Θεμιστοκλέους: Πιθανό σενάριο η λήξη των πιστοποιητικών εμβολιασμού – Δεν θα υπάρξει 4η δόση

Θεμιστοκλέους: Πιθανό σενάριο η λήξη των πιστοποιητικών εμβολιασμού – Δεν θα υπάρξει 4η δόση
Ο γενικός γραμματέας Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας, Μάριος Θεμιστοκλέους eurokinissi

Εάν δεν επιτευχθεί κοινή απόφαση και σε ευρωπαϊκό επίπεδο είναι πιθανό να υπάρξει λήξη των πιστοποιητικών εμβολιασμού, δήλωσε σε συνέντευξή του ο ΓΓ Πρωτοβάθμιας Φροντίδας του υπ. Υγείας, ενώ τα μέχρι στιγμής επιστημονικά στοιχεία λένε ότι δεν θα χρειαστεί και 4η δόση του εμβολίου.

Ανοιχτό άφησε το ενδεχόμενο για λήξη των πιστοποιητικών εμβολιασμού σε περίπτωση που δεν επιτευχθεί κοινή απόφαση και σε ευρωπαϊκό επίπεδο, ο Γενικός Γραμματέας Πρωτοβάθμιας Φροντίδας του υπουργείου Υγείας, Μάριος Θεμιστοκλέους.

Μιλώντας στην εκπομπή “Αταίριαστοι” του ΣΚΑΪ, ο κ. Θεμιστοκλέους εξήγησε πως η συζήτηση για λήξη του πιστοποιητικού έχει ανοίξει και σε επιστημονικό σκέλος και σε διοικητικό σκέλος, φέρνοντας ως παράδειγμα τη Γαλλία, η οποία εφάρμοσε τη λήξη του πιστοποιητικού στους άνω των 65 ετών και τόνισε πως γίνεται συζήτηση σε επίπεδο υπουργών ΕΕ, αν δεν υπάρξει κοινή απόφαση μπορεί κι η χώρα μας να προχωρήσει σε διαφορετική κατεύθυνση.

Ερωτηθείς για το αν είναι πιθανή και μια τέταρτη δόση εμβολίου κατά του κορονοϊού, ο Μάριος Θεμιστοκλέους απάντησε πως “λογικά δεν θα χρειαστεί”, καθώς τα μέχρι επιστημονικά στοιχεία λένε ότι με την τρίτη θα αποκτάς μόνιμο βαθμό ανόσιας. “Δεν έχει ξεκαθαρίσει, αλλά λογικά μέχρι στιγμής μάλλον δε θα χρειαστεί τέταρτη”, δήλωσε χαρακτηριστικά.

Στα της πορείας του εμβολιασμού στη χώρα μας, με βάση τα τελευταία στοιχεία, ο Γενικός Γραμματέας Πρωτοβάθμιας Φροντίδας του υπουργείου Υγείας ανέφερε πως τις τελευταίες δέκα ημέρες έχουν γίνει 225.000 με 230.000 ραντεβού πρώτης δόσης και περίπου 300.000 ραντεβού τρίτης δόσης, με τους εμβολιασμούς να έχουν φτάσει τους 55.000 εμβολιασμούς την ημέρα από 20.000 εμβολιασμούς την ημέρα που ήταν το προηγούμενο διάστημα.

“Αυτό είναι πολύ καλό, το ζητούμενο είναι αυτό να συνεχιστεί περά από αυτή την εβδομάδα και να το δούμε να αναπτύσσεται πέρα από τις 10 ή 20 μέρες, είναι πολύ σημαντικό”, δήλωσε και εξήγησε πως για την αύξηση των εμβολιασμών το ένα κίνητρο είναι η ανακοίνωση των μέτρων, ενώ το δεύτερο είναι ότι λόγω των πολλαπλών κρουσμάτων έχουν τρέξει κάποιοι να εμβολιαστούν, καθώς συνειδητοποίησαν ότι ο ιός είναι εδώ και «δε θα φύγει με μαγικό ραβδί».

Είναι, υπογράμμισε, ακόμα σημαντικότερο να εμβολιαστούν τα άτομα τρίτης ηλικίας να κάνουν και τρίτη δόση, φθίνει η ανοσία του εμβολίου, ειδικά στα άτομα άνω των 60 ετών. Δήλωσε δε εμφατικά, ότι είναι επιτακτική η αναμνηστική δόση στους ανοσοκατεσταλμένους στον 1 μήνα μετά την ολοκλήρωση του δεύτερου εμβολιασμού.

«Η πλατφόρμα για την τρίτη δόση θα ανοίγει στους 5,5 μήνες για να κανείς εμβόλιο στους 6 μήνες, θα ανακοινώσουμε τη Δευτέρα την ακριβή ημερομηνία που ανοίγει η πλατφόρμα για την τρίτη δόση, θέλει μικρή τεχνική προσαρμογή»

«Έχουμε αλλάξει τα εμβολιαστικά κέντρα για να φαίνεται το εμβόλιο που κάνει ο καθένας για να διευκολύνουμε τους πολίτες» διευκρίνισε ο Μάριος Θεμιστοκλέους.

Ακολουθήστε το News247.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα