Θα καεί η Πάρνηθα - Προς Κατσιμίδι και Εθνική Οδό τα μέτωπα - Κόλαση σε Εύβοια και Ηλεία

Πυροσβέστης στην Εύβοια
Πυροσβέστης στην Εύβοια AP

Μία ανείπωτη τραγωδία βιώνει η χώρα που έχει τυλιχτεί στις φλόγες σε Αττική, Εύβοια, Ηλεία και Μεσσηνία- Σχεδόν 8 τεράστια μέτωπα δημιούργησαν οι αναζωπυρώσεις στους πρόποδες της Πάρνηθας- Αντίστοιχος εφιάλτης στην Εύβοια- Δεκάδες τεράστιες αναζωπυρώσεις και στην Ηλεία

Τα χειρότερα δυστυχώς φοβούνται πλέον στην Πυροσβεστική αφού οι φόβοι για τον Εθνικό Δρυμό της Πάρνηθας είναι κάτι παρά πάνω από υπαρκτοί.

Οι αναζωπυρώσεις δημιούργησαν στους πρόποδες της Πάρνηθας σχεδόν 8 τεράστια μέτωπα-Τα σημαντικότερα μέτωπα είναι ανάμεσα σε Ιπποκράτειο Πολιτεία και Δροσοπηγή, που κατευθύνεται από την μία πλευρά στην Εθνική Οδό και από την άλλη προς το Κατσιμίδι και ψηλά στην Πάρνηθα με ό,τι αυτό σημαίνει για την τύχη του Εθνικού Δρυμού. Είχε προηγηθεί η πρώτη αναζωπύρωση στις Αδάμες εντός του Ρέματος Χελιδονούς και στη συνέχεια η μεγάλη αναζωπύρωση κοντά στα πρώην βασιλικά κτήματα που επεκτάθηκε αστραπιαία, εισήλθε σε παρθένο δάσος και πλέον καταστρέφει την ευρύτερη περιοχή.

ADVERTISING

Εκκενώνονται Ιπποκράτειος Πολιτεία, Δροσοπηγή, Κρυονέρι, Κοκκινόβραχος και Αφίδνες με τα πρώτα σπίτια των περιοχών να κινδυνεύουν άμεσα. Τρία άτομα τραυματίστηκαν και υπέστησαν εγκαύματα στο Κρυονέρι. Μεταφέρονται με ασθενοφόρα στο Νοσοκομείο ΚΑΤ. Η φωτιά πριν πέσει το σκοτάδι έφτασε στο ύψος των Διοδίων της Εθνικής Οδού Αθηνών-Λαμίας, στις Αφίδνες και δυστυχώς πέρασε στην απέναντι πλευρά, όπου επιχειρούν οι πυροσβέστες σε μία προσπάθεια να ανακόψουν την πορεία της.

Στο πελώριο αυτό πύρινο μέτωπο επιχειρούν ισχυρές επίγειες δυνάμεις αποτελούμενες από 340 άντρες με 100 οχήματα, 15 ομάδες πεζοπόρων τμημάτων, 10 ελικόπτερα και 7 αεροσκάφη. Συνδρομή παρέχουν 40 πυροσβέστες από τη Κύπρο, ο Ελληνικός Στρατός με πεζοπόρα τμήματα, η ΕΛ.ΑΣ., πολυάριθμες εθελοντικές ομάδες καθώς και υδροφόρες και μηχανήματα έργου ΟΤΑ.

Έκλεισε η Εθνική Οδός εντελώς από τα Οινόφυτα έως την Κηφησιά

Εξαιτίας της φωτιάς στην περιοχή, έχει διακοπεί η κυκλοφορία των οχημάτων στον Κόμβο Βαρυμπόμπης-Ερυθραίας, στο ρεύμα προς Βαρυμπόμπη, στην Τατοΐου από την Λ. Κύμης, στο ρεύμα προς Βαρυμπόμπη, στην Λ. Κρυονερίου από την συμβολή της με την οδό Ανοίξεως, στο ρεύμα προς νεκροταφείο, στην οδό Ιπποκράτους από την συμβολή της με την οδό Αριστογείτονος, στην Επαρχιακή Οδό Μαλακάσας-Σκάλας Ωρωπού από την συμβολή της με την οδό Καβάφη, καθώς επίσης, στην Λ. Πάρνηθος από την συμβολή της με την οδό Αγίας Τριάδος, στην Δροσοπηγής από το ύψος Εθνικής Οδού Αθηνών-Λαμίας, στο ρεύμα προς Δροσοπηγή, στην Λ. Τατοΐου, από την συμβολή με την οδό Ερυθραίας, στο ρεύμα προς Βαρυμπόμπη. Επίσης, έχει διακοπεί η κυκλοφορία στην οδό Μουσών από την οδό Ορφέως, στην Λ. Τατοΐου από το ύψος της Νότιας Πύλης Αεροδρομίου, στην Λ. Τατοΐου από το ύψος του Ιερού Ναού Αποστόλων Πέτρου και Παύλου, στην Λ. Κρυονερίου από την οδό Λεύκης, στην Επ. Ο. Μαλακάσας-Ωρωπού από την οδό Ανεξαρτησίας, στον Ανισόπεδο Κόμβο Κρυονερίου-Οδός Μακεδονίας, στον Ανισόπεδο Κόμβο Κρυονερίου-Οδός Τυρταίας, στην Αγίου Μερκουρίου από την οδό Αγίας Τριάδος, στην Ανώνυμη Οδό από την περιοχή Σφενδάλη προς την Ιπποκράτειο Πολιτεία, στην Εθνική Οδό Αθηνών-Λαμίας από το ύψος του Κόμβου Οινοφύτων έως και την Γέφυρα Καλυφτάκη και στα δύο ρεύματα κυκλοφορίας. Έχει αποκατασταθεί η κυκλοφορία στην Λ. Κύμης από την οδό Ορτανσίας στο ρεύμα προς Βαρυμπόμπη.

Φωτιά στη Δροσοπηγή
Φωτιά στη Δροσοπηγή EUROKINISSI/ΒΑΣΙΛΗΣ ΡΕΜΠΑΠΗΣ
Φωτιά στη Δροσοπηγή
Φωτιά στη Δροσοπηγή EUROKINISSI/ΒΑΣΙΛΗΣ ΡΕΜΠΑΠΗΣ


Κόλαση σε Ηλεία και Εύβοια και συνεχείς εκκενώσεις

Με εντολή του Υφυπουργού Πολιτικής Προστασίας και Διαχείρισης Κρίσεων, Νίκου Χαρδαλιά και απόφαση του Γενικού Γραμματέα Πολιτικής Προστασίας, Βασίλειου Παπαγεωργίου, κηρύχτηκε σε κατάσταση Έκτακτης Ανάγκης Πολιτικής Προστασίας ,η Δημοτική Ενότητα Ελυμνίων, του Δήμου Λίμνης – Μαντουδίου – Αγίας Άννας, της Περιφερειακής Ενότητας Ευβοίας, της Περιφέρειας Στερεάς Ελλάδας, για την αντιμετώπιση των εκτάκτων αναγκών και τη διαχείριση των συνεπειών που προέκυψαν από τις καταστροφικές δασικές πυρκαγιές που εκδηλώθηκαν στην παραπάνω περιοχή.

Η εν λόγω κήρυξη θα ισχύει από την ημερομηνία έναρξης της εκδήλωσης του φαινομένου και για έξι μήνες, δηλαδή έως και τις 3 Φεβρουαρίου 2022.

Αναζωπύρωση της πυρκαγιάς στην Βαρυμπόμπη- Στιγμιότυπο από την Δροσοπηγή
Αναζωπύρωση της πυρκαγιάς στην Βαρυμπόμπη- Στιγμιότυπο από την Δροσοπηγή EUROKINISSI

Η τεράστια φωτιά που κατακαίει για τρίτη ημέρα χωριά και ένα πανέμορφο δάσος, στην περιοχή Μυρτιά του δήμου Μαντουδίου – Λίμνης - Αγίας Άννας Ευβοίας, παραμένει ανεξέλεγκτη, σαρώνοντας την Εύβοια από τις ακτές του Ευβοϊκού έως το Αιγαίο. Μετά τις Ροβιές, απείλησε την Δάφνη και κινήθηκε βορειοανατολικά προς Κουρκουλούς και Κεχριές που επίσης εκκενώθηκαν, όπως επίσης εκκενώθηκαν οι οικισμοί Κεραμειά, Σκεπαστή και Αμέλαντες. Τα σημεία αυτά δυστυχώς φανερώνουν και την βορειοανατολική πορεία της πυρκαγιάς προς την Αγία Άννα. Μάλιστα ακολούθησε και εντολή εκκένωσης για τους οικισμούς Αγία Άννα, Παλαιόβρυση, Αγκάλη. Στην περιοχή αναμένονται και ενισχύσεις από τον Στρατό.

Κάηκαν δεκάδες σπίτια και χιλιάδες στρέμματα δάσους, σε ένα μέτωπο τουλάχιστον διπλάσιο από αυτό της Βαρυμπόμπης ενώ είχαν προηγηθεί οι εκκενώσεις των οικισμών σε Καλαμούδι, Ρετσινόλακκο, Χρόνια, Σηπιάδα, Κουρκουλούς, Σκεπαστή, Καλαμούδι, Παλαιοχώρι, Δαμιά, Ροβιές, η Ιερά Μονή Οσίου Δαυίδ και οι οικισμοί Κούλουρος και Μαρούλι.

Στο σημείο επιχειρούν 165 άντρες της Πυροσβεστικής με 5 ομάδες πεζοπόρων τμημάτων, 57 οχήματα, 3 αεροσκάφη και 3 ελικόπτερα εκ των οποίων το ένα ελικόπτερο ως συντονιστικό. Συνδρομή παρέχουν, το Λιμενικό Σώμα, ο Ελληνικός Στρατός με πεζοπόρα τμήματα καθώς και υδροφόρες και μηχανήματα έργου ΟΤΑ, ενώ το απόγευμα αναμένεται και συνδρομή από 82 πυροσβέστες από τη Γαλλία.

Έρευνες από ΕΛ.ΑΣ. και ΔΑΕΕ στην Ηλεία

Στην Ηλεία, η επέκταση της φωτιάς στον αρχαιολογικό της Αρχαίας Ολυμπίας, απετράπη τη νύχτα μετά την υπεράνθρωπη ολονύχτια προσπάθεια των αντρών της Πυροσβεστικής και την δημιουργία ζωνών με σκαπτικά μηχανήματα, ωστόσο συνεχίζεται η προσπάθεια στο σημείο, καθώς ο κίνδυνος δεν έχει διαφύγει εντελώς, ενώ από την άλλη πλευρά η φωτιά κατευθύνθηκε απειλητικά προς Λατζόι και Λιναριά που ζητήθηκε να εκκενωθούν. Το πρωί έγινε ξανά εισήγηση εκκένωσης και για τον οικισμό Χελιδόνι και νωρίτερα το μεσημέρι για την Πεύκες. Ακολούθησαν εκκενώσεις στους οικισμούς: Δηλίζα, Άνω-Κάτω Λόυβρο, Μουριά, Καμμένα, Λινάρια, Βίλλια, Βασιλάκι, Υψηλό, Άσπρα_Σπίτια, Ξηρόκαμπο, Αμπάρι, Άνω και Κάτω_Λούβρο, Κρυονέρι, Λάλα, Δούκα, Λάσδικα, Νεμούτα.

Θα καεί η Πάρνηθα - Προς Κατσιμίδι και Εθνική Οδό τα μέτωπα - Κόλαση σε Εύβοια και Ηλεία
ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΚΑΠΑΝΤΑΗΣ/INTIME

Από χθες είχαν εκκενωθεί οι οικισμοί Ηρακλειά, Πελόπιο, Πλάτανο, Κοσκινά, Μάγειρα, Κλαδέο, Καυκωνιά, Χελιδόνι και ο οικισμός της Αρχαίας Ολυμπίας. Πλέον η κατάσταση είναι εντελώς δραματική στην Ηλεία αφού ξεσπούν συνεχώς μεγάλες αναζωπυρώσεις.

Ακριβώς λόγω των συνεχών εστιών που ξεσπούν η μία δίπλα από την άλλη, στην περιοχή έχει μεταβεί κλιμάκιο αστυνομικών της Ασφάλειας Πύργου και της Ασφάλειας Αμαλιάδας, οι οποίοι μαζί με κλιμάκια αντρών της Διεύθυνσης Αντιμετώπισης Εγκλημάτων Εμπρησμού (ΔΑΕΕ) αναζητούν αιτίες και τυχόν ύποπτα άτομα που ενδεχομένως να ευθύνονται για εμπρησμούς.

Στο σημείο επιχειρούν 174 πυροσβέστες, με 9 ομάδες πεζοπόρων τμημάτων, 52 οχήματα, ομάδα Σ.μη.Ε.Α. (Drones), το Κινητό Επιχειρησιακό Κέντρο ΟΛΥΜΠΟΣ, 2 αεροσκάφη και 4 ελικόπτερα, εκ των οποίων το ένα ελικόπτερο ως συντονιστικό. Συνδρομή παρέχουν εθελοντές πυροσβέστες, υδροφόρες και μηχανήματα έργου ΟΤΑ.

Η δασική πυρκαγιά που εκδηλώθηκε χθες στην περιοχή Μέλπεια του Δήμου Οιχαλίας Μεσσηνίας, στον Μελιγαλά επίσης παραμένει σε εξέλιξη και επιχειρούν 28 πυροσβέστες, με μία ομάδα πεζοπόρου τμήματος, 11 οχήματα και ελικόπτερο. Συνδρομή παρέχουν υδροφόρες και μηχανήματα έργου ΟΤΑ. Είχε προηγηθεί χθες η εκκένωση των οικισμών Άνω και Κάτω Μέλπειας, στον Βράχο, στο Μοναστηράκι, στους Αγίους Θεοδώρους και σε Παραπούγκι, Καρνάσι και Δεσύλλα, ζητώντας από τους κατοίκους να κινηθούν προς Διαβολίτσι. Πλέον όμως εκκενώνονται εκ νέου οι οικισμοί σε Άνω και Κάτω Μέλπεια και στο Διαβολίτσι.

Νέα φωτιά έχει ξεσπάσει σε χορτολιβαδική έκταση στην περιοχή Ελαία Δωρίδος Φωκίδας, όπου μάλιστα δόθηκε εντολή εκκένωσης για την Ελαία και την Καλλιθεα. Επιχειρούν 14 πυροσβέστες με 6 οχήματα και δύο αεροσκάφη. Παράλληλα, νέα φωτιά έχει ξεσπάσει και στα Γρεβενά, στην περιοχή Δεσκάτη, όπου επιχειρούν 21 άντρες της Πυροσβεστικής με 7 οχήματα. Έχει δοθεί εντολή για εκκένωση στους οικισμούς Κέντρο, Νησί, Αγαλαίοι και Δίπορο.

Ακολουθήστε το News247.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ: Πυροσβεστική, Φωτιά, Πυρκαγιά, Φωτιά στη Βαρυμπόμπη
SHARE:

24Media Network