Το Euroferry Olympia είχε πρόβλημα πυρασφάλειας

Το Euroferry Olympia είχε πρόβλημα πυρασφάλειας
Το φλεγόμενο Euroferry Olympia AP / @Petros Giannakouris

Τι αποκαλύπτεται από την καρτέλα των επιθεωρήσεων στο Euroferry Olympia. Το πλοίο είχε υποβληθεί σε διευρυμένος ελέγχους τρεις φορές τον τελευταίο χρόνο στο λιμάνι της Ηγουμενίτσας. Συνεχίζεται η επιχείρηση για τον εντοπισμό των 11 αγνοούμενων.

Προβλήματα σε κρίσιμα ζητήματα ασφάλειας είχαν εντοπίσει οι επιθεωρητές που έκαναν τρεις διαδοχικούς ελέγχους στο πλοίο Euroferry Olympia. Τα προβλήματα αφορούσαν, μεταξύ άλλων, στο πρωτόκολλο πυρασφάλειας, τον φωτισμό έκτακτης ανάγκης και το σύστημα αναγγελιών προς τους επιβάτες σε περίπτωση έκτακτης ανάγκης.

Σύμφωνα με την καρτέλα του σκάφους στη διεθνή ναυτική βάση δεδομένων Equasis, που είδε το NEWS 24/7, το πλοίο είχε υποβληθεί σε διευρυμένη επιθεώρηση τρεις φορές τον τελευταίο χρόνο στο λιμάνι της Ηγουμενίτσας. Από το ίδιο αρχείο προκύπτει ότι και στις τρεις επιθεωρήσεις είχαν εντοπιστεί παραλήψεις που συνδέονται με ζητήματα ασφάλειας, ωστόσο δεν κρίθηκε απαραίτητο να επιβληθεί η κράτηση του πλοίου στο λιμάνι. Πρόκειται για το έσχατο μέτρο ασφάλειας, το οποίο εκλείπει εφόσον θεωρηθεί ότι οι παραβάσεις είναι μικρής σημασίας ή έχουν διορθωθεί πριν τον επόμενο απόπλου.

Πιο ειδικά, ο πιο πρόσφατος διευρυμένος έλεγχος στο Euroferry Olympia είχε πραγματοποιηθεί στις 16 Φεβρουαρίου 2022. Το πιο σημαντικό εύρημα, όπως σημειώνεται, ήταν πως το εγχειρίδιο για την πυρασφάλεια του πλοίου κρίθηκε ελλιπές. Πρόκειται για κρίσιμη παράβαση, καθώς στο εγχειρίδιο πρέπει να περιγράφονται με ακρίβεια οι ενέργειες και η θέση κάθε μέλους του πληρώματος σε περίπτωση που ξεσπάσει πυρκαγιά στο σκάφος. Οι υπόλοιπες παραβάσεις στον έλεγχο του περασμένου Φεβρουαρίου αφορούσαν ζητήματα καθαριότητας, ζητήματα στις εγκαταστάσεις υγιεινής και επίσης θέματα εξαερισμού στους χώρους εργασίας του πληρώματος.

https://www.news247.gr/download/3574//249000/feb2022.pdf

Από την ίδια καρτέλα του Euroferry Olympia προκύπτει ότι αντίστοιχη επιθεώρηση είχε πραγματοποιηθεί στο λιμάνι της Ηγουμενίτσας, λίγους μήνες νωρίτερα, συγκεκριμένα στις 15 Οκτωβρίου 2021. Σε εκείνον τον έλεγχο είχε διαπιστωθεί ότι το σύστημα των στεγανών θυρών του πλοίου «δεν ήταν το προβλεπόμενο», όμως ούτε και τότε είχε ζητηθεί το μέτρο της κράτησης του πλοίου στο λιμάνι.

https://www.news247.gr/download/214//255000/oct2021.pdf

Η τρίτη φορά τον τελευταίο χρόνο που το Euroferry Olympia υποβλήθηκε σε επιθεώρηση, ήταν ακριβώς πριν από έναν χρόνο, στις 19 Φεβρουαρίου 2019. Ο έλεγχος στην Ηγουμενίτσα ήταν και σε εκείνη την περίπτωση διευρυμένος και όπως σημειώνεται στην καρτέλα του πλοίου στη ναυτική βάση Equasis, είχαν τότε γίνει τέσσερις παρατηρήσεις, μεταξύ αυτών για ζητήματα ασφάλειας. Πιο ειδικά, κατά τη διάρκεια του ελέγχου είχε διαπιστωθεί ότι η σταθερή εγκατάσταση πυρασφάλειας του πλοίου «δεν ήταν η προβλεπόμενη».

https://www.news247.gr/download/8015//244000/feb2021.pdf

Επιπλέον, είχε επισημανθεί πρόβλημα στο σύστημα φωτισμού έκτακτης ανάγκης και στο σύστημα αναγγελιών των οδηγιών του πληρώματος προς τους επιβάτες. Η τέταρτη παρατήρηση των ελεγκτών αφορούσε το εξοπλισμό πηδαλιούχησης του σκάφους, όπως σημειώνεται.

Από την καρτέλα του πλοίου προκύπτει ότι ο όμιλος Grimaldi διαχειρίζεται το Euroferry Olympia από το 2013. Πριν από αυτό, το σκάφος, το οποίο ναυπηγήθηκε το 1995, είχε αλλάξει ακόμη δύο ιδιοκτήτες και διαχειριστές.

Το φλεγόμενο Euroferry Olympia AP / @Petros Giannakouris

 

Ακολουθήστε το News247.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα