Θεσσαλονίκη: Κανένα εργοτάξιο του μετρό δεν λειτουργεί σε ένδειξη πένθους

Θεσσαλονίκη: Κανένα εργοτάξιο του μετρό δεν λειτουργεί σε ένδειξη πένθους

Συγκέντρωση και πορεία σε ένδειξη πένθους, πραγματοποίησαν οικοδόμοι και εργαζόμενοι στο Μετρό, με αφορμή το θανατηφόρο δυστύχημα της Δευτέρας. Τι αναφέρει η "Αττικό Μετρό"

Με την πραγματοποίηση 24ωρης απεργίας σήμερα και με συγκέντρωση-πορεία σε ένδειξη πένθους, εκφράζουν την αντίδρασή τους για το θανατηφόρο δυστύχημα σε εργοτάξιο του Μετρό Θεσσαλονίκης τα μέλη του Συνδικάτου Οικοδόμων του νομού και οι εργαζόμενοι στο έργο (σσ: πενηντάχρονος χειριστής γερανοφόρου έχασε τη ζωή του, όταν το όχημα ανετράπη σε εργοτάξιο της επέκτασης του Μετρό στην Καλαμαριά, στη συμβολή των οδών Μεταμορφώσεως και Πόντου). Οι συγκεντρωμένοι, με τη συμμετοχή και εκπροσώπων του ΠΑΜΕ, ξεκίνησαν την πορεία τους από τον Σταθμό Αγίας Σοφίας του Μετρό, ενώ στη συνέχεια κατέληξαν μέσω της Εγνατίας στον Σταθμό Συντριβανίου, ολοκληρώνοντας την κινητοποίησή τους.

από τύχη δεν θρηνήσαμε περισσότερα θύματα χτες

Σύμφωνα με τον πρόεδρο του Συνδικάτου Οικοδόμων Ν. Θεσσαλονίκης, Γεώργιο Παπαεπαμεινώνδα, «από τύχη δεν θρηνήσαμε περισσότερα θύματα χτες, καθώς στο έργο δούλευαν την ίδια ώρα αρκετοί εργαζόμενοι, που έφυγαν την τελευταία στιγμή». Ο ίδιος έκανε μάλιστα λόγο για ελλιπή μέτρα ασφάλειας στο εργοτάξιο, για ανεπαρκή εποπτεία από τους ελεγκτικούς μηχανισμούς του κράτους και για εργαζόμενους που εργάζονται με εξαντλητικά ωράρια. «Κάναμε παρεμβάσεις για τα εξαντλητικά ωράρια και το γεγονός ότι οι εργαζόμενοι δουλεύουν επτά ημέρες την εβδομάδα, ενώ υπέγραψαν για πενθήμερη εργασία, αλλά δεν άλλαξε κάτι» πρόσθεσε.

Το δεύτερο ατύχημα από το 2009

«Κανένα εργοτάξιο του Μετρό Θεσσαλονίκης δεν λειτουργεί σήμερα, σε ένδειξη πένθους» δήλωσε από την πλευρά του στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο πρόεδρος του Σωματείου Εργαζομένων στο Μετρό Θεσσαλονίκης, Χάρης Κυπριανίδης, υπενθυμίζοντας ότι αντίστοιχο θανατηφόρο ατύχημα είχε συμβεί σε εργοτάξιο του Μετρό και το 2009. Ο ίδιος πρόσθεσε ότι τα μέτρα ασφαλείας στο έργο είναι όντως ελλιπή, ενώ η Επιθεώρηση Εργασίας είναι υποστελεχωμένη και εκ των πραγμάτων αδυνατεί να ελέγξει και τα 25 εργοτάξια του Μετρό. Υπενθύμισε ότι οι εργαζόμενοι έχουν ζητήσει να οριστεί συγκεκριμένο πρόσωπο, το οποίο θα ελέγχει ειδικά το έργο του Μετρό Θεσσαλονίκης, αλλά μέχρι στιγμής δεν έχουν εισακουσθεί.

ADVERTISING

ημέρα πένθους και διαμαρτυρίας για τις συνθήκες εργασίας στα εργοτάξια

Ως «ημέρα πένθους και διαμαρτυρίας για τις συνθήκες εργασίας στα εργοτάξια» χαρακτηρίζει τη σημερινή η διοίκηση του Εργατοϋπαλληλικού Κέντρου Θεσσαλονίκης (ΕΚΘ) κι εκφράζει τα συλλυπητήρια της στην οικογένεια και τους οικείους του 50χρονου χειριστή του γερανοφόρου οχήματος.

Ελλιπή μέτρα ασφαλείας και υγιεινής

«Ο θάνατος του χειριστή αποτελεί το δεύτερο θανατηφόρο εργατικό ατύχημα στα εργοτάξια του μετρό της Θεσσαλονίκης από το 2009, ενώ μέσα σ' αυτά τα χρόνια έχουν καταγραφεί πολλά εργατικά ατυχήματα, που χαρακτηρίζονται από μικρά έως σοβαρά» υποστηρίζει η διοίκηση του ΕΚΘ και καταγγέλλει «τα ελλιπή μέτρα ασφαλείας και υγιεινής που υπάρχουν στα εργοτάξια του μετρό της Θεσσαλονίκης, τη μη τήρηση της εργατικής νομοθεσίας καθώς και τη μη υλοποίηση ενημερωτικών σεμιναρίων για τις συνθήκες εργασίας και αντιμετώπισης κινδύνων».

Παράλληλα, συνεχίζει το ΕΚΘ, «ζητάμε να υλοποιηθεί άμεσα το αίτημα των εργαζομένων στο Υπουργείο Εργασίας για τοποθέτηση από το Σώμα Επιθεώρησης Εργασίας (ΣΕΠΕ) επικεφαλής για τον έλεγχο των συνθηκών υγιεινής και ασφάλειας των μεγάλων έργων, λόγω έλλειψης του υπάρχοντος προσωπικού στην παραπάνω υπηρεσία. Επίσης, απαιτούμε τη συγκρότηση της «Συμβουλευτικής Επιτροπής Παρακολούθησης του Έργου», όπως προβλέπεται από το νόμο περί Δημοσίων Έργων» επισημαίνεται στη σχετική ανακοίνωση.

Τι αναφέρει η Αττικό Μετρό

Από την πλευρά της, η εταιρία με ανακοίνωσή της εκφράζει τη θλίψη της για την απώλεια του 50χρονου άνδρα και δηλώνει πως θα προχωρήσει σε όλες τις ενέργειες ώστε να εξακριβωθούν τα αίτια του δυστυχήματος:

''Η Αττικό Μετρό Α.Ε. εκφράζει την βαθύτατη θλίψη της για την απροσδόκητη απώλεια του χειριστή αυτοκινούμενου γερανού, χθες το απόγευμα σε εργοτάξιο της επέκτασης της γραμμής προς Καλαμαριά, στη συμβολή των οδών Πόντου και Μεταμορφώσεως.

Η σκέψη όλων μας τις στιγμές αυτές βρίσκεται στους οικείους του εκλιπόντος, προς τους οποίους εκφράζουμε τα θερμά μας συλλυπητήρια.

Η Αττικό Μετρό Α.Ε., συμβάλλοντας στην έρευνα των αρμόδιων αρχών, αλλά και αυτοτελώς, θα προβεί σε όλες τις απαραίτητες ενέργειες, προκειμένου να διακριβωθούν οι αιτίες του ατυχήματος''.

ΠΗΓΗ ΑΠΕ/ΒΙΝΤΕΟ Thestival.gr

 

SHARE:

24Media Network