Τέμπη: Ολοκληρώνονται οι έρευνες και οι ταυτοποιήσεις – Οι κατηγορίες που αντιμετωπίζει ο σταθμάρχης

Τέμπη: Ολοκληρώνονται οι έρευνες και οι ταυτοποιήσεις – Οι κατηγορίες που αντιμετωπίζει ο σταθμάρχης
Εικόνα από το σημείο του πολύνεκρου δυστυχήματος στα Τέμπη Eurokinissi

Τελευταία ημέρα ερευνών στα Τέμπη για ανεύρεση μελών και βιολογικού υλικού. Μέχρι στιγμής 54 από τους 57 νεκρούς έχουν ταυτοποιηθεί. Απολογείται ο σταθμάρχης, ως κύριος υπεύθυνος του τραγικού δυστυχήματος.

Πέφτει η αυλαία στις έρευνες των αρχών στα συντρίμμια μετά το σιδηροδρομικό δυστύχημα στα Τέμπη με 57 μέχρι στιγμής νεκρούς, εκ των οποίων οι 54 έχουν ταυτοποιηθεί.

Χθες, Παρασκευή ολοκληρώθηκε η εξέταση DNA όλων των δειγμάτων που έχει λάβει μέχρι στιγμής η Διεύθυνση Εγκληματολογικών Ερευνών της ΕΛ.ΑΣ. από τα θύματα. Η έρευνα, ωστόσο, δεν έχει σταματήσει καθώς αναμένεται η αποστολή νέων δειγμάτων, τα οποία ομοίως θα εξετασθούν στα εγκληματολογικά εργαστήρια.

Την ίδια ώρα, στο σημείο της τραγωδίας, τα βαγόνια και οι λαμαρίνες απομακρύνονται από τους γερανούς, φορτώνονται σε τράκτορες και θα μεταφερθούν σε προκαθορισμένο χώρο στην περιοχή της Κούλουρης για την πραγματογνωμοσύνη και τις έρευνες της Αστυνομίας.

Αυτή η διαδικασία θα συνεχιστεί και σήμερα για να μπορούν να βλέπουν καλύτερα οι πυροσβέστες για κάθε λαμαρίνα που απομακρύνεται, ώστε να κάνουν έναν τελευταίο έλεγχο από κάτω για τυχόν ανεύρεση άλλων ανθρωπίνων μελών και βιολογικών υλικών που τυχόν βοηθήσουν στην ολοκλήρωση της διαδικασίας ταυτοποίησης των θυμάτων μέσω των εργαστηρίων.

Παράλληλα, ολοκληρώθηκε και η συλλογή στοιχείων από το Σταθμαρχείο και άλλους χώρους, στο πλαίσιο της προανάκρισης της Τροχαίας Λάρισας για τις συνθήκες κάτω από τις οποίες έγινε το πολύνεκρο σιδηροδρομικό δυστύχημα.

Σημειώνεται πως οι οικείοι και συγγενείς των θυμάτων, όταν ολοκληρώνεται η ταυτοποίηση, ενημερώνονται από τον επικεφαλής της ομάδας αναγνώρισης της ΕΛΑΣ και τον ειδικό ψυχολόγο της Αστυνομίας και προχωρά η διαδικασία παραλαβής της σορού.

Η παράδοση στους συγγενείς θα γίνεται όταν θα έχει ολοκληρωθεί η διαδικασία στο σύνολό της.

Υπενθυμίζεται πως, εκτός από τους ψυχολόγους που βρίσκονται στο Γενικό Νοσοκομείο Λάρισας, έχει συσταθεί ομάδα ψυχολόγων από την τηλεφωνική Γραμμή Ψυχοκοινωνικής Υποστήριξης 10 306 και καλεί τους συγγενείς και τις οικογένειες τραυματιών και θυμάτων προκειμένου να τους παρέχει ψυχολογική υποστήριξη και καθοδήγηση.

Τέμπη: Απολογείται ο σταθμάρχης – Οι κατηγορίες που αντιμετωπίζει

Με την κατηγορία της ανθρωποκτονίας από αμέλεια και πρόκλησης σωματικών βλαβών από αμέλεια κατά συρροή και διατάραξης ασφαλείας συγκοινωνιών, αναμένεται να απολογηθεί σήμερα ο 59χρονος σταθμάρχης του ΟΣΕ, ως κύριος υπεύθυνος του τραγικού δυστυχήματος.

Στην πρώτη του κατάθεση, μερικές ώρες μετά το δυστύχημα ο σταθμάρχης, σύμφωνα με την ΕΛΑΣ, φέρεται να έπεσε σε αντιφατικούς χαρακτηρισμούς.

Ο ίδιος, πάντως, όπως τόνισε σε δήλωση ο συνήγορός του, αναλαμβάνει τις ευθύνες στο μερίδιο που του αναλογούν.

«Από ανθρώπινη πλευρά είναι πραγματικά συντετριμμένος. Ο άνθρωπος αναλογίζεται αυτό που έγινε και δεν μπορεί να σηκώσει το βάρος της ευθύνης. Ανέλαβε την ευθύνη μέσα στα πλαίσια που του αναλογεί, αλλά όπως είπα και σε συναδέλφους σας, αυτό το οποίο μετράει είναι να ψάξουμε όχι το δέντρο αλλά το δάσος, γιατί εδώ πέρα υπάρχει ένα δάσος ευθυνών. Το δικό μας μερίδιο το λαμβάνουμε από εκεί και πέρα είναι δουλειά της δικαιοσύνης και πιστεύω ότι η δικαιοσύνη θα κάνει πολύ καλά τη δουλειά της. Είμαι σίγουρος, πεπεισμένος» ανέφερε ο συνήγορός του, Στέφανος Πατζαρτζίδης.

Οι πληροφορίες λένε ότι ενδεχομένως να ζητήσει και άλλες δύο μέρες να απολογηθεί, δηλαδή την προσεχή Δευτέρα στις 5 του μήνα.

Ο σταθμάρχης, σύμφωνα με αστυνομικές πηγές, φέρεται να έχει παραδεχτεί ότι έκανε λάθος και έβαλε το επιβατικό τρένο σε τροχιά σύγκρουσης με την εμπορική αμαξοστοιχία.

Όπως αναφέρουν οι ειδικοί, πρέπει να έμεινε ανοιχτό το κλειδί -από προγενέστερη μετακίνηση του προαστιακού- με αποτέλεσμα τη μοιραία σύγκρουση.

Πάντως, αυτό που συζητάει όλη η χώρα είναι πώς είναι δυνατόν να επαφίεται σε έναν άνθρωπο η ασφάλεια εκατοντάδων. Κάτι που εκφράστηκε με μεγάλη αξιοπρέπεια από έναν νέο άνθρωπο που είχε συγγενικά του πρόσωπα στη λίστα των αγνοουμένων. Οπως είπε σε δημοσιογράφους έξω από το Νοσοκομείο Λάρισας: «Είχαν έρθει στην Αθήνα να μου κάνουν έκπληξη για τα γενέθλιά μου και γύριζαν στη Θεσσαλονίκη […] Ολοι εργαζόμενοι είμαστε και κάθε μέρα μπορούμε να κάνουμε λάθη στη δουλειά μας, είναι ανθρώπινο. Δεν γίνεται όμως να αναλαμβάνει ένας την ευθύνη για όλους».

Η ανατριχιαστική μαρτυρία επιβάτη – “Παρά το ότι θα καιγόμασταν, δεν έφυγε κανείς”

Τον εφιάλτη που έζησε στο σιδηροδρομικό δυστύχημα στα Τέμπη, περιέγραψε επιβάτης του μοιραίου τρένου, ο οποίος ήταν στο τρίτο βαγόνι.

Ο Θεόδωρος Κατσιούλης γλίτωσε με κάποια τραύματα και μιλώντας στο Mega, τόνισε: “Ήμουν στο βαγόνι 3 στη θέση 41. Το βαγόνι είχε καθυστέρηση 20 λεπτά και πήρα τηλέφωνο τον γιο μου να του πω πως θα καθυστερήσω. Μετά τα Παλαιοφάρσαλα το τρένο ήταν γεμάτο. Άκουσα πως υπήρχε ένα πρόβλημα με την ηλεκτροδότηση. Μετά σταματήσαμε στη Λάρισα και βγήκε κόσμος. Είχα πάει τουαλέτα εκείνη την ώρα, το τρένο είχε μεγάλη ταχύτητα, είχε χτυπήσει το κινητό μου και όταν έκατσα για να απαντήσω τότε ένιωσα μία μεγάλη δύναμη. Εγώ έσπασα τη μύτη και είχα κατάγματα. Όταν άνοιξα τα μάτια μου άκουσα ουρλιαχτά και επικράτησε πανικός. Δύο παιδιά πήγαν να βγουν και φώναζαν φωτιά. Πήγαν να βγουν από την άλλη πόρτα αλλά ήταν σφραγισμένη».

«Ένα παιδί έσπασε το τζάμι και βγήκε μία κοπέλα μετά πήγα να βγω εγώ και είδα λαμαρίνες από έξω. Μια γυναίκα με δύο παιδιά μου ζήτησε να τη βοηθήσω να βγάλω το παιδί της έξω. Βγήκαμε έξι άτομα από αυτή τη μεριά. Υπήρχε πανικός και φωτιά παντού. Η θερμοκρασία ήταν πολύ υψηλή και είχε πολύ καπνό. Παρά το ότι θα καιγόμασταν, δεν έφυγε κανείς, αλλά κάτσαμε να βοηθήσουμε. Υπήρχαν διαμελισμένα μέρη ανθρώπων, κόσμος φώναζε βοήθεια. Το ΕΚΑΒ ήρθε πολύ γρήγορα», πρόσθεσε.

Ο κ. Κατσιούλης είπε πως όταν ήταν κάτω δεν πίστευε τι έγινε, φοβήθηκε πως θα πεθάνει και έκανε το σταυρό του.

«Δεν μπορούσαν να πάρω κανέναν γιατί έχασα το κινητό μου και δεν θυμόμουν απέξω τους αριθμούς. Ήθελα να τους πάρω να τους πω πως είμαι καλά αλλά δεν μπορούσα».

Ακολουθήστε το News 24/7 στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα