Θεσσαλονίκη: Τραυματισμός 16χρονου από σφαίρα αστυνομικού – Η οργή των συγγενών και η ανακοίνωση της ΕΛ.ΑΣ.

Θεσσαλονίκη: Τραυματισμός 16χρονου από σφαίρα αστυνομικού – Η οργή των συγγενών και η ανακοίνωση της ΕΛ.ΑΣ.
Eurokinissi

Για επικίνδυνους ελιγμούς του 16χρονου που χαροπαλεύει μετά απο σφαίρα αστυνομικού και προσπάθεια εμβολισμού μοτοσικλέτας της ΔΙΑΣ, κάνει λόγο η ΕΛΑΣ, επιχειρώντας ναι δικαιολογήσει τη χρήση όπλου εναντίον του. Πορεία το απόγευμα στη Θεσσαλονίκη.

Υπο διερεύνηση βρίσκονται οι συνθήκες του σοβαρότατου τραυματισμού του 16χρονου από σφαίρα αστυνομικού που σημειώθηκε τα ξημερώματα στη Θεσσαλονίκη.

Ο 16χρονος, σύμφωνα με όσα έχουν γίνει γνωστά, πήγε σε πρατήριο υγρών καυσίμων στην οδό Μοναστηριού, τα ξημερώματα της Δευτέρας και αφού έβαλε καύσιμα αξίας 20 ευρώ, έφυγε δίχως να πληρώσει.

Ακολούθησε καταδίωξη με περιπολικό της Άμεσης Δράσης και δικυκλιστές της Ομάδας ΔΙ.ΑΣ. οι οποίοι εντόπισαν το όχημα με αποτέλεσμα ο 16χρονος να τραυματιστεί από πυροβολισμό αστυνομικού στο κεφάλι και να χάσει τον έλεγχο του αυτοκινήτου που οδηγούσε.

Ο 16χρονος Ρομ, πατέρας ενός παιδιού 1,5 χρονών υποβλήθηκε σε χειρουργείο όπου του αφαίρεσαν μία σφαίρα από το κεφάλι. Έκτοτε νοσηλεύεται στη Μονάδα Εντατικής Θεραπείας του Ιπποκράτειου Θεσσαλονίκης, σε σοβαρή κατάσταση, μετά την πολύωρη επέμβαση.

Ο αστυνομικός που τον πυροβόλησε, συνελήφθη.

Σε ανακοίνωσή της για το περιστατικό, η αστυνομία επιχειρεί να επιρρίψει τις ευθύνες στον νεαρό, αναφέροντας πως ο 16χρονος παραβίασε κόκκινα φανάρια και έκανε συνεχώς επικίνδυνους ελιγμούς.

Η ανακοίνωση της ΕΛΑΣ για το περιστατικό

Την 01.00 ώρα περίπου σήμερα (05-12-2022) νεαρός ημεδαπός – οδηγός Ι.Χ.Φορτηγού, μετέβη σε πρατήριο υγρών καυσίμων στην οδό Ν. Μοναστηρίου, όπου εφοδιάστηκε με πετρέλαιο δίχως να καταβάλει αντίτιμο και αποχώρησε, σύμφωνα με σχετική καταγγελία του υπαλλήλου, ο οποίος άμεσα ενημέρωσε αστυνομικούς της Ομάδας ΔΙ.ΑΣ., οι οποίοι βρίσκονταν πλησίον του σημείου.

Οι αστυνομικοί έσπευσαν προς την κατεύθυνση διαφυγής του ανωτέρω οχήματος και ενημέρωσαν επίσης το τηλεφωνικό κέντρο της Άμεσης Δράσης.

Το όχημα ακολουθήθηκε από τους ως άνω αστυνομικούς με χρήση φωτεινών και ηχητικών σημάτων, πραγματοποιώντας συνεχείς επικίνδυνους ελιγμούς για τους υπόλοιπους χρήστες του οδικού δικτύου και μη συμμορφούμενο κατευθύνθηκε προς την περιοχή των Διαβατών.

Παραβιάζοντας αλλεπάλληλα φωτεινούς σηματοδότες και ενεργώντας συνεχώς επικίνδυνους ελιγμούς επιχείρησε να εμβολίσει μετωπικά το προπορευόμενο δίκυκλο της Ομάδας ΔΙ.ΑΣ., θέτοντας σε άμεσο κίνδυνο τη ζωή των αστυνομικών, αγνοώντας εκ νέου τις εντολές τους.

Ενόψει του άμεσου κινδύνου, οι αστυνομικοί έκαναν χρήση όπλου (πραγματοποιώντας δύο βολές) επιχειρώντας να ακινητοποιήσουν το όχημα, με αποτέλεσμα ο οδηγός να χάσει τον έλεγχο αυτού, να προσκρούσει σε τοιχίο και να διακομισθεί σοβαρά τραυματισμένος στο εφημερεύον Νοσοκομείο με σταθμό του ΕΚΑΒ.

Για το συμβάν άμεσα ενημερώθηκε η οικεία Εισαγγελική Αρχή, η οποία εποπτεύει την διενεργούμενη προανάκριση και πραγματοποιήθηκε αυτοψία παρουσία Εισαγγελικού λειτουργού, ενώ ο αστυνομικός που έκανε χρήση όπλου συνελήφθη.

Προανάκριση διενεργείται από το Τμήμα Εγκλημάτων κατά Ζωής της Διεύθυνσης Ασφαλείας Θεσσαλονίκης.

grtimes

Το νέο περιστατικό αστυνομικής αυθαιρεσίας εχει προκαλέσει κύμα αργής στη Θεσσαλονίκη και όχι μόνο. Στις 7 το απόγευμα εχει προγραμματιστεί πορεία διαμαρτυρίας από συλλογικότητες του ευρύτερου αντιεξουσιαστικού χώρου. Σύμφωνα με το διαδικτυακό κάλεσμα η πορεία θα εκκινήσει από την Καμάρα στις 19:00.

Τι συμβαίνει με την ομάδα ΔΙΑΣ;

Οργή συγγενών του 16χρονου

Συγγενείς του 16χρονου βρίσκονται στο νοσοκομείο αναμένοντας να μάθουν νέα για την κατάσταση της υγείας του παιδιού.

Ένας εξ αυτών μιλώντας σε δημοσιογράφους είπε: “Για το παιδί οι γιατροί μας είπαν ότι του έβγαλαν τη σφαίρα από το κεφάλι, αλλά λένε ότι κρέμεται η ζωή του από μία κλωστή. Δεν ξέρω αν δεν θέλουν να μας το πούνε, μπορεί και να είναι νεκρό το παιδί.”

Παράλληλα, ισχυρίστηκε ότι το περιστατικό δεν συνέβη στη 1 τα ξημερώματα όπως υποστηρίζουν οι αρχές, και ότι ο 16χρονος μέχρι τις 2:30 διασκέδαζε με τους φίλους του και επικαλέστηκε αποδείξεις για αυτό και συνέχισε: “Το παιδί πήγε να βάλει βενζίνη, τίποτα δεν έκανε” ενώ για το ότι δεν πλήρωσε είπε: “Και τι έγινε που δεν πλήρωσε, έπρεπε να τον σκοτώσουν;“. Έπειτα είπε μάλιστα πως θα μπορούσαν να βρουν τον 16χρονο στην κατοικία του από τις πινακίδες, να γίνει καταγγελία και να εμπλακεί εισαγγελέας.

“Αυτό που έκαναν είναι απαράδεκτο. Μόνο στους τσιγγάνους γίνεται αυτό. Άλλος έριξε το γατί και το έκαναν θέμα, μεγάλο. Έχει και ένα μωράκι. Αυτό δεν το έχει δει όλη η πλάση; Γιατί να το κάνουν αυτό;” είπε.

ΚΕΕΡΦΑ: Ρατσιστική δολοφονική καταδίωξη του δεκαεξάχρονου

Για “ρατσιστική δολοφονική καταδίωξη του δεκαεξάχρονου Ρομ Κωνσταντίνου Φραγκούλη απο την ΕΛΑΣ του Μητσοτάκη και του Θεοδωρικάκου” κάνει λόγο σε ανακοίνωσή της η “Κίνηση Εντάντια στον Ρατσισμό και τη Φασιστική Άπειλή”

Όπως αναφέρει, “μία μέρα πριν την επέτειο της δολοφονίας του Αλέξη Γρηγορόπουλου, η Αστυνομία του Μητσοτάκη και του Θεοδωρικάκου, χρησιμοποίησε ξανά όπλα και σφαίρες σε καταδίωξη του δεκαεξάχρονου Ρομ Κωνσταντίνου Φραγκούλη από την Αγία Σοφία Διαβατών… Δεν είχε λεφτά να πληρώσει την βενζίνα και για αυτό δέχτηκε πυροβολισμό στο κεφάλι; Πόσο πιο κτηνώδης θα γίνει η ρατσιστική πολιτική της κυβέρνησης άραγε και οι πρακτικές της Αστυνομίας;”.

Στην ίδια ανακοίνωση γίνεται λόγος για “ψέματα της Αστυνομίας” αναφορικά με τις συνθήκες δολοφονίας του Ρομ Νίκου Σαμπάνη στο Πέραμα πριν ένα χρόνο ενώ σε άλλο σημείο αναφέρει πως “οι καταδιώξεις της Αστυνομίας από τότε, όταν στοχεύουν Ρομά, έχουν πλησιάσει ξανά στο να βάλουν σε κίνδυνο ανθρώπινη ζωή. Για την ΕΛΑΣ του Μητσοτάκη και του Θεοδωρικάκου η επιβολή του δόγματος “νόμος και τάξη” εκδηλώνεται με τις πιο απάνθρωπες καταδιώξεις φτωχών ανθρώπων”.

“Οι ένοχοι πρέπει να τιμωρηθούν σε κάθε περίπτωση. Να μην υπάρξει νέο κουκούλωμα των δολοφονικών ρατσιστικών εκτελέσεων αστυνομικών. Η Αστυνομία να αφοπλιστεί για να μην μπορεί να χρησιμοποιεί τα περίστροφα της ακόμη και σε δεκαεξάχρονους είτε ονομάζονται Αλέξης Γρηγορόπουλος είτε Κωνσταντίνος Φραγκούλης” τονίζεται στην ανακοίνωση.

Ακολουθήστε το News247.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα