Κακοκαιρία: Στην Κρήτη εσπευσμένα κυβερνητικό κλιμάκιο και ομάδα της ΕΜΑΚ

Κακοκαιρία: Στην Κρήτη εσπευσμένα κυβερνητικό κλιμάκιο και ομάδα της ΕΜΑΚ
Μετεωκρήτες

Η αποστολή έχει ως στόχο τον συντονισμό των τοπικών φορέων για τη διαχείριση της κατάστασης, την εκτίμηση των ζημιών που προκλήθηκαν από την κακοκαιρία, καθώς και την ενίσχυση ενεργειών έρευνας και διάσωσης.

Στις πληγείσες από το κύμα κακοκαιρίας περιοχές της Κρήτης μετέβη σήμερα με ελικόπτερο Super Puma του Πυροσβεστικού Σώματος (Π.Σ.) ο Υπουργός Υποδομών και Μεταφορών, Χρήστος Σπίρτζης, συνοδευόμενος από τον Γενικό Γραμματέα Πολιτικής Προστασίας, Γιάννη Ταφύλλη.

Μαζί τους στο νησί μετέβη κλιμάκιο της Γενικής Διεύθυνσης Αποκατάστασης Επιπτώσεων Φυσικών Καταστροφών (Γ.Δ.Α.Ε.Φ.Κ.) του Υπουργείου Υποδομών και Μεταφορών, καθώς και 9μελής ομάδα της Ε.Μ.Α.Κ. του Π.Σ., αποτελούμενη από δύτες και ορειβάτες με επικεφαλής τον Συντονιστή Επιχειρήσεων με έδρα τον Πειραιά, Υποστράτηγο Ιωάννη Πετρούτσο.

Η αποστολή έχει ως στόχο τον συντονισμό των τοπικών φορέων για τη διαχείριση της κατάστασης, την εκτίμηση των ζημιών που προκλήθηκαν από την κακοκαιρία, καθώς και την ενίσχυση ενεργειών έρευνας και διάσωσης.

Θρίλερ με τον αγνοούμενο που παρασύρθηκε από χείμαρρο στον Αποκόρωνα Χανίων

Σε εξέλιξη παραμένουν οι έρευνες για τον εντοπισμό ενός 60χρονου αγνοούμενου στην Κρήτη εξαιτίας της κακοκαιρίας. Συγκεκριμένα, λίγο μετά τη μία το μεσημέρι η Πυροσβεστική δέχτηκε κλήση από την σύζυγο του 60χρονου, πως στην προσπάθειά του να διασχίσει με το αυτοκίνητό του, χείμαρρο που είχε σχηματιστεί από την καταρρακτώδη βροχή, στον Αποκόρωνα Χανίων, στην περιοχή Εμπρόσνερο, το όχημα παρασύρθηκε από τα ορμητικά νερά.

Στην περιοχή βρίσκεται σε εξέλιξη μεγάλη κινητοποίηση, από την Πυροσβεστική και με πεζοπόρο τμήμα της ΕΜΑΚ, από την Αστυνομία και εθελοντές. Μάλιστα, κατά τη διάρκεια των ερευνών εντοπίστηκε το όχημα του 60χρονου λίγο πιο μακριά ενός της κοίτης που είχε σχηματίσει ο χείμαρρος όχι όμως και εκείνος, με αποτέλεσμα να συνεχίζονται οι έρευνες για τον εντοπισμό του.

Κατά το τελευταίο 12ωρο, λόγω των έντονων καιρικών φαινομένων που πλήττουν τη χώρα, η Πυροσβεστική σε όλη την επικράτεια, δέχθηκε 59 κλήσεις για κοπές δέντρων, 36 κλήσεις για αφαίρεση αντικειμένων και 46 κλήσεις για άντληση υδάτων.

Από το σύνολο των κλήσεων, οι 24 από τις κλήσεις για κοπές δέντρων, οι 3 από τις κλήσεις για αφαίρεση αντικειμένων και οι 37 από τις κλήσεις για αντλήσεις,, αφορούν στην Περιφέρεια Κρήτης.

Συνολικά τα αποτελέσματα της κακοκαιρίας σε όλη την χώρα

Κατά το τελευταίο 24ωρο, λόγω των έντονων καιρικών φαινομένων που πλήττουν τη χώρα, η Πυροσβεστική Υπηρεσία δέχθηκε κλήσεις για παροχές βοήθειας.

Αναλυτικότερα:

  • Στην ευρύτερη περιοχή του νομού Αττικής η Πυροσβεστική δέχτηκε 131 κλήσεις για κοπές δέντρων και 97 κλήσεις για απομάκρυνση αντικειμένων. Σε ασφαλές σημείο μεταφέρθηκαν δύο άτομα, από ακινητοποιημένο Ι.Χ. όχημα, λόγω παγετού, στην περιοχή της Νέας Πεντέλης. Στο συμβάν επιχείρησαν 6 πυροσβεστικοί υπάλληλοι με 2 οχήματα.
  • Στην Κρήτη, σε ασφαλές σημείο μεταφέρθηκαν δύο άτομα από ακινητοποιημένο όχημα λόγω ισχυρής βροχόπτωσης στην περιοχή Εμπρόσνερο Αποκορώνου στα Χανιά και άλλα δύο από ακινητοποιημένο ΙΧ λόγω πτώσης βράχων στο οδόστρωμα στην περιοχή Χλιαρό του δήμου Πλατανιά Χανίων.

Πρόσθετα, στην Κρήτη που έχει πληγεί ιδιαίτερα από την κακοκαιρία, στα Χανιά έχει διακοπεί η κυκλοφορία στην επαρχιακή οδό από Αϊ Κυρ Γιάννη προς Καλάθενες (Κίσσαμος) λόγω κατολίσθησης και στο Ρέθυμνο, στην επαρχιακή οδό Πανόρμου – Περάματος λόγω υπερχείλισης ποταμού, αλλά και στην επαρχιακή οδό Πρασσές – Γιαννούδι εξαιτίας κατολίσθησης. Επίσης έχει διακοπεί η κυκλοφορία στην Εθνική Οδό Χανίων-Ρεθύμνου στο ύψος των Αγίων Πάντων εξαιτίας συσσώρευσης υδάτων.

Μετά την κατάρρευση της ιστορικής γέφυρας του Κερίτη το μεσημέρι, κατέρρευσε και η γέφυρα του Πλατανιά στην Παλαιά Εθνική Οδό.

O νομός Χανίων έχει κοπεί στα δύο, από την παλαιά Εθνική Οδό και τον ΒΟΑΚ, με αποτέλεσμα ο Πλατανιάς, η Κίσσαμος και το Σέλινο να είναι αποκλεισμένα. Διακοπή της κυκλοφορίας και στην γέφυρα στο Πατελάρι.

  • Στην περιοχή του Αργοστολίου στην Κεφαλονιά, η Πυροσβεστική δέχτηκε 13 κλήσεις για κοπές δέντρων και τρεις για απομακρύνσεις αντικειμένων.
  • Στη Σαμοθράκη, λόγω ισχυρής χιονόπτωσης, πραγματοποιήθηκαν 16 παροχές βοήθειας για διάνοιξη δρόμων και μεταφορά ειδών πρώτης ανάγκης (τρόφιμα-φάρμακα-καύσιμα).
  • Στην περιοχή Καλεσμένο Ευρυτανίας μεταφέρθηκαν δύο άτομα σε ασφαλές σημείο
  • Στην περιοχή της Γλυφάδας Ευβοίας πραγματοποιήθηκε μεταφορά ασθενούς από την οικία του σε ασθενοφόρο του ΕΚΑΒ.

Οι πυροσβεστικές δυνάμεις, η Τροχαία και οι αστυνομικές δυνάμεις παραμένουν σε ετοιμότητα για την αντιμετώπιση των συμβάντων που τυχόν θα προκύψουν.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα