Θλιβερό περιστατικό στου Ζωγράφου: Δεν μπορούσαν να πάρουν φέρετρο από τον παγετό

Φέρετρο στη περιοχή του Ζωγράφου, μετά τη κακοκαιρία
Φέρετρο στη περιοχή του Ζωγράφου, μετά τη κακοκαιρία ΓΙΑΝΝΗΣ ΒΕΛΙΣΣΑΡΙΔΗΣ

Φέρετρο - έλκηθρο με... κουβέρτες είδαν οι πολίτες να περιφέρεται στα στενά, μετά το πέρασμα της κακοκαιρίας Ελπίδα. Τι απαντά η δημοτική αρχή στο NEWS 24/7.

Ένα αν μη τι άλλο θλιβερό περιστατικό σημειώθηκε το μεσημέρι της Τετάρτης στον Δήμο του Ζωγράφου, το οποίο κάνει τον γύρο των μέσων κοινωνικής δικτύωσης τις τελευταίες ώρες. Σε ένα Δήμο με πολύ δύσκολη μορφολογία, δύο εικοσιτετράωρα μετά το πέρασμα της κακοκαιρίας "Ελπίδα", πολλοί δημότες βλέπουν ακόμη τα πεζοδρόμιά τους να είναι γεμάτα χιόνι το οποίο, όπως ήταν φυσικό, έχει μετατραπεί σε παγετό.

Έτσι, όπως θα δείτε στα παρακάτω πλάνα, στην οδό Πλαστήρα κοντά στο κοιμητήριο, δεν μπορούσαν να μεταφέρουν φέρετρο πολίτη προς τη νεκροφόρα, καθώς ο δρόμος ήταν αποκλεισμένος. Τελικά, συγγενείς του νεκρού μαζί με το γραφείο τελετών, επιστράτευσαν μέχρι και κουβέρτα για να μεταφερθεί το φέρετρο εν είδει... έλκηθρου. Έκδηλες είναι δε οι διαμαρτυρίες κατοίκων, για το γεγονός ότι οι δρόμοι παραμένουν ακόμη σε αυτή τη κατάσταση.

Το τι θα δείτε παρακάτω επιβεβαίωσαν στο NEWS 24/7 δύο κάτοικοι που ήταν αυτόπτες μάρτυρες και επέλεξαν να διατηρήσουν την ανωνυμία τους. Χαρακτηριστικά μας ανέφερε μια κάτοικος της περιοχής πως "επί μία ώρα προσπαθούσαν να μεταφέρουν το φέρετρο στη Κουσίδη, και πάλι καλά που τα κατάφεραν τελικά. Οι δρόμοι είναι σε άθλια κατάσταση".

Το ντοκουμέντο αναρτήθηκε το μεσημέρι της Τετάρτης στη σελίδα στο facebook, Μένουμε Ζωγράφου, και συνοδεύεται από αιτιολογημένα σχόλια απόγνωσης από κατοίκους της περιοχής.

Ενδεικτικά είναι και τα καρέ του Γιάννη Βελισσαρίδη. Πραγματικά, οι φωτογραφίες "μιλάνε" από μόνες τους.

Από τη δημοτική παράταξη "Ζωγράφου Ώρα για δουλειά" του Δημάρχου Βασίλη Θώδα, απαντήθηκε το εξής, σε σχόλιο κάτω από την αρχική ανάρτηση του βίντεο: "Ουδέποτε υποβλήθηκε αίτημα από Γραφείο Τελετών στον Δήμο Ζωγράφου για μεταφορά νεκρού. Αν μας το ζητούσαν, φυσικά και θα βοηθουσαμε".

Επιπρόσθετα, σε επικοινωνία του NEWS 24/7 με τον Δήμο Ζωγράφου, όπως μας έγινε γνωστό, "όλες οι δυνάμεις του Δήμου με γκρέιντερ και τις αλατιέρες είναι έξω μέρα και νύχτα και προσπαθούν να ανοίξουν τους δρόμους. Δόθηκε μια προτεραιότητα στις κεντρικές αρτηρίες και προσπαθούμε να αποκαταστήσουμε τα προβλήματα και στα στενά".

Ο αντιδήμαρχος της περιοχής, Θόδωρος Μετικαρίδης, επανέλαβε στο NEWS 24/7 πως η δημοτική αρχή δεν έλαβε ενημέρωση για το περιστατικό. "Είδαμε το βίντεο και εμείς στα μέσα δικτύωσης. Αν η οικογένεια είχε επικοινωνήσει μαζί μας εννοείται πως ο Δήμος θα είχε αναλάβει τη μεταφορά του νεκρού, όπως έχει γίνει σε περιστατικά για αιμοκαθάρσεις. Επικοινωνήσαμε με το κοιμητήριο και από εκεί μας είπαν πως δεν είχαν λάβει κάποια ενημέρωση. Όπου έχουμε κληθεί, έχουμε πάει από τη πρώτη στιγμή. Η μεταφορά έγινε από το γραφείο κηδειών", σημείωσε, για να προσθέσει:

"Αιτηθήκαμε βοήθεια από τη Περιφέρεια και μας είπαν πως μέσα στις επόμενες ώρες θα λάβουμε βοήθεια από ένα μηχάνημα bobcat που μπορεί να μπει στα στενά, γιατί όπως ξέρετε η μορφολογία εδώ είναι πολύ δύσκολη. Έχουμε έξω όλες μας τις δυνάμεις και κάνουμε ο,τι είναι ανθρωπίνως δυνατό για να κρατήσουμε τους δρόμους ανοιχτούς για τους πολίτες".

Από τη δική της μεριά η Τίνα Καφατσάκη - Βλάχου, δημοτική σύμβουλος Ζωγράφου και πρώην Δήμαρχος της περιοχής, χαρακτήρισε "απαράδεκτη την οργάνωση της αντιμετώπισης της χιονοθύελλας".

"Είναι κάτι που περιμέναμε από καιρό", ανέφερε στο NEWS 24/7. "Σε μικρότερης κλίμακας χιονιάδες παίρναμε 30 και 40 τόνους αλάτι για την περιοχή που είναι πράγματι πολύ δύσκολη. Τώρα μαθαίνω πως ο Δήμος είχε λάβει τέσσερις μόλις τόνους που δεν αρκούν ούτε για τη Κουσίδη. Αυτή τη στιγμή έχουν βγει δύο φορτηγά JCB και οι αλατιέρες, αλλά ξέρετε πως το αλάτι πρέπει να το έχεις ρίξει από πριν, όχι να περιμένεις το χιόνι. Πού είναι τα σούπερ τζιπ που μας έχει διαφημίσει ο κ. Πατούλης; Η κατάσταση παραμένει τραγική σε όλες τις κάθετες οδούς προς τη λεωφόρο Παπάγου, τη Κουσίδη, την Ηρώων Πολυτεχνείου".

"Ενημερώθηκα επίσης πως τη Δευτέρα, ανήμερα της κακοκαιρίας, ο Δήμος ζήτησε περισσότερο αλάτι αλλά το φορτηγό αποκλείστηκε από το χιόνι και δεν μπόρεσε να το μεταφέρει. Εδώ που φτάσαμε πρέπει να γίνει αίτημα για περισσότερη συνδρομή από τη Περιφέρεια και τον Στρατό για να ανοίξουν όλοι οι δρόμοι".

Σημειώνεται πως ο Δήμος Ζωγράφου εξέδωσε τη Τετάρτη ανακοίνωση με την οποία " ενημερώνει, ότι οι λόγω των επικίνδυνων καιρικών φαινομένων και της έντονης χιονόπτωσης, δημιουργήθηκαν προβλήματα ολισθηρότητας στο οδικό δίκτυο του Δήμου Ζωγράφου με αποτέλεσμα την δυσχερή και σε πολλές περιπτώσεις αδύνατη μετακίνηση των κατοίκων".

Όπως αναφέρεται στη σχετική ανακοίνωση:

"Για τον λόγο αυτό, ο Δήμος Ζωγράφου εξέδωσε Βεβαίωση Αδυναμίας Μετακίνησης για τους εργαζόμενους που δεν μπόρεσαν να μεταβούν στην εργασία τους από τη Δευτέρα 24 Ιανουαρίου έως και την Τετάρτη 26 Ιανουαρίου 2022. Οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να αναζητήσουν και να εκτυπώσουν το σχετικό έγγραφο εδώ και εν συνεχεία να το προσκομίσουν στην εργασία τους".

Τι αναφέρει ο δήμαρχος Ζωγράφου

Με ανάρτησή του στο facebook, ο δήμος Ζωγράφου παραπέμπει σε δήλωση του δημάρχου, Βασίλη Θώδα.

«Οφείλω να ζητήσω ένα μεγάλο συγγνώμη» αναφέρει μεταξύ άλλων στη δήλωσή του ο δήμαρχος.

Συγκεκριμένα, αναφέρει:

«Βασίλης Θώδας: Μία μεγάλη συγγνώμη

Αγαπητοί συμπολίτες,

Η πρωτόγνωρη και ακραία χιονόπτωση καθώς και οι αντικειμενικές δυσκολίες που αντιμετώπισαν στο σύνολο τους οι Δήμοι της Αττικής, δεν αναιρούν το μερίδιο ευθύνης που τους αναλογεί.

Γνωρίζοντας, από πρώτο χέρι, την ταλαιπωρία που βιώνουν οι κάτοικοι της πόλης μας, οφείλω να ζητήσω ένα μεγάλο συγγνώμη, δεσμευόμενος ότι θα συνεχίσω να συντονίζω με όλες μου τις δυνάμεις τον δημοτικό μηχανισμό, με στόχο την άμεση επαναφορά στην κανονικότητα και θα θωρακίσω επιπλέον τον Δήμο, έτσι ώστε η πόλη μας να μη βιώσει ξανά παρόμοιες καταστάσεις στο μέλλον.

Αισθάνομαι, όμως, την ανάγκη να σας ενημερώσω για τη διαμορφούμενη κατάσταση της πόλης μας.

Από την Κυριακή που μας πέρασε, ο Δήμος Ζωγράφου διέθεσε σε συμπολίτες μας τρεις τόνους αλάτι για τις ανάγκες των κατοικιών τους.

Την Κυριακή το βράδυ και τη Δευτέρα νωρίς το πρωί, τα συνεργεία του Δήμου μας προχώρησαν σε ρίψη πέντε επιπλέον τόνων στους δρόμους του Δήμου και συνεχίζουν να ρίχνουν για την αποφυγή δημιουργίας πάγου στο οδόστρωμα.

Από το μεσημέρι της Δευτέρας μέχρι και αυτή την στιγμή, τα δυο μηχανήματα έργου (εκσκαφείς) που ο Δήμος είχε στη διάθεση του, καθώς και τα δύο μικρά bobcat επιχειρούν σε δυο δεκάωρες βάρδιες.

Δυστυχώς, η κατάσταση επιβαρύνθηκε από την ακινητοποίηση αυτοκινήτων που, κατά πλειοψηφία, δεν έφεραν αντιολισθητικές αλυσίδες μπλοκάροντας όχι μόνο τις κεντρικές αρτηρίες, αλλά και πληθώρα μικρών παρακείμενων οδών, με τα αποτέλεσμα να εγκλωβίσουν για μεγάλο χρονικό διάστημα τα εκχιονιστικά μηχανήματα.

Αν και ζητήθηκε η συνδρομή των εξειδικευμένων μηχανημάτων εκχιονισμού της Περιφέρειας Αττικής, τα οποία διαθέτει για αυτές τις περιπτώσεις, δεν κατέστη δυνατό να ανταποκριθούν οι υπηρεσίες της Περιφέρειας.

Εργαζόμενοι του Δήμου μετέφεραν δεκάδες έκτακτα περιστατικά στα παρακείμενα νοσοκομεία.

Ο Δήμος Ζωγράφου στη παρούσα φάση έχει επικεντρωθεί στον εκχιονισμό των οδών και στην αποκομιδή των πεσμένων δένδρων. Ευχαριστούμε τους κατοίκους του Δήμου που ήδη εκχιονίζουν τα πεζοδρόμια τους. Σύμφωνα με την κείμενη νομοθεσία, η ευθύνη εκχιονισμού των πεζοδρομίων ανήκει αποκλειστικά, στους παρόδιους κατοίκους. Παρ’ όλα αυτά, οι υπηρεσίες του Δήμου μας θα συμβάλουν στον εκχιονισμό τους, το συντομότερο δυνατό.

Θέλω, ξανά, να ευχαριστήσω κάθε δημοτικό υπάλληλο που βρίσκεται στους δρόμους και καταβάλλει υπεράνθρωπο αγώνα σε αυτές τις πρωτόγνωρες συνθήκες.

Ο Δήμαρχος Ζωγράφου

Βασίλειος Ι. Θώδας»

*Η φωτογραφία του Γιάννη Βελισσαρίδη δημοσιεύεται από το NEWS 24/7 κατόπιν σχετικής άδειας.

Ακολουθήστε το News247.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ: Κακοκαιρία, Κακοκαιρία Ελπίδα, χιόνια
SHARE:

24Media Network