To Tραμ επιστρέφει στο κέντρο της Αθήνας μετά από δύο χρόνια

To Tραμ επιστρέφει στο κέντρο της Αθήνας μετά από δύο χρόνια
Συρμός του τραμ Eurokinissi

Τα δοκιμαστικά δρομολόγια μέχρι το Σύνταγμα αναμένεται να ξεκινήσουν μέσα στην εβδομάδα, πιθανότατα μέχρι την Τετάρτη και αποτελούν το τελικό βήμα επαναφοράς του μέσου στο κέντρο της πόλης.

Συνεχίζονται τα βήματα που θα φέρουν το Τραμ ξανά μετά από 2 χρόνια απουσίας μέχρι το κέντρο της Αθήνας το Σύνταγμα. Μετά τις επιτυχημένες δοκιμές που ξεκίνησαν από τα μέσα Οκτωβρίου μέχρι τη Λ.Βουλιαγμένης, από σήμερα γίνεται το τελικό βήμα που δεν είναι άλλο από την επέκταση των δοκιμαστικών δρομολογίων μέχρι το Σύνταγμα.

Αυτό γίνεται εφικτό καθώς ο Δήμος Αθηναίων ξεκίνησε από εχθές το βράδυ τις εργασίες απομάκρυνσης επικάλυψης των γραμμών στο κομμάτι που του είχε προσωρινά διατεθεί, δηλαδή στις γραμμές του τραμ επί της Βασιλίσσης Όλγας και Βασιλίσσης Αμαλίας) προκειμένου να επισπευσθούν οι δοκιμαστικές διαδρομές. Οι εργασίες δεν θα έχουν καμία επίπτωση στην κυκλοφορία αφού αφορούν στο περιορισμένο κομμάτι των γραμμών του τραμ.

Μάλιστα σε σχετική ανακοίνωση του Δήμου, αναφέρεται πως “Ο Δήμος Αθηναίων καλωσορίζει τις δοκιμαστικές διαδρομές για την επαναλειτουργία του τραμ  με στόχο να φτάσει το συντομότερο δυνατό  και πάλι στο Σύνταγμα.

Ο Δήμος Αθηναίων που στηρίζει με κάθε τρόπο την  ενίσχυση  της λειτουργίας των μέσων μαζικής μεταφοράς, είναι αρωγός σε  κάθε προσπάθεια ώστε το τραμ να μπει και πάλι σε κυκλοφορία σε όλο του το δίκτυο”.

Τα δοκιμαστικά δρομολόγια μέχρι το Σύνταγμα αναμένεται να ξεκινήσουν μέσα στην εβδομάδα, πιθανότατα μέχρι την Τετάρτη και αποτελούν το τελικό βήμα επαναφοράς του μέσου στο κέντρο της πόλης. Θα πρέπει προηγουμένως και αφού έχουν ολοκληρωθεί οι εργασίες του Δήμου Αθηναίων, να γίνει έλεγχος της ηλεκτροκίνησης, δηλαδή της εναέριας γραμμής ρεύματος για να διαπιστωθεί ότι όλα λειτουργούν ασφαλώς.

Από τις μέχρι σήμερα εντατικές δοκιμές δρομολογίων συνεχίζονται οι θετικές ενδείξεις, με τους αισθητήρες δεν εχει διαπιστωθεί από την κίνηση αυτή κάποια παραμόρφωση της πλάκας του υπόγειου αγωγού.

Εν αναμονή των δοκιμαστικών δρομολογίων μέχρι το Σύνταγμα, όλα δείχνουν ότι το υπουργείο Υποδομών και Μεταφορών θα προχωρήσει γρήγορα, ίσως και μέχρι τα τέλη  Νοεμβρίου σε σταδιακή αποκατάσταση του δρομολογίου μέχρι το Σύνταγμα, δύο και πλέον χρόνια μετά την διακοπή λειτουργίας του τμήματος Νέος Κόσμος-Σύνταγμα.

Αυτό θα σημάνει και την λήξη μίας περιόδου όπου το Τραμ για δεύτερη φορά στην ιστορία του (στην Αθήνα) αμφισβητήθηκε όχι μόνο ως ένα χρήσιμο μέσο για το κέντρο της πόλης, αλλά γενικότερα ως ένα μέσο σταθερής τροχιάς που συμπληρωματικά μαζί με τον Προαστιακό Σιδηρόδρομο προς το Μετρό μπορεί να αποτελέσει ράχη των αστικών συγκοινωνιών της πόλης.

Τι γίνεται με Φάληρο και Πειραιά

Παράλληλα όπως φαίνεται βαίνουμε σε ευτυχές τέλος και για το έτερο θέμα του Τραμ στο άκρο προς Πειραιά. Εκεί, σύμφωνα με πληροφορίες, πιθανολογείται για το τέλος Νοεμβρίου η παράδοση της μετατοπισμένη γραμμής στο Φάληρο από την Περιφέρεια Αττικής στη ΣΤΑΣΥ.

Εφόσον λυθεί και το θέμα του κτιρίου στην Ομηρίδου Σκυλίτση από το Δήμο Πειραιά (με την μερική του κατεδάφιση), ανοίγει ο δρόμος για την έναρξη λειτουργίας της επέκτασης προς Πειραιά μέχρι το τέλος του έτους.

Η επέκταση του μέσου μέχρι τον Πειραιά θα επεκτείνει το δίκτυο κατά 5,4χλμ, μέχρι το κέντρο και το λιμάνι της πόλης, με μία μονή κυκλική γραμμή που θα συνδέεται με τους μελλοντικούς σταθμούς Μετρό “Πειραιάς” και “Δημοτικό Θέατρο”, μεταμορφώνοντας τις μετακινήσεις προς το μεγάλο λιμάνι της χώρας.

Διαβάστε τις Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο, με την αξιοπιστία και την εγκυρότητα του News247.gr.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα
Exit mobile version