Στο Ευρωκοινοβούλιο η Μάγδα Φύσσα: Δικαίωση για όλα τα θύματα του φασισμού

Στο Ευρωκοινοβούλιο η Μάγδα Φύσσα: Δικαίωση για όλα τα θύματα του φασισμού

Η Μάγδα Φύσσα και το 'Παρατηρητήριο για τη Δίκη της Χρυσής Αυγής' στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιo. 'Πανευρωπαϊκή καμπάνια ενημέρωσης για τα θύματα του σύγχρονου φασισμού', προτείνει η μητέρα του δολοφονημένου Παύλου Φύσσα

Τη διοργάνωση πανευρωπαϊκής καμπάνιας ενημέρωσης για τα θύματα του σύγχρονου φασισμού και την κινητοποίηση των αριστερών και δημοκρατικών δυνάμεων για συσπείρωση σε πολιτικό και κοινωνικό επίπεδο, χωρίς να προβάλλει ο καθένας τα κομματικά του συμφέροντα, ζήτησε χθες από τους ευρωβουλευτές της GUE/NGL η Μάγδα Φύσσα. Η μητέρα του δολοφονημένου Παύλου Φύσσα βρέθηκε στο Στρασβούργο προκειμένου να ενημερώσει για την πορεία της δίκης της Χρυσής Αυγής την ευρωομάδα της ευρωπαϊκής αριστεράς, με πρωτοβουλία της Κ. Κούνεβα και των ευρωβουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ.

Καμπάνια ενημέρωσης στα ευρωπαϊκά σχολεία

Η μητέρα του δολοφονημένου από τα τάγματα εφόδου της Χρυσής Αυγής Παύλου Φύσσα εξέφρασε την επιθυμία της για «δράση κατά του φασισμού σε μια ευρωπαϊκή κοινωνία που από τη μία αδιαφορεί επί της ουσίας για την άνοδο του και από την άλλη παρέχει άλλοθι για την εδραίωση του». 

Δεν συμβαίνουν ούτε τα ελάχιστα δυνατά για την καταπολέμηση του φαινομένου, το δηλητήριο του οποίου έχω προσωπικά δοκιμάσει αλλά και η ίδια η ιστορία μας έχει διδάξει όλους

Επέμεινε στην ανάγκη, μπροστά στην επανεμφάνιση του φασισμού στην Ευρώπη «να δημιουργηθεί πανευρωπαϊκό πρόγραμμα ενημέρωσης σε σχολεία και οργάνωση εκδηλώσεων με τη στήριξη της Ε.Ε.» «Αυτό που δεν περιμένω, αλλά απαιτώ είναι δικαίωση για το παιδί μου και για όλα θύματα του φασισμού.

ADVERTISING
Δίκη
Δίκη "Χρυσής Αυγής" EUROKINISSI

Δικαίωση προσωπική και κοινωνική για τις γενιές που έρχονται», τόνισε η Μάγδα Φύσσα. Όπως παρατήρησε, δεν έχουν περάσει ούτε 70 χρόνια από την τελευταία φορά που η Ευρώπη πνίγηκε στο αίμα από την κυριαρχία του φασισμού κι όμως οι θεσμοί της δείχνουν αδιαφορία.

Αυτό που δεν περιμένω, αλλά απαιτώ είναι δικαίωση για το παιδί μου και για όλα θύματα του φασισμού. Δικαίωση προσωπική και κοινωνική για τις γενιές που έρχονται

Ασκώντας κριτική ακόμη και «προς τους φορείς της Αριστεράς ή του ευρύτερου δημοκρατικού χώρου», η μητέρα του Παύλου Φύσσα επέκρινε τα ΜΜΕ για ανεπαρκή κάλυψη των συγκλονιστικών στοιχείων που έρχονται στην επιφάνεια κατά τη διάρκεια της δίκης για τη δράση της Χ.Α. Η μητέρα του δολοφονημένου καλλιτέχνη δείχνει ενοχλημένη από τον τρόπο που μεταδίδεται η δίκη της Χρυσής Αυγής στα ΜΜΕ. "Περιορίζονται στην αποτύπωση στιγμών προσωπικής μου συναισθηματικής έντασης και παραλείπουν να μεταφέρουν στο κοινό τα συγκλονιστικά στοιχεία σε βάρος της φασιστικής εγκληματικής οργάνωσης".

Στην Ελλάδα να υπάρχουν άνθρωποι που δεν γνωρίζουν τι ακριβώς έχει συμβεί.

Εκτός όμως από το χώρο της πολιτικής, η κα. Φύσσα αναφέρθηκε και στο κοινωνικό επίπεδο, όπου δεν γίνεται καμία παρέμβαση. Ανέφερε πως τρία χρόνια μετά τη δολοφονία, καμιά ενημέρωση δεν λαμβάνει χώρα στους εργασιακούς χώρους και στα σχολεία. "Στην Ελλάδα να υπάρχουν άνθρωποι που δεν γνωρίζουν τι ακριβώς έχει συμβεί. Και τι συνέβη; Ένας άνθρωπος ελεύθερος, ανένταχτος, ο οποίος δεν ανήκε σε καμία κομματική οργάνωση, ένας άνθρωπος που εκείνο το βράδυ, όρθωσε το ανάστημά του απέναντι στη βία και την τρομοκρατία του τάγματος εφόδου της ΧΑ".

Περιμένω την δημιουργία πανευρωπαϊκού προγράμματος ενημέρωσης σε σχολεία και την οργάνωση εκδηλώσεων με την στήριξη της Ευρωπαϊκής Ένωσης

Η Μάγδα Φύσσα κατέληξε στο συμπέρασμα πως δεν θέλει να πιστέψει πως υπάρχει κάποια πολιτική σκοπιμότητα για αυτή την αδράνεια. Όπως είπε όμως, περιμένει από την ευρωπαϊκή και ελληνική κοινωνία να δράσει. "Περιμένω την διοργάνωση πανευρωπαϊκής καμπάνιας ενημέρωσης για τα θύματα του σύγχρονου φασισμού και την κινητοποίηση των αριστερών και δημοκρατικών δυνάμεων για συσπείρωση σε πολιτικό και κοινωνικό επίπεδο, χωρίς να προβάλλει ο καθένας τα κομματικά του συμφέροντα" ανέφερε χαρακτηριστικά και συμπλήρωσε: "Περιμένω την δημιουργία πανευρωπαϊκού προγράμματος ενημέρωσης σε σχολεία και την οργάνωση εκδηλώσεων με την στήριξη της Ευρωπαϊκής Ένωσης".

Φύσσας, Αιγύπτιοι και ΠΑΜΕ στην ελληνική δικαιοσύνη

Στις τεράστιες δυσκολίες που αντιμετωπίζουν μάρτυρες και θύματα κατά την ακροαματική διαδικασία αναφέρθηκε εκτενώς η Ελευθερία Κουμάντου, δημοσιογράφος και εκπρόσωπος του «Παρατηρητηρίου για τη Δίκη της Χρυσής Αυγής» (Goldendownwatch.org). Η κ. Κουμάντου περιέγραψε τα βασικά  στοιχεία από τις τρεις υποθέσεις που εξετάζονται από το δικαστήριο στη δίκη που άρχισε πριν από 1,5 περίπου χρόνο: τη δολοφονία του Παύλου Φύσσα και τις απόπειρες δολοφονίας- σύμφωνα με το κατηγορητήριο- εναντίον Αιγυπτίων αλιεργατών και συνδικαλιστών του ΠΑΜΕ, στο Πέραμα.

Για να χρησιμοποιήσουμε λοιπόν την τουαλέτα κατά της διακοπή της δίκης, θα πρέπει να διασχίσουμε περίπου 100 Χρυσαυγίτες

"Αν ο Παύλος Φύσσας δεν ήταν Έλληνας, αλλά ένας ακόμη Πακιστανός όπως ο Σαχζάτ Λουκμάν που δολοφονήθηκε επίσης από μέλη της ΧΑ, η δολοφονία του θα ήταν μια ακόμη ποινική υπόθεση" αναφέρει η δημοσιογράφος, ενώ περιγράφει και τις άθλιες συνθήκες κάτω από τις οποίες πραγματοποιούνται οι ακροάσεις των μαρτύρων σε μια προκατασκευασμένη αίθουσα. Στην ομιλία της η κα. Κουμάντου παραθέτει περιστατικά βίας ακόμη και στον ίδιο το χώρο όπου διεξάγεται η δίκη, ένα εναντίον Γερμανού δημοσιογράφου και το δεύτερο με το χαστούκι σε βάρος ακροάτριας. "Για να χρησιμοποιήσουμε λοιπόν την τουαλέτα κατά της διακοπή της δίκης, θα πρέπει να διασχίσουμε περίπου 100 Χρυσαυγίτες" σημείωσε χαρακτηριστικά.

Η δίκη που διεξάγεται στην Αθήνα δεν αφορά μόνο τα θύματα και τις οικογένειες  των θυμάτων της ναζιστικής βίας... Είναι η μάχη του φωτός ενάντια στο βαθύ σκοτάδι που απειλεί να καλύψει την Ευρώπη

Στοιχεία παρουσίασε στους ευρωβουλευτές της ευρωπαϊκής Αριστεράς και η δικηγόρος Χρυσούλα Παπαδοπούλου, η οποία συμμετέχει στην τριμελή αντιπροσωπεία που είναι από τη Δευτέρα στο Στρασβούργο όπου πραγματοποιείται η Ολομέλεια του Ευρωκοινοβουλίου. «Η δίκη που διεξάγεται στην Αθήνα δεν αφορά μόνο τα θύματα και τις οικογένειες  των θυμάτων της ναζιστικής βίας... Είναι η μάχη του φωτός ενάντια στο βαθύ σκοτάδι που απειλεί να καλύψει την Ευρώπη και αφορά τους πολίτες της. Κι αν δεν μπορείτε να συνδράμετε στον αγώνα μας, τουλάχιστον ας γίνει κάτι ώστε να μη βοηθάει η Ε.Ε. αυτούς που προσπαθούν να φέρουν το σκοτάδι και το βαθύ χειμώνα», τόνισε η κ. Παπαδοπούλου.

Οι βουλευτές της ΧΑ κρύβονται πίσω από διάφορες επιτροπές κατά της ισλαμοποίησης της Ελλάδας. Το προσφυγικό είναι το σημερινό πεδίο δράσης τους

"Υπάρχουν αμέτρητα ντοκουμέντα, παλιά και πρόσφατα όπου ο ίδιος αρχηγός της ΧΑ Μιχαλολιακος χαρακτηριζεί το κόμμα του και τα μέλη του ως «οι ηττημένοι του 1945, οι εθνικοσοσιαλιστές, οι φασίστες», αμέτρητες φωτογραφίες με ναζιστικούς χαιρετισμούς υπό τη ναζιστική σημαία, επισκέψεις σε στρατόπεδα συγκέντρωσης στη Γερμανία, στον τάφο του Μουσολίνι,  βουλευτες με τατουαζ της σβαστιγγας και πάρα πολλά άλλα ντοκουμέντα" αναφέρει για το ίδιο το φασιστικό κόμμα. Σημειώνει δε, πως μετά το Σεπτέμβρη του 2013, οι επιθέσεις γίνονται πιο προσεκτικά και συγκεκαλυμμένα, ενώ και στα πλαίσια του προσφυγικού ζητήματος "οι βουλευτές της ΧΑ κρύβονται πίσω από διάφορες επιτροπές κατά της ισλαμοποίησης της Ελλάδας. Το προσφυγικό είναι το σημερινό πεδίο δράσης τους".

Αποστολή αντιπροσωπείας ευρωβουλευτών στην Αθήνα

Παρεμβαίνοντας στην ενημέρωση που έγινε στη συνεδρίαση η ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Κωνσταντίνα Κούνεβα  τόνισε την ανάγκη η  GUE/NGL  να συνεχίσει την παρακολούθηση της εξέλιξης της δίκης, με την αποστολή αντιπροσωπείας στην Αθήνα.

ΑΘΗΝΑ-Ημερίδα με θέμα
ΑΘΗΝΑ-Ημερίδα με θέμα "Συλλογικές συμβάσεις εργασίας και απλήρωτη δουλειά: Πως θα ανακτήσουμε το χαμένο έδαφος στην Ευρώπη" διοργανώνει το Σάββατο 5/3 στον Κεραμεικό το τμήμα Εργατικής Πολιτικής του ΣΥΡΙΖΑ σε συνεργασία την ευρωομάδα GUE/NGL και των ευρωβουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ// Η ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΑ ΚΟΥΝΕΒΑ.(Eurokinissi-ΠΑΝΑΓΟΠΟΥΛΟΣ ΓΙΑΝΝΗΣ) EUROKINISSI

«Η Χρυσή Αυγή αποτελεί το πραγματικό πρόσωπο του νεοναζισμού και του ρατσισμού. Σε μια Ευρώπη, που έκπληκτη συνεχίζει να παρατηρεί την άνοδο της δεξιάς και να αναρωτιέται: τί σημαίνουν γι’ αυτήν  η άνοδος του Τράμπ στις ΗΠΑ,  τι σημαίνει μια πιθανότητα εκλογής Λεπέν στη Γαλλία», είπε η Κ. Κούνεβα εξηγώντας την πανευρωπαϊκή σημασία της πρωτοβουλίας των ευρωβουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ για τη δίκη της Χρυσής Αυγής.

Η Χρυσή Αυγή αποτελεί το πραγματικό πρόσωπο του νεοναζισμού και του ρατσισμού. Σε μια Ευρώπη, που έκπληκτη συνεχίζει να παρατηρεί την άνοδο της δεξιάς

Η επίσκεψη της τριμελούς αντιπροσωπείας για τη Δίκη της Χ.Α. στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο εντάσσεται στην πρωτοβουλία της Κ. Κούνεβα και των ευρωβουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ να δημιουργηθεί ένα ευρωπαϊκό δίκτυο υποστήριξης προς τα θύματα και τους μάρτυρες κατηγορίας της ΧΑ, έτσι ώστε να μη νοιώθουν μόνοι τους και   να εξασφαλιστούν σωστές συνθήκες για τη διεξαγωγή της δίκης.

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ: Χρυσή Αυγή, Παύλος Φύσσας
SHARE:

24Media Network