Συνετρίβη ιδιωτικό αεροπλάνο βόρεια της Κομοτηνής

Την ευκαιρία ειχαν σημερα πολλοι Αθηναιοι να  παρακολουθήσουν την επίδειξη της Πολεμικής Αεροπορίας  στο Φλοίσβο, στο πλαίσιο του εορτασμού του Αρχάγγελου Μιχαήλ.
Η πρώτη αποστολή  αφορουσε τη διάσωση και περισυλλογή ιπταμένου από ελικόπτερο Σούπερ Πούμα και προσωπικό της 31ης μοίρας επιχειρήσεων έρευνας διάσωσης. Το σενάριο προβλέπει τη ρίψη «ναυαγού και διασώστη» στελεχών της 31ης ΜΕΕΔ από αεροσκάφος C-130. Στη συνέχεια ελικόπτερο Σούπερ Πούμα προερχόμενο από την ακτή θα εκτελέσει αποστολή έρευνας και διάσωσης εν καιρώ πολέμου.
Η δεύτερη αποστολή αφορουσε την προσβολή ελικοπτέρου από ζεύγος αεροσκαφών F-16. Σύμφωνα με το σενάριο, αεροσκάφη F-16 αναγνωρίζουν ελικόπτερο και εκτελούν διαδικασία διαδοχικών επιθέσεων σε αυτό.
Η τρίτη αποστολή,  σε εικονική αερομαχία από ζεύγη αεροσκαφών M-2000-5 και F-16 και η τέταρτη σε εικονικές προσβολές από ζεύγος αεροσκαφών F-4Ε ακολουθούμενο από ζεύγος F-16 που θα πετούν σε χαμηλό ύψος.
Στη συνέχεια, αεροσκάφη CL-215  εκτελεσαν ρίψη νερού και  ακολουθησει ζεύγος αεροσκαφών F-16 που  συνοδευονταν απο  αεροσκάφος της Aegean που χαρακτηρίσθηκε ως αεροσκάφος RENEGADE.
Τα μαχητικά αεροπλάνα που θα συμμετέχουν θα πετούν μόλις χίλια πόδια από το έδαφος. Οι αποστολές θα πλαισιωθούν από επιδείξεις μεμονωμένου αεροσκάφους F-16 «Ζευς» και T-6A «Δαίδαλος.--ΦΩΤΟ ΧΡΗΣΤΟΣ ΜΠΟΝΗΣ//EUROKINISSI
Την ευκαιρία ειχαν σημερα πολλοι Αθηναιοι να παρακολουθήσουν την επίδειξη της Πολεμικής Αεροπορίας στο Φλοίσβο, στο πλαίσιο του εορτασμού του Αρχάγγελου Μιχαήλ. Η πρώτη αποστολή αφορουσε τη διάσωση και περισυλλογή ιπταμένου από ελικόπτερο Σούπερ Πούμα και προσωπικό της 31ης μοίρας επιχειρήσεων έρευνας διάσωσης. Το σενάριο προβλέπει τη ρίψη «ναυαγού και διασώστη» στελεχών της 31ης ΜΕΕΔ από αεροσκάφος C-130. Στη συνέχεια ελικόπτερο Σούπερ Πούμα προερχόμενο από την ακτή θα εκτελέσει αποστολή έρευνας και διάσωσης εν καιρώ πολέμου. Η δεύτερη αποστολή αφορουσε την προσβολή ελικοπτέρου από ζεύγος αεροσκαφών F-16. Σύμφωνα με το σενάριο, αεροσκάφη F-16 αναγνωρίζουν ελικόπτερο και εκτελούν διαδικασία διαδοχικών επιθέσεων σε αυτό. Η τρίτη αποστολή, σε εικονική αερομαχία από ζεύγη αεροσκαφών M-2000-5 και F-16 και η τέταρτη σε εικονικές προσβολές από ζεύγος αεροσκαφών F-4Ε ακολουθούμενο από ζεύγος F-16 που θα πετούν σε χαμηλό ύψος. Στη συνέχεια, αεροσκάφη CL-215 εκτελεσαν ρίψη νερού και ακολουθησει ζεύγος αεροσκαφών F-16 που συνοδευονταν απο αεροσκάφος της Aegean που χαρακτηρίσθηκε ως αεροσκάφος RENEGADE. Τα μαχητικά αεροπλάνα που θα συμμετέχουν θα πετούν μόλις χίλια πόδια από το έδαφος. Οι αποστολές θα πλαισιωθούν από επιδείξεις μεμονωμένου αεροσκάφους F-16 «Ζευς» και T-6A «Δαίδαλος.--ΦΩΤΟ ΧΡΗΣΤΟΣ ΜΠΟΝΗΣ//EUROKINISSI EUROKINISSI

Εντοπίστηκαν τα συντρίμμια του μικρού αεροσκάφους, που συνετρίβη το απόγευμα της Παρασκευής, σε χαράδρα, βόρεια της Κομοτηνής. Δεν έχουν καταφέρει ακόμα να προσεγγίσουν τα σωστικά συνεργεία

Στην περιοχή Κερασιά Κομοτηνής, εντόπισαν πριν τα συντρίμμια του μικρού ιδιωτικού αεροσκάφους που αγνοείτο απ' το μεσημέρι της Παρασκευής. Σύμφωνα με την Πυροσβεστική το αεροσκάφος βρέθηκε σε απόκρημνη χαράδρα.

Πρόκειται για μονοκινητήριο αεροσκάφος, που απογειώθηκε από το αεροδρόμιο «ΔΗΜΟΚΡΙΤΟΣ» της Αλεξανδρούπολης, στις 12.35 και το σήμα του οποίου χάθηκε από το FIR της Βουλγαρίας λίγο μετά την απογείωσή του.

Άμεσα η γειτονική χώρα ενημέρωσε το αεροδρόμιο των Αθηνών, καθώς το αεροδρόμιο της Αλεξανδρούπολης ήταν κλειστό εκείνη την ώρα, με αποτέλεσμα την κινητοποίηση όλων των αρμόδιων υπηρεσιών.

Ειδικότερα, όπως δήλωσε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο αερολιμενάρχης, Στέλιος Ζαντανίδης, το αεροσκάφος χάθηκε από το FIR της γείτονος κάπου μεταξύ Ροδόπης, Ξάνθης και Καβάλας. Στο μονοκινητήριο με προορισμό το Βουκουρέστι, επέβαιναν ένα ζευγάρι Ουκρανών, ενώ την ίδια ώρα απογειώθηκε και ένα δεύτερο ιδιωτικό αεροσκάφος, επίσης με δύο επιβαίνοντες και με τον ίδιο προορισμό.

Έρευνες υπό καταρρακτώδη βροχή

Καθ' όλη τη διάρκεια της νύχτας και υπό καταρρακτώδη βροχή θα συνεχιστούν οι έρευνες ανεύρεσης των δύο επιβατών του μονοκινητήριου αεροσκάφους που κατέπεσε στην Κερασιά Ροδόπης τις απογευματινές ώρες.  

Σύμφωνα με τις πληροφορίες που παραχώρησε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο πύραρχος Λεωνίδας Καραγκούνης, προϊστάμενος του περιφερειακού επιχειρησιακού κέντρου πυροσβεστικών υπηρεσιών Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης, στην περιοχή επιχειρούν με επικεφαλής τον αντιπύραρχο Κώστα Παπάζογλου, διοικητή της πυροσβεστικής υπηρεσίας Κομοτηνής, μία ορειβατική ομάδα της ΕΜΑΚ, ένα διασωστικό της 4ης ΕΜΑΚ και τρία οχήματα της πυροσβεστικής.

Ο κ. Καραγκούνης σημειώνει πως το μέρος της πτώσης του αεροσκάφους είναι απόκρημνο, και τις προσπάθειες ανεύρεσης των δύο επιβαινόντων στο μονοκινητήριο αεροσκάφος δυσχεραίνει η καταρρακτώδης βροχή, το σκοτάδι αλλά και το ανάγλυφο της περιοχής, καθώς υπάρχουν χαράδρες στις οποίες κατεβαίνουν οι συμμετέχοντες στη έρευνα.

SHARE:

24Media Network