Συλλαλητήριο για τη Μακεδονία: Η ανθρωπογεωγραφία των διοργανωτών

Συλλαλητήριο για τη Μακεδονία: Η ανθρωπογεωγραφία των διοργανωτών

Οι άνθρωποι που οργανώνουν το Συλλαλητήριο στην Αθήνα, σε διαμαρτυρία για το ζήτημα της ονομασίας της πΓΔΜ

Με αρκετή καθυστέρηση, οι διοργανωτές του Συλλαλητηρίου για τη Μακεδονία στην Αθήνα, φαίνεται πως έκαναν το αίτημα για τη συγκέντρωση την προσεχή Κυριακή, ενώ στη συνέχεια επισκέφθηκαν τον Αρχιεπίσκοπο Ιερώνυμο για να λάβουν όπως αναφέρουν την ευχή της εκκλησίας πριν την διαδήλωση. Ποιοι είναι όμως οι άνθρωποι που κινούν τις διαδικασίες του συλλαλητηρίου και συμμετέχουν στην Οργανωτική του επιτροπή;

Το Έθνος σκιαγραφεί το προφίλ των ανθρώπων που έχουν αναλάβει να φέρουν εις πέρας το δεύτερο συλλαλητήριο για το θέμα της ονομασίας της πΓΔΜ, αυτή τη φορά στην πρωτεύουσα.

ADVERTISING

ΓΕΩΡΓΙΑ ΜΠΙΤΑΚΟΥ

Δημοσιογράφος, διοργανώντρια των αγώνων Kick and Thai Boxing, “No Limits Hellas”, η 38χρονη Γεωργία Μπιτάκου, μέλος της οργανωτικής επιτροπής του συλλαλητηρίου της Αθήνας, περιμένει “πενταπλάσιο κόσμο από τον αντίστοιχο της Θεσσαλονίκης, όπου στην παραλία συγκεντρώθηκαν ένα εκατομμύριο (!!!) πολίτες”.

Όταν ωστόσο της επισημαίνεται ότι ο αριθμός που προσδοκά είναι πολύ μεγάλος, ρίχνει το ποσοστό στο τριπλάσιο...

Με καταγωγή από την Μάνη η Γ. Μπιτάκου μεγάλωσε στον Μαραθώνα και όπως λέει στο βιογραφικό της σπούδασε Νομική, Δημοσιογραφία και Θεατρολογία στην Ιταλία και έζησε στo Μπάρι, στην Αγκόνα και στη Ρώμη, όπου “έχω δουλέψει ως δημοσιογράφος και έχω διοικήσει ευρωπαϊκά, αναπτυξιακά προγράμματα”.

Συλλαλητήριο για τη Μακεδονία: Η ανθρωπογεωγραφία των διοργανωτών
FACEBOOK/GIORGIA  BITAKOU

Φωτο: Facebook/Giorgia  Bitakou

Εργάστηκε ως δημοσιογράφος στην Απογευματινή, στο Extra, στο Channel 9, στο Athens TV και τελευταία στο Blue Sky, όπου παρουσίαζε την εκπομπή “Δούρειος Ίππος”. Στην πρεμιέρα της εκπομπής της, τον Δεκέμβριο του 2015, με καλεσμένο τον γενικό γραμματέα του ΕΠΑΜ (Ενιαίο Παλλαϊκό Μέτωπο), Δημήτρη Καζάκη, ανέφερε ότι η ίδια και όλη η ομάδα της παραγωγής “διακατεχόμαστε από ένα μόνιμο πατριωτικό και μόνο συναίσθημα”.

Είναι αδερφή του παγκόσμιου πρωταθλητή muay thai, Σταμάτη Μπιτάκου -που πριν έναν χρόνο κρέμασε τα γάντια του- και από το 2006 διοργανώνει τους αγώνες “No Limits Hellas”.

ΜΙΧΑΗΛ ΠΑΤΣΙΚΑΣ

Ο 47χρονος Μιχαήλ Πατσίκας απόφοιτος του ΤΕΦΑΑ στην Κομοτηνή όπου πήρε ειδικότητα στην αντισφαίριση, με καταγωγή από τη Βλάστη Κοζάνης βρέθηκε στον αντιμνημονιακό αγώνα στο πλευρό του Μίκη Θεοδωράκη από πολύ νωρίς, από την πρώτη στιγμή ίδρυσης της κίνησης το 2010. Ως μέλος του Πολιτικού Συμβουλίου και από τη θέση του Γενικού Γραμματέα του Κινήματος Ανεξάρτητων Πολιτών – ΣΠΙΘΑ έδωσε το παρών σε πολλές εκδηλώσεις που πραγματοποιήθηκαν σε όλη τη χώρα όπου βρέθηκε στο πλευρό του συνθέτη. Στα χρόνια της δραστηριοποίησης στη ΣΠΙΘΑ ανέπτυξε και μια προσωπική σχέση με το Μίκη Θεοδωράκη. Αυτός ήταν και ο λόγος που έκανε τα υπόλοιπα μέλη της συντονιστικής επιτροπής που έχει αναλάβει τη διοργάνωση του συλλαλητηρίου στην Αθήνα, να τον εξουσιοδοτήσουν να πείσει το μεγάλο συνθέτη να δώσει το παρών στην εκδήλωση της Κυριακής.

Συλλαλητήριο για τη Μακεδονία: Η ανθρωπογεωγραφία των διοργανωτών
FACEBOOK/ΜΙΧΑΗΛ ΠΑΤΣΙΚΑΣ

Φωτό facebook/Μιχαήλ Πάτσικας

Η παρουσία του, φαίνεται πως έπαιξε καταλυτικό ρόλο, στο να πειστεί ο ο Μίκης Θεοδωράκης όχι απλώς να στείλει χαιρετισμό με ηχογραφημένο μήνυμα στην εκδήλωση, αλλά να παρευρεθεί και να είναι ο κεντρικός ομιλητής.

Από το 2015 ο Μιχαήλ Πατσίκας έγινε δραστήριο μέλος και της κίνησης «Ακομμάτιστων Πολιτών Θερμαικού» κι ας μην έχει, όπως είπε ο ίδιος στο «Εθνος» καμιά σχέση με την περιοχή, αφού κατοικεί στη Θεσσαλονίκη.

ΓΙΩΡΓΟΣ ΤΑΤΣΙΟΣ

Ο 45χρονος Γιώργος Τάτσιος, πρόεδρος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Πολιτιστικών Συλλόγων Μακεδόνων, γεννημένος στο Ουλμ της Γερμανίας, κατοικεί στο Νέο Πετρίτσι Σερρών, από όπου κατάγεται και διατηρεί φαρμακείο στο Λιθότοπο. Έχει αποφοιτήσει από την Στρατιωτική Σχολή Αξιωματικών Σωμάτων και έχει υπηρετήσει στην Πολεμική Αεροπορία (Γενικό Νοσοκομείο Αεροπορίας). Διαθέτει μεταπτυχιακούς τίτλους στη βιομηχανική φαρμακευτική, στη διοίκηση μονάδων υγείας και στη βιοστατιστική, ενώ έχει διδάξει σε ΤΕΕ, ΙΕΚ, αλλά και σε ΤΕΙ Αισθητικής.

Συλλαλητήριο για τη Μακεδονία: Η ανθρωπογεωγραφία των διοργανωτών
FACEBOOK/TATSIOS GIORGOS

Φωτο facebook/Tatsios Giorgos

Η Πανελλήνια Ομοσπονδία Πολιτιστικών Συλλόγων Μακεδόνων ιδρύθηκε στις 11 Μαϊου 2014, υπό τον διακριτικό τίτλο Παμμακεδονική Ένωση Ελλάδος, με έδρα τα Γιαννιτσά Πέλλας.

Σύμφωνα με το καταστατικό της, ανάμεσα στους σκοπούς της Ομοσπονδίας είναι «η διαφύλαξη της γνήσιας πολιτιστικής ταυτότητας των Μακεδόνων Ελλήνων, από αλλοιώσεις, ξένες προσθήκες και σφετερισμό, με την καταγραφή, τη διάσωση και την προβολή της Ιστορίας και της αυθεντικής λαϊκής Παράδοσης (ήθη, έθιμα, χοροί, τραγούδια κλπ) των Μακεδόνων Ελλήνων, με τις όποιες τοπικές  ιδιαιτερότητες (γλωσσικές, μουσικές, ενδυματολογικές κλπ)».

Η Ομοσπονδία είναι διοργανώτρια διάφορων εκδηλώσεων ενημερωτικού, πολιτιστικού και ψυχαγωγικού χαρακτήρα,

Το 2016 υπέγραψε σύμφωνο συνεργασίας με το Πανεπιστήμιο Μακεδονίας, με σκοπό την ίδρυση έδρας Μακεδονικής Παράδοσης και Ιστορίας.

ΝΙΝΑ ΓΚΑΤΖΟΥΛΗ

Με καταγωγή από τον Πεντάλοφο Κοζάνης, η Νίνα Γκατζούλη, είναι Συντονίστρια της Επιτροπής Παμμακεδονικών Ενώσεων της Υφηλίου και πρόεδρος του Διεθνούς Ιδρύματος Μέγας Αλέξανδρος στο Λιτόχωρο Πιερίας.

Πήγε στην Αμερική το 1968 σε ηλικία 20 χρόνων, σπούδασε εκεί και δίδαξε Νεοελληνική Γλώσσα και Ιστορία στο πανεπιστήμιο Νιου Χαμσάιρ. Σήμερα, ζει στο Dover, NH με το σύζυγό της Βασίλη και είναι Lecturer και Director of the Modern Greek Program, στο Τμήμα Κλασσικών Σπουδών του Πανεπιστημίου του Νιου Χαμσάιρ. Η ειδίκευσή της αφορά τη Σύγχρονη Ελληνική Γλώσσα, την Αγγλική Λογοτεχνία και την Ιστορία της Ελληνικής Μακεδονίας. Η Νίνα Γκατζούλη χαρακτηρίζεται ως η «ψυχή» της Παμμακεδονικής Ένωσης Αμερικής και υπηρετεί ενεργά την οργάνωση από το 2001, όταν εξελέγη Υπατη Γραμματέας της Οργάνωσης, θέση στην οποία παρέμεινε για τρία χρόνια.

Συλλαλητήριο για τη Μακεδονία: Η ανθρωπογεωγραφία των διοργανωτών
FACEBOOK/NINA GATZOULIS

Φωτό facebook/Nina Gatzoulis

Είναι η Ελληνίδα η οποία τον Οκτώβριο του 2008 κατά τη διάρκεια προεκλογικής συγκέντρωσης των Δημοκρατικών στην πολιτεία του Νιου Χαμσάιρ και με αφορμή παρέμβασή της για το Μακεδονικό, απέσπασε δημόσια δήλωση του τότε υποψηφίου για την προεδρία των ΗΠΑ Μπαράκ Ομπάμα, ο οποίος της είπε: «γνωρίζετε τις θέσεις μου και στα υποστηρίζω». Η κ. Γκατζούλη ως πρόεδρος της Παμμακεδονικής στις ΗΠΑ από το 2007 έχει οργανώσει τρεις συναντήσεις με τον διαμεσολαβητή των Ηνωμένων Εθνών για το Σκοπιανό Μάθιου Νιμιτς, με τον πρώην υφυπουργό Εξωτερικών Ντάνιελ Φράιντ (ιούλιος 2008) με τους επικεφαλής του ελληνικού γραφείου στο αμερικανικό υπουργείο Εξωτερικών κι έχει επισκεφθεί πλήθος μελών του Κογκρέσου για την προώθηση των ελληνικών θέσεων.

Με πληροφορίες από το ΕΘΝΟΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ: Σκοπιανό, Συλλαλητήριο
ΣΧΕΤΙΚΑ ΘΕΜΑΤΑ:

Συλλαλητήριο για τη Μακεδονία: Την ευχή Ιερώνυμου ζήτησαν οι διοργανωτές

24Media Network