Σκάνδαλο Depuy: Ποινές τρία έως εννέα έτη στους 13 καταδικασθέντες

Πτέρυγα νοσοκομείου
Πτέρυγα νοσοκομείου - Φωτογραφία αρχείου EUROKINISSI

Σε όλους δόθηκε αναστολή στην έφεση, ενώ τους χορηγήθηκαν και δύο ελαφρυντικές περιστάσεις.

Ποινές από εννέα έως τρία έτη επέβαλε το Τριμελές Εφετείο Κακουργημάτων στους 13 κατηγορούμενους που κρίθηκαν ένοχοι για την υπόθεση των υπεκοστολογημένων ορθοπεδικών της εταιρίας DePuy.

Σε όλους τους κατηγορούμενους, ανάμεσά τους στελέχη της εταιρίας, γιατροί, στελέχη δημοσίων νοσοκομείων και επιχειρηματίες, χορηγήθηκε αναστολή στην έφεση, με αποτέλεσμα να αφεθούν ελεύθεροι. Παράλληλα, τους αναγνωρίστηκαν τα ελαφρυντικά του πρότερου σύννομου βίου και της καλής συμπεριφοράς μετά την πράξη. Τέλος, το δικαστήριο έκρινε πως θα πρέπει να μετατραπεί η ποινή φυλάκισης τεσσάρων ετών, που επιβλήθηκε σε καταδικασθέντες ιατρούς, σε χρηματική (10 ευρώ ημερησίως).

Κατά την προηγούμενη συνεδρίαση, αποφασίστηκε η απαλλαγή των 13 κατηγορουμένων από το αδίκημα της ενεργητικής δωροδοκίας, λόγω παραγραφής, ενώ κρίθηκαν ένοχοι, κατά περίσταση, για τα αδικήματα της απάτης και της νομιμοποίησης εσόδων από παράνομη δραστηριότητα.

Σύμφωνα με την κατηγορία, η θυγατρική εταιρία του αμερικανικού κολοσσού Johnson&Johnson «έδρασε» στην Ελλάδα την περίοδο από το 2000 έως το 2006, προκαλώντας ζημία στο ελληνικό δημόσιο άνω 11.500.000 ευρώ. Ειδικότερα, η εταιρία φέρεται να υπερκοστολογούσε τα μηχανήματα κατά τουλάχιστον 35%. Συνολικά φέρεται να τα προμήθευσε σε 114 νοσοκομεία σε ολόκληρη τη χώρα.

SHARE: