Τη Υπερμάχω: Απόψε ψάλλεται ο Ακάθιστος Ύμνος

Ο Αρχιεπισκοπος Ιερωνυμος στην ακολουθια του Ακαθιστου Υμνου στον Μητροπολιτικο Ναο. Φωτό αρχείου.
Ο Αρχιεπισκοπος Ιερωνυμος στην ακολουθια του Ακαθιστου Υμνου στον Μητροπολιτικο Ναο. Φωτό αρχείου. EUROKINISSI

Σε απευθείας μετάδοση απο την ΕΡΤ 2 θα μεταδοθεί απόψε ο Ακάθιστος Ύμνος από τον Καθεδρικό Ιερό Ναό Αθηνών, χοροστατούντος του Αρχιεπισκόπου Ιερώνυμου.

Το απόγευμα της Παρασκευής ψάλλεται ο Ακάθιστος Ύμνος , το «Κοντάκιο» της Ορθόδοξης Εκκλησίας προς τιμήν της Θεοτόκου, γνωστός ως Τη Υπερμάχω Στρατηγώ.

Ο ύμνος ψάλλεται στους ναούς τις πέντε πρώτες Παρασκευές της Μεγάλης Τεσσαρακοστής, τις πρώτες τέσσερις τμηματικά, και την πέμπτη ολόκληρος. Είναι ένας ύμνος που αποτελείται από προοίμιο και 24 στροφές.

ADVERTISING

Ο Ακάθιστος Υμνος θεωρείται ως ένα αριστούργημα της βυζαντινής υμνογραφίας. Είναι γραμμένος πάνω στους κανόνες της ομοτονίας, ισοσυλλαβίας και εν μέρει της ομοιοκαταληξίας. Η γλώσσα του είναι σοβαρή και ποιητική και πλουτίζεται από κοσμητικά επίθετα και πολλά σχήματα λόγου (αντιθέσεις, μεταφορές, κλπ). Το θέμα του είναι η εξύμνηση της ενανθρώπισης του Θεού μέσω της Θεοτόκου, πράγμα που γίνεται με πολλές εκφράσεις χαράς και αγαλλίασης, οι οποίες του προσδίδουν θριαμβευτικό τόνο.

Ονομάζεται «Ακάθιστος» από την όρθια στάση, που τηρούσαν οι πιστοί κατά τη διάρκεια της ψαλμωδίας της. Ολοι οι πιστοί έψαλαν τον Ακάθιστο ύμνο όρθιοι, υπό τις συνθήκες που θεωρείται ότι εψάλη για πρώτη φορά, ενώ το εκκλησίασμα παρακολουθούσε όρθιο και την ακολουθία της εορτής του Ευαγγελισμού, με την οποία συνδέθηκε ο ύμνος.

Η λειτουργία θα μεταδοθεί απευθείας μετάδοση απο την ΕΡΤ 2 από τον Καθεδρικό Ιερό Ναό Αθηνών, χοροστατούντος του Αρχιεπισκόπου Ιερώνυμου.

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ: Εκκλησία
SHARE:

24Media Network