Το ΣτΕ θα αποφανθεί για τις μεταβιβάσεις μνημείων στο Υπερταμείο

Το ΣτΕ θα αποφανθεί για τις μεταβιβάσεις μνημείων στο Υπερταμείο
Συμβούλιο της Επικρατείας (ΣτΕ) Eurokinissi

Προσέφυγαν ο Σύλλογος Ελληνων Αρχαιολόγων και σειρά Δήμων για να ακυρωθούν οι σχετικές αποφάσεις.

Την προστασία της πολιτιστικής κληρονομιάς προτάσσουν ο Σύλλογος Ελληνων Αρχαιολόγων και σειρά Δήμων που προσέφυγαν στο Συμβούλιο της Επικρατείας κατά της μεταβίβασης δεκάδων σημαντικών αρχαιολογικών χώρων στο Υπερταμείο.

Το ζήτημα είχε πάρει μεγάλες διαστάσεις πριν αρκετούς μήνες, όταν έγινε γνωστό πως σημαντικά μνημεία όπως ο Λευκός Πύργος, ο αρχαιολογικός χώρος της Κνωσού, η Σπιναλόγκα, οι βασιλικοί τάφοι  Βεργίνας, ο τάφος του Λεωνίδα στην Λακωνία, το Βυζαντινό κάστρο του Επταπυργίου, το Μικρολίμανο –Ακτή Κουμουνδούρου στον Πειραιά και η παραλία της Φτελίας στην Μύκονο, έχουν μεταφερθεί προς εκποίηση στην Εταιρεία Ακινήτων του Δημοσίου (ΕΤΑΔ).

Μάλιστα, όπως επισημαίνουν ακόμα δεν έχουν καταλήξει στον ακριβή αριθμό που πρόκειται να περάσουν στο Υπερταμείο, χαρακτηρίζοντας ανεπίτρεπτες τις μεταβιβάσεις κυριότητας και νομής των προστατευόμενων πολιτιστικών αγαθών. Μεταξύ άλλων υποστηρίζουν πως δεν είναι συνταγματικά ανεκτές, αφού καταπατώνται θεμελιώδεις αρχές του Συντάγματος όπως το άρθρο 24 για την προστασία της πολιτιστικής κληρονομιάς, ενώ παράλληλα καταστρατηγείται και η σύμβαση της Γρανάδας για την προστασία της αρχιτεκτονικής κληρονομιάς της Ευρώπης, η οποία κυρώθηκε από τη χώρα μας για την προστασία των αρχαιολογικών χώρων.

Στο Συμβούλιο της Επικρατείας προσέφυγαν οι Δήμοι Αλίμου, Ελληνικού – Αργυρούπολης, Κερατσινίου – Δραπετσώνας και Ιωαννιτών, οι δήμαρχοι Σπάρτης και Πατρέων, ο Σύλλογος Ελλήνων Αρχαιολόγων και μέλη του Διοικητικού Συμβουλίου του εν λόγω Συλλόγου, ζητώντας να ακυρωθούν οι συμβάσεις με τις οποίες μεταβιβάστηκαν τα μνημεία στο ΕΤΑΔ.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα