Θρήνος για τον 'Νομπελίστα' της ορειβασίας που σκοτώθηκε σε φαράγγι του Λασιθίου

Θρήνος για τον 'Νομπελίστα' της ορειβασίας που σκοτώθηκε σε φαράγγι του Λασιθίου

Το "Νόμπελ της ορειβασίας" είχε λάβει ο ένας από τους δύο Αυστριακούς, που έχασαν τη ζωή τους στο φαράγγι Καψά, στο Λασίθι

Η παγκόσμια ορειβατική κοινότητα θρηνεί για τον τραγικό θάνατο του 68χρονου βραβευμένου Αυστριακού ορειβάτη Albert Precht και του 69χρονου φίλου και συμπατριώτη του Ρόμπερτ, στην τραγωδία που σημειώθηκε την Παρασκευή (08/05) στο φαράγγι Καψά, στο Λασίθι.

Οι δύο άνδρες αγαπούσαν την Κρήτη και ειδικότερα την περιοχή της Σητείας και την τελευταία δεκαετία την επισκέπτονταν συχνά. Ήταν τέτοια η αγάπη τους για την ανατολική Κρήτη που τα τελευταία χρόνια είχαν χαρτογραφήσει αρκετά φαράγγια σε Σητεία και Ιεράπετρα και είχαν δημιουργήσει ειδική σελίδα, καλώντας τους αναρριχητές σε όλο τον κόσμο να δοκιμάσουν την μοναδική εμπειρία.

Υπενθυμίζεται ότι το τραγικό δυστύχημα σημειώθηκε μπροστά στα μάτια της συζύγου του 68χρονου, η οποία υπέστη σοκ, όπως άλλωστε και τα υπόλοιπα μέλη της αναρριχητικής ομάδας. Πιθανολογείται ότι το δυστύχημα συνέβη όταν ξεμπλόκαραν οι ασφάλειες των σχοινιών. Σύμφωνα με αστυνομικές πηγές, οι δύο έμπειροι αναρριχητές χρησιμοποιούσαν πασαλάκια.

Ο  Albert Precht που είχε γεννηθεί σε ένα αγρόκτημα στο βουνό Bischofshofen κοντά στο Σάλτσμπουργκ,  κατά την διάρκεια πέντε δεκαετιών δράσης είχε κάνει αμέτρητα ταξίδια για αναρρίχηση σε όλο τον κόσμο, στα οποία συμπεριλαμβάνονται περισσότερες από 1000 πρώτες αναβάσεις σε κάθετους τοίχους από γρανίτη.

Ήταν φανατικός υποστηρικτής της άποψης να χρησιμοποιούνται όσο το δυνατόν λιγότερες από τις νέες εφευρέσεις και υλικά κατά την διάρκεια της αναρρίχησης, καθώς πίστευε πως η χρήση της νέας τεχνολογίας μειώνει την δυσκολία και αμβλύνει την αίσθηση της περιπέτειας κατά την διάρκεια μιας ανάβασης.

Είχε εργαστεί σαν οδηγός αναρρίχησης σε πολύ δύσκολες αναβάσεις, καθώς και σε ταινίες. Η βιογραφία του «A Thousand Way» κυκλοφόρησε το 2003. Το 2013 κυκλοφόρησε το βιβλίο του «UP».

Σε αναγνώριση της δράσης του, έλαβε το χρυσό βραβείο MERIT του Σάλτσμπουργκ το 2003 και το 2010 του απενεμήθη το βραβείο του Βασιλιά Αλβέρτου γνωστό και ως "Νόμπελ της ορειβασίας".

Πηγή: cretalive.gr

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ: Περιφέρεια
SHARE:

24Media Network