Θεσσαλονίκη: Δεκάδες μετανάστες κατασκηνώνουν σε κουφάρια βαγονιών

Θεσσαλονίκη: Δεκάδες μετανάστες κατασκηνώνουν σε κουφάρια βαγονιών
THESSTODAY.GR

Σε εγκαταλειμμένα βαγόνια τρένων έχουν βρει προσωρινό καταφύγιο δεκάδες μετανάστες έξω από τη Θεσσαλονίκη. Στόχος τους να περάσουν στην Ειδομένη και από εκεί στα Βαλκάνια και την Ευρώπη.

Δεκάδες μετανάστες, άλλοι από το Αφγανιστάν, άλλοι από το Μαρόκο και άλλοι από τη Συρία παραμένουν «εγκλωβισμένοι» σε εγκαταλελειμμένες αμαξοστοιχίες έξω από τη Θεσσαλονίκη, με στόχο να επιβιβαστούν σε κάποιο εμπορικό τρένο και να συνεχίσουν το ταξίδι της ελπίδας προς την Ειδομένη και από εκεί στα Βαλκάνια ή στην Ευρώπη.

Σύμφωνα με το ThessToday.gr, κάποιοι διακινητές, παραμονεύουν βεβαίως στη γωνία και αφού αμειφθούν αδρά (2.000 – 3.000 η τιμή ανά κεφάλι) εκτελούν τα καθήκοντά τους, υποσχόμενοι τρόπο διαφυγής στους παράνομους μετανάστες. Όπως φαίνεται και στις φωτογραφίες, στην περιοχή των Διαβατών εκτυλίσσονται για μια ακόμη φορά αποκαρδιωτικές εικόνες: μετανάστες στοιβαγμένοι σε βαγόνια που έχουν μετατρέψει σε προσωρινό καταφύγιο, πλάι σε σκουπίδια και θέτοντας καθημερινά τη ζωή τους σε κίνδυνο.

ADVERTISING
Θεσσαλονίκη: Δεκάδες μετανάστες κατασκηνώνουν σε κουφάρια βαγονιών

«Με έχουν πιάσει τρεις φορές και με ξαναγύρισαν στην Τουρκία. Τώρα είμαι στη Θεσσαλονίκη και ψάχνω τρόπο για να φύγω στην Ευρώπη να βρω την οικογένειά μου», ανέφερε ο Αμπντουλ, με καταγωγή από το Αφγανιστάν. Ωστόσο, δεν ήταν ο μόνος. Από την άλλη, αρκετοί είναι εκείνοι που μπορεί να περιμένουν μέχρι και τρία εικοσιτετράωρα ώσπου να βρουν διαφυγή από τη Θεσσαλονίκη. Και μέχρι να συμβεί αυτό, επιβιώνουν σε συνθήκες εξαθλίωσης, ψάχνοντας κυριολεκτικά φαγητό και νερό.

Τους χωρίζουν σε γκρουπ - "Έδωσα 3.000 δολάρια για να με φέρουν"

Τα "πλοκάμια" των κυκλωμάτων διακινητών έχουν απλωθεί παντού όπου λειτουργούν εστίες προσφύγων στην Ελλάδα, κυρίως στην περιοχή της Θεσσαλονίκης και του Κιλκίς σύμφωνα με το Thesstoday.gr λόγω εγγύτητας με τη μεθόριο και συγκέντρωσης μεγάλου αριθμού Σύρων, Ιρακινών, Αφγανών, Πακιστανών κ.ά. Εργάζονται υπογείως και πυρετωδώς ώστε να βγάλουν από τα σύνορα και με κάθε τρόπο όσους διαθέτουν χρήματα.

Οι διακινητές τους χωρίζουν σε γκρουπ, ανάλογα με την χώρα από την οποία έρχονται είτε με την χώρα στην οποία θέλουν να πάνε. «Έδωσα 3.000 σε έναν άνθρωπο για να με βοηθήσει να περάσω εδώ, από την Τουρκία. Ήταν δύσκολο το ταξίδι», ανέφερε ο Αμπντούλ. Αρκετοί έχουν αποφασίσει να ταξιδέψουν στη Βόρεια Μακεδονία, ενώ υπάρχουν και κάποιοι όπως ο Αχμέτ -πέρασε τα σύνορα του Έβρου μαζί με τον 17χρονο αδελφό του- που θέλουν να φτάσουν μέχρι στην Ελβετία.

Θεσσαλονίκη: Δεκάδες μετανάστες κατασκηνώνουν σε κουφάρια βαγονιών

Επόμενη στάση, Ειδομένη - Ανοίγει διάδρομος από Βουλγαρία

Στην Ειδομένη παρατηρείται μεγάλη κινητικότητα, καθώς ομάδες μεταναστών επιχειρούν να διασχίσουν σε καθημερινή βάση τα σύνορα. Αρκετοί έχουν κατασκηνώσει στον σταθμό των τρένων στην Ειδομένη περιμένοντας την κατάλληλη ευκαιρία για τη μεγάλη φυγή. «Τρεις φορές με έχουν πιάσει, την επόμενη φορά θα πάω φυλακή γιατί δεν έχω χαρτιά», είπε στο Thesstoday.gr ο Αλί.

Θεσσαλονίκη: Δεκάδες μετανάστες κατασκηνώνουν σε κουφάρια βαγονιών

Η φραγή του «βαλκανικού διαδρόμου» ανέκοψε μεν τα καραβάνια της ελπίδας, γιγάντωσε, όμως, τα κυκλώματα των διακινητών, που αυξήθηκαν, οργανώθηκαν καλύτερα σε πολυεθνική βάση και βεβαίως ανέβασαν στα ύψη τις τιμές.

Ακολουθήστε το News247.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ: Μετανάστες, Πρόσφυγες, Θεσσαλονίκη
SHARE:

24Media Network