί μεγέθους 3,8 και 3 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ.

Σε συνέχεια της συνεδρίασης της Μόνιμης Ειδικής Επιστημονικής Επιτροπής Εκτίμησης Σεισμικής Επικινδυνότητας και Αξιολόγησης Σεισμικού Κινδύνου του ΟΑΣΠ, προκειμένου να εξεταστεί η σεισμική δραστηριότητα στην περιοχή Αρκαλοχωρίου Ηρακλείου Κρήτης, και σχετικής ενημέρωσης προς το Υπουργείο Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας, επισημαίνεται:

Ο μεγάλος σεισμός που σημειώθηκε στην περιοχή χθες το πρωί (09.17΄) είναι κατά πάσα πιθανότητα ο κύριος σεισμός. Επειδή σεισμοί με αυτές τις παραμέτρους συνοδεύονται συνήθως από έντονη σεισμική δραστηριότητα γίνεται έκκληση στους κατοίκους της περιοχής να αποφεύγουν κατασκευές που έχουν υποστεί έστω και μικρές βλάβες και να εφαρμόζουν πιστά τις οδηγίες αντισεισμικής προστασίας της Γενικής Γραμματείας Πολιτικής Προστασίας και του ΟΑΣΠ.

Στην Κρήτη παραμένουν ο Υπουργός Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας, Χρήστος Στυλιανίδης, συνοδευόμενος από τον Υφυπουργό, Ευάγγελο Τουρνά, τον Γενικό Γραμματέα Πολιτικής Προστασίας, Βασίλειο Παπαγεωργίου, τον Πρόεδρο του ΟΑΣΠ, Ευθύμη Λέκκα, καθώς και τον Γενικό Διευθυντή Συντονισμού της ΓΓΠΠ, Φοίβο Θεοδώρου, για τον καλύτερο συντονισμό όλων των συναρμόδιων φορέων και τη διαχείριση των συνεπειών του σεισμού.

Από την Πολιτική Προστασία έχουν διατεθεί ξενοδοχεία και 2.500 σκηνές για τους σεισμόπληκτους. Πάντως, ειδικά τη νύχτα που πέρασε, οι περισσότεροι αποφάσισαν να διανυκτερεύσουν κοντά στις οικίες τους που είχαν υποστεί ζημιές και κυρίως μέσα στα αυτοκίνητά τους. Ενδεικτικά, μόλις 80 πήγαν σε ξενοδοχεία και 250 σε σκηνές.

Σήμερα, στην Κρήτη έχουν φτάσει 40 μηχανικοί από Αθήνα και μαζί με τους μηχανικούς του νησιού θα ξεκινήσουν την καταγραφή των ζημιών και τον χαρακτηρισμό των οικοδομών. Σύμφωνα με πληροφορίες, υπολογίζεται πως τουλάχιστον 1.000 οικοδομές έχουν υποστεί ζημιές.

Σημειώνεται ότι με Διαταγή του Αρχηγού της Ελληνικής Αστυνομίας, Αντιστράτηγου Μιχαήλ Καραμαλάκη, έχουν ληφθεί από την πρώτη στιγμή, αυξημένα μέτρα τάξης και ασφάλειας, στις σεισμόπληκτες περιοχές της Περιφερειακής Ενότητας Ηρακλείου Κρήτης.

Για τον σκοπό αυτό, η Διεύθυνση Αστυνομίας Ηρακλείου διαθέτει ανά 8ωρο, 24 περιπολίες με 46 αστυνομικούς στην ευρύτερη περιοχή του Δήμου Μινώα – Πεδιάδας, ενώ στους λοιπούς Δήμους της Περιφερειακής Ενότητας Ηρακλείου, διατίθενται επιπλέον, ανά 8ωρο, 22 περιπολίες με 44 αστυνομικούς.

Σχετικά με αναφορές σε τηλεοπτικό σταθμό, για περιστατικά κλοπών από οικίες σεισμοπλήκτων της Περιφερειακής Ενότητας Ηρακλείου, διαψεύστηκε επισήμως από την ΕΛ.ΑΣ. και «ανακοινώνεται ότι, τέτοιου είδους περιστατικά δεν έχουν καταγγελθεί στις αστυνομικές Αρχές, ούτε και έχουν διαπιστωθεί από τις περιπολούσες αστυνομικές δυνάμεις και ως εκ τούτου δεν ανταποκρίνονται στην πραγματικότητα».

Ακολουθήστε το News247.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα