Το πιο φωτεινό σήμα της ειρήνης στην πλατεία Μοναστηρακίου

Το πιο φωτεινό σήμα της ειρήνης στην πλατεία Μοναστηρακίου

Πολίτες ανταποκρίθηκαν στο κάλεσμα της ομάδας "κόσμος χωρίς πολέμους και βία" σε συνεργασία με το Ευρωπαϊκό Γραφείο για την Αντίρρηση Συνείδησης και σχημάτισαν το χαρακτηριστικό σήμα της ειρήνης στο κέντρο της Αθήνας

Μια εντυπωσιακή φωτογραφία με το σήμα της ειρήνης να ανάβει προς τον ουρανό από την καρδιά της πλατείας στο Μοναστηράκι δημιούργησαν δεκάδες πολίτες που συγκεντρώθηκαν το βράδυ της Παρασκευής στο κέντρο της Αθήνας. Το κάλεσμα ήταν μια πρωτοβουλία της οργάνωσης "Κόσμος χωρίς πολέμους και βία", σε συνεργασία με το Ευρωπαϊκό Γραφείο για την Αντίρρηση Συνείδησης.

Το σύνθημα της εκδήλωσης για τη φετινή χρονιά αφορά τις ανθρώπινες απώλειες μεταναστών στη Μεσόγειο, που μετά και το τραγικό δυστύχημα στη Λαμπεντούζα έφτασε σε πρωτοφανείς αριθμούς, είναι: "Πόσες ζωές ακόμα;". Την ώρα που δεκάδες άνθρωποι με πυρσούς σχημάτιζαν το σήμα της ειρήνης, η ομάδα αφρικανικών κρουστών Anasa πλημμύριζε με μελωδίες την πλατεία.

Σύμφωνα με το Διεθνές Ερευνητικό Ινστιτούτο Ειρήνης της Στοκχόλμης SIPRI (Stockholm International Peace Research Institute) το 2014 ξοδεύτηκαν παγκοσμίως $1,8 τρισεκατομμύρια σε στρατιωτικές δαπάνες. Οι συνέπειες των τεράστιων στρατιωτικών δαπανών κάθε χρόνο δεν είναι μόνο μακροπρόθεσμες αλλά και βραχυπρόθεσμες. Οι τραγωδίες στη Μεσόγειο αυξάνονται ραγδαία με χιλιάδες θύματα πρόσφυγες και μετανάστες/τριες, καθώς όλο και περισσότεροι άνθρωποι προσπαθούν να ξεφύγουν από τις εμπόλεμες ζώνες, τις ένοπλες συγκρούσεις, τις παραβιάσεις ανθρωπίνων δικαιωμάτων και την ακραία φτώχεια. "Πόσες ζωές ακόμα πρέπει να χαθούν για να κατανοήσουμε ως ανθρωπότητα το παράλογο και το αδιέξοδο του πολέμου, και τον φαύλο κύκλο της βίας;" αναρωτιούνται οι υπεύθυνοι της οργάνωσης.

"Με το σήμα αυτό δε θα πάψει άμεσα η βία στο πλανήτη, ούτε θα εκλείψουν οι πόλεμοι. Εκπέμπουμε όμως ένα ανθρώπινο σήμα διαμαρτυρίας ζητώντας τον τερματισμό της βίας και των πολέμων. Εκπέμπουμε ένα ανθρώπινο σήμα αλληλεγγύης για όσους και όσες υποφέρουν από τις συνέπειες των πολέμων και όσους και όσες αντιστέκονται στον πόλεμο και τη βία μέσω της αντίρρησης συνείδησης και της ενεργής μη-βίας".

Πηγή: kosmosxorispolemous

SHARE:

24Media Network