Siemens: Εισαγγελική πρόταση για την ανώτερη ποινή σε Χριστοφοράκο, Καραβέλλα-Ελαφρυντικά σε επτά

Siemens: Εισαγγελική πρόταση για την ανώτερη ποινή σε Χριστοφοράκο, Καραβέλλα-Ελαφρυντικά σε επτά
Γραφεία της Siemens στο Μόναχο AP

Δύο χρηματιστές και πέντε στελέχη της γερμανικής Siemens έλαβαν τελικά ελαφρυντικές περιστάσεις στη δίκη για τα «μαύρα ταμεία» του γερμανικού κολοσσού.

Ελαφρυντικά σε επτά από τους 22 καταδικασθέντες στην υπόθεση των «μαύρων ταμείων» της Siemens, χορήγησε το Τριμελές Εφετείο Κακουργημάτων, το οποίο για τρίτη ημέρα συνεχίζει την εκφώνηση απόφασης.

Συγκεκριμένα, το δικαστήριο αναγνώρισε τις ελαφρυντικές περιστάσεις του σύννομου εντίμου βίου σε δυο χρηματιστές με παρένθετο ρόλο στη διακίνηση μαύρου χρήματος και της ειλικρινούς μεταμέλειας μετά την πράξη σε πέντε στελέχη της μητρικής εταιρείας. Υπενθυμίζεται ότι η εισαγγελέας της έδρας, Ελένη Σκεπαρνιά, είχε ζητήσει την αναγνώριση ελαφρυντικών μόνο στους δύο χρηματιστές.

Η διαδικασία συνεχίστηκε με την εισαγγελική λειτουργό, να προτείνει στο δικαστήριο την επιβολή ποινών κάθειρξης για τους 22 καταδικασθέντες για ξέπλυμα βρώμικου χρήματος. Συγκεκριμένα, ζήτησε να επιβληθεί ποινή κάθειρξης 15 ετών -την ανώτατη δηλαδή σύμφωνα με το νέο Ποινικό Κώδικα- σε έξι ενόχους, τους οποίους υποστήριξε πως είχαν «ιθύνοντα ρόλο σε αξιόποινες πράξεις με συμμετοχή πολλών προσώπων». Πρόκειται για τους Μιχ. Χριστοφοράκο, Χρ. Καραβέλλα, που έχουν διαφύγει, Πρόδρ. Μαυρίδη και ακόμη τρία πρώην στελέχη του ΟΤΕ.

Για τους υπόλοιπους κατηγορούμενος πρότεινε να οριστούν ποινές κάθειρξης λιγότερων ετών, ενώ για τα επτά πρόσωπα που έλαβαν ελαφρυντικά υποστήριξε πως πρέπει να τους επιβληθεί ποινή κάθειρξης επτά ετών.

Στη συνέχεια θα ακολουθήσει η απόφαση του δικαστηρίου επί των ποινών, καθώς και η χορήγηση ή μη αναστολής της εκτέλεσης του έως το δευτεροβάθμιο δικαστήριο. Να σημειωθεί πως η διαδικασία αναμένεται χρονοβόρα αφού ήδη το δικαστήριο έχει γνωστοποιήσει έξι νέες δικάσιμους που εκτιμάται ότι θα χρειαστούν για να ολοκληρωθεί η έκδοση ετυμηγορίας

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα