Συμφωνία Κράτους – Εκκλησίας: Δυσαρέσκεια Βαρθολομαίου- Κάλεσε την πρόξενο στο Φανάρι

Συμφωνία Κράτους – Εκκλησίας: Δυσαρέσκεια Βαρθολομαίου- Κάλεσε την πρόξενο στο Φανάρι
Ο Οικουμενικός Πατριάρχης AP

Ο Οικουμενικός Πατριάρχης κάλεσε στο Φανάρι τη γενική πρόξενο της Ελλάδας, Γεωργία Σουλτανοπούλου προκειμένου να της εκφράσει τη δυσαρέσκειά του. Στην Κωνσταντινούπολη το Σάββατο ο Γαβρόγλου

Ο Οικουμενικός Πατριάρχης Βαρθολομαίος κάλεσε, τη γενική πρόξενο της Ελλάδας στην Κωνσταντινούπολη, Γεωργία Σουλτανοπούλου για να ζητήσει εξηγήσεις αλλά και για να ενημερωθεί σχετικά με τη συμφωνία Τσίπρα – Ιερώνυμου.

Πηγές του Πατριαρχείου επιβεβαιώνουν μάλιστα τη συνάντηση και υπογραμμίζουν πως ο Οικουμενικός Πατριάρχης εξέφρασε τη δυσαρέσκειά του προς την εκπρόσωπο του ελληνικού κράτους επειδή δεν ενημερώθηκε για τη συμφωνία.

Από την πρώτη στιγμή πάντως ο Οικουμενικός Πατριάρχης είχε αντιδράσει όταν κύκλοι του επεσήμαναν: “Όταν το Οικουμενικό Πατριαρχείο ενημερωθεί επισήμως για τις προθέσεις της κυβέρνησης ο Παναγιώτατος θα τις θέσει υπόψη της Αγίας και Ιεράς Συνόδου που συνεδριάζει στις 27 Νοεμβρίου, προκειμένου να τις αξιολογήσει και να τοποθετηθεί επ αυτών».

Επίσης αν και οι 36 μητροπόλεις της Β. Ελλάδος (Νέες Χώρες) έχουν παραχωρηθεί διοικητικά με τον πατριαρχικό τόμο του 1928 στην Εκκλησία της Ελλάδος, ακόμη διατηρούν την πνευματική τους σύνδεση με το Φανάρι. Ενδεικτικό του γεγονότος ότι ο Πατριάρχης ζητά από τους μητροπολίτες των Νέων Χωρών, να παρίστανται στις εργασίες του Φαναρίου.

Στην Κωνσταντινούπολη ο Γαβρόγλου

Εν τω μεταξύ, για την Κωνσταντινούπολη αναχώρησε την Παρασκευή ο υπουργός Παιδείας, Έρευνας και Θρησκευμάτων Κώστας Γαβρόγλου, “για την προγραμματισμένη- εδώ και καιρό- συνάντησή του με τον Οικουμενικό Πατριάρχη. Σύμφωνα με σχετική ανακοίνωση του υπουργείου, “η συνάντηση θα γίνει το Σάββατο το πρωί στην αίθουσα του Οικουμενικού Θρόνου στο Φανάρι.”

Τέλος, εκτάκτως συνέρχεται την Παρασκευή 16 Νοεμβρίου η Ιερά Σύνοδος της Ιεραρχίας της Εκκλησίας της Ελλάδος, προκειμένου να συζητηθεί η συμφωνία Εκκλησίας – Πολιτείας.

Σύμφωνα με το ανακοινωθέν που εξεδόθη, κατά τη διάρκειά της, ο αρχιεπίσκοπος Αθηνών και πάσης Ελλάδος Ιερώνυμος θα πραγματοποιήσει εισήγηση με θέμα «Ενημέρωσις περί προτάσεως υπό της Ελληνικής Κυβερνήσεως επί του θέματος της Εκκλησιαστικής Περιουσίας». Μετά την εισήγηση θα ακολουθήσει συζήτηση επ’ αυτής.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα