Θεσσαλονίκη: Αστυνομικοί χτύπησαν τον πατέρα του 16χρονου – “Τον γιο μου σκοτώσανε”

Θεσσαλονίκη: Αστυνομικοί χτύπησαν τον πατέρα του 16χρονου – “Τον γιο μου σκοτώσανε”
ΜΩΥΣΙΑΔΗΣ ΓΙΑΝΝΗΣ/INTIME

Αστυνομικοί ακινητοποίησαν χτυπώντας τον πατέρα του 16χρονου, ο οποίος βρέθηκε έξω απο τα δικαστήρια μαζί με άλλους Ρομά. Ενώ ο κόσμος τους φώναζε, εκείνοι συνέχισαν να τον σέρνουν στο οδόστρωμα. Βίντεο - ντοκουμέντο.

Στα σκαλιά του δικαστικού μεγάρου Θεσσαλονίκης βρέθηκε ο πατέρας του 16χρονου την ώρα των επεισοδίων που σημειώθηκαν νωρίτερα στο σημείο.

Κάποια στιγμή, όπως φαίνεται και στο παρακάτω βίντεο, ο πατέρας του παιδιού ακινητοποιείται απο του άνδρες των ΜΑΤ. Ένας απο αυτούς μάλιστα γονατίζει στο κεφάλι του άνδρα (στο 0,17). Εδω το σχετικό βίντεο

Στη συνέχεια, κι ενώ ο κόσμος γύρω φωνάζει οτι πρόκειται για τον πατέρα του παιδιού, εκείνοι συνεχίζουν vα τον σέρνουν στο οδόστρωμα με τον ίδιο να τους λέει να τον αφήσουν. “Ο γιος μου κινδυνεύει, θα με πάρετε εμένα;”

ΒΑΣΙΛΗΣ ΒΕΡΒΕΡΙΔΗΣ/MOTION TEAM/EUROKINISSI

Στο επόμενο βίντεο που είναι τραβηγμένο από άλλο σημείο φαίνεται ο πατέρας να φωνάζει “Τον γιο μου σκοτώσανε”.

ΒΑΣΙΛΗΣ ΒΕΡΒΕΡΙΔΗΣ/MOTION TEAM/EUROKINISSI

Σε άλλο βίντεο φαίνεται ο πατέρας να κρατάει το κεφάλι του ενώ κόσμος που έχει μαζευτεί στο σημείο και διαμαρτύρεται δέχεται τα σπρωξίματα των αστυνομικών με τις ασπίδες τους.

Ρομά βρέθηκαν απο το πρωί στα δικαστήρια της Θεσσαλονίκης. Ομάδα ατόμων πέταξε ξύλα προς του αστυνομικούς που απάντησαν με χρήση χημικών, σύμφωνα με το voria.gr.

Eurokinissi

Προθεσμία να απολογηθεί πήρε ο αστυνομικός – “Ήμασταν σε άμυνα”

Προθεσμία για να απολογηθεί την Παρασκευή ζήτησε και πήρε ο 32χρονος αστυνομικός, στον οποίο έχει ασκηθεί Ποινική δίωξη σε βαθμό κακουργήματος καθώς φέρεται πως πυροβόλησε στο κεφάλι τον 16χρονο Ρομ, κατά τη διάρκεια καταδίωξης, στη Θεσσαλονίκη. Συγκεκριμένα κατηγορείται για: απόπειρα ανθρωποκτονίας με ενδεχόμενο δόλο και εκτέλεση παράνομου πυροβολισμού ακινητοποίησης ή εξουδετέρωση.

Ο κατηγορούμενος αποχώρησε πριν λίγη ώρα από το Δικαστικό Μέγαρο όπου μετήχθη κατά από αυστηρά μέτρα ασφαλείας. Εντός και εκτός των δικαστηρίων βρίσκονται ισχυρές αστυνομικές δυνάμεις και διμοιρίες των ΜΑΤ.

Σύμφωνα με τον δικηγόρο του, ο 32χρονος άνδρας της ομάδας ΔΙΑΣ ισχυρίζεται ότι βρισκόταν σε άμυνα. Ο 16χρονος οδηγός του καταδιωκόμενου οχήματος επιχείρησε να εμβολίσει τη δεύτερη μηχανή της ΕΛΑΣ, όπως υποστηρίζει ο κατηγορούμενος.

Δικηγόρος 16χρονου: Διαψεύδει τα περί προσπάθειας εμβολισμού του περιπολικού

Στην εκπομπή «Συνδέσεις» της ΕΡΤ μίλησε ο δικηγόρος του 16χρονου. Ο Θεόφιλος Αλεξόπουλος αναφέρθηκε στο περιστατικό, απηύθυνε έκκληση σε όποιον είδε κάτι να επικοινωνήσει με τις Αρχές και τόνισε πως το αφήγημα περί προσπάθειας εμβολισμού του περιπολικού από τον 16χρονο καταρρέει από τα ίδια τα περιστατικά.

Αναλυτικά όσα ανέφερε:

«Περιμένουμε το παιδί, ο Κώστας να ανακάμψει και να δείξει δύναμη, 14 χρόνια μετά το περιστατικό, έρχεται σαν τραγική ειρωνεία αυτό το περιστατικό να μας θυμίσει ότι η αστυνομική βία είναι παρούσα και μάλιστα όχι σαν ένα μεμονωμένο περιστατικό αλλά για μία εν ψυχρώ επίθεση εις βάρος ενός ανήλικου για το τίμημα των 20€. Ο αστυνομικός αυτός γνώριζε πολύ καλά ποιος είναι ο δράστης. Γνώριζε πολύ καλά ότι αυτός, που καταδίωκε δεν πλήρωσε το τίμημα των 20€, ο λόγος, που κλήθηκαν να κάνουν αυτή τη σύλληψη ήταν για το συγκεκριμένο περιστατικό.

Εκπλιπαρούμε εάν υπάρχει κάποιος, που είδε το περιστατικό, εάν υπάρχει οποιοδήποτε υλικό βιντεοληπτικό ενδεχομένως από παρακείμενες οικίες να επικοινωνήσει.

Έχει ένα παιδάκι 1,5 ετών, ξέρετε αυτό συνηθίζεται στα άτομα Ρομά. Η οικογένειά του αυτό, που κάνει είναι να προσεύχεται και να έχει τη σκέψη της στον 16χρονο.

Από ‘κει και πέρα το εάν αυτή η γενικευμένη χρήση αλόγιστης βίας από την αστυνομία πυροδοτεί αντιδράσεις εγώ δεν είμαι σε θέση να γνωρίζω ποιες θα είναι οι αντιδράσεις ή αν θα γίνουν κάποιες εκδηλώσεις.

Υπάρχει για μας ένα αφήγημα, που δυστυχώς έρχεται να δυσκολέψει την κατάσταση. Πρόκειται για το δήθεν αφήγημα περί προσπάθειας εμβολισμού του περιπολικού από τον Κώστα κατά τη διάρκεια της καταδίωξης.

Καταρχάς κάθε φορά, που υπάρχει μία περίπτωση αλόγιστης αστυνομικής βίας, το αφήγημα είναι το ίδιο. Και στην περίπτωση Σαμπάνη και στην περίπτωση Γρηγορόπουλου, το αφήγημα είναι το ίδιο. Εδώ πέρα αυτό το αφήγημα καταρρέει από τα ίδια τα περιστατικά. Πρόκειται για μία ευθεία βολή από πίσω, από το άτομο, το οποίο το καταδιώκει.

Εάν οι αστυνομικοί θεωρούσαν ότι υπάρχει εκείνη τη στιγμή κίνδυνος για τη ζωή τους ή ότι υπάρχει επίθεση, όπως απαιτείται να υπάρχει για να χρησιμοποιήσει το όπλο του κάποιος αστυνομικός, το πρώτο, που θα έπρεπε να κάνει ήταν να εγκαταλείψει αυτή την καταδίωξη. Είχαν τα στοιχεία κυκλοφορίας».

Σε κρίσιμη κατάσταση ο 16χρονος

Ο 16χρονος εξακολουθεί να νοσηλεύεται σε κρίσιμη κατάσταση, διασωληνωμένος, στο Ιπποκράτειο Νοσοκομείο της Θεσσαλονίκης.

Στο μεταξύ, μετά τα επεισόδια που σημειώθηκαν, χτες βράδυ, στο Ιπποκράτειο, με αφορμή τον τραυματισμό του νεαρού Ρομά, διευθυντές δύο Κλινικών απευθύνουν έκκληση να πρυτανεύσει η λογική και να μην επαναληφθούν τα επεισόδια που έθεσαν σε κίνδυνο τη λειτουργία του Νοσοκομείου κατά τη χθεσινή εφημερία.

Thestival.gr

Το χρονικό

Ο 16χρονος, σύμφωνα με όσα έχουν γίνει γνωστά, πήγε σε πρατήριο υγρών καυσίμων στην οδό Μοναστηριού, τα ξημερώματα της Δευτέρας και αφού έβαλε καύσιμα αξίας 20 ευρώ, έφυγε δίχως να πληρώσει.

Ακολούθησε καταδίωξη με περιπολικό της Άμεσης Δράσης και δικυκλιστές της Ομάδας ΔΙ.ΑΣ., οι οποίοι εντόπισαν το όχημα με αποτέλεσμα ο 16χρονος να τραυματιστεί από πυροβολισμό αστυνομικού στο κεφάλι και να χάσει τον έλεγχο του αυτοκινήτου που οδηγούσε.

Ο 16χρονος Ρομ, πατέρας ενός παιδιού 1,5 χρονών υποβλήθηκε σε χειρουργείο όπου του αφαίρεσαν μία σφαίρα από το κεφάλι. Έκτοτε νοσηλεύεται στη Μονάδα Εντατικής Θεραπείας του Ιπποκράτειου Θεσσαλονίκης, σε σοβαρή κατάσταση, μετά την πολύωρη επέμβαση.

Σε ανακοίνωσή της για το περιστατικό, η αστυνομία επιχειρεί να επιρρίψει τις ευθύνες στον νεαρό, αναφέροντας πως ο 16χρονος παραβίασε κόκκινα φανάρια και έκανε συνεχώς επικίνδυνους ελιγμούς.

Eurokinissi

Η ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΤΗΣ ΕΛΑΣ ΓΙΑ ΤΟ ΠΕΡΙΣΤΑΤΙΚΟ

«Την 01.00 ώρα περίπου σήμερα (05-12-2022) νεαρός ημεδαπός – οδηγός Ι.Χ.Φορτηγού, μετέβη σε πρατήριο υγρών καυσίμων στην οδό Ν. Μοναστηρίου, όπου εφοδιάστηκε με πετρέλαιο δίχως να καταβάλει αντίτιμο και αποχώρησε, σύμφωνα με σχετική καταγγελία του υπαλλήλου, ο οποίος άμεσα ενημέρωσε αστυνομικούς της Ομάδας ΔΙ.ΑΣ., οι οποίοι βρίσκονταν πλησίον του σημείου.

Οι αστυνομικοί έσπευσαν προς την κατεύθυνση διαφυγής του ανωτέρω οχήματος και ενημέρωσαν επίσης το τηλεφωνικό κέντρο της Άμεσης Δράσης.

Το όχημα ακολουθήθηκε από τους ως άνω αστυνομικούς με χρήση φωτεινών και ηχητικών σημάτων, πραγματοποιώντας συνεχείς επικίνδυνους ελιγμούς για τους υπόλοιπους χρήστες του οδικού δικτύου και μη συμμορφούμενο κατευθύνθηκε προς την περιοχή των Διαβατών.

Παραβιάζοντας αλλεπάλληλα φωτεινούς σηματοδότες και ενεργώντας συνεχώς επικίνδυνους ελιγμούς επιχείρησε να εμβολίσει μετωπικά το προπορευόμενο δίκυκλο της Ομάδας ΔΙ.ΑΣ., θέτοντας σε άμεσο κίνδυνο τη ζωή των αστυνομικών, αγνοώντας εκ νέου τις εντολές τους.

Ενόψει του άμεσου κινδύνου, οι αστυνομικοί έκαναν χρήση όπλου (πραγματοποιώντας δύο βολές) επιχειρώντας να ακινητοποιήσουν το όχημα, με αποτέλεσμα ο οδηγός να χάσει τον έλεγχο αυτού, να προσκρούσει σε τοιχίο και να διακομισθεί σοβαρά τραυματισμένος στο εφημερεύον Νοσοκομείο με σταθμό του ΕΚΑΒ.

Για το συμβάν άμεσα ενημερώθηκε η οικεία Εισαγγελική Αρχή, η οποία εποπτεύει την διενεργούμενη προανάκριση και πραγματοποιήθηκε αυτοψία παρουσία Εισαγγελικού λειτουργού, ενώ ο αστυνομικός που έκανε χρήση όπλου συνελήφθη.

Προανάκριση διενεργείται από το Τμήμα Εγκλημάτων κατά Ζωής της Διεύθυνσης Ασφαλείας Θεσσαλονίκης

Ακολουθήστε το News247.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα