Τραυματισμός μαθητή από πτώση σοβά στη Σύρο

Τραυματισμός μαθητή από πτώση σοβά στη Σύρο

Ένας μαθητής τραυματίστηκε από πτώση σοβά σε δημοτικό σχολείο της Ερμούπολης στη Σύρο. Πτώση σοβάδων και σε άλλο σχολείο στη περιοχή

Σοβαρά προβλήματα έχουν προκύψει στο 2ο Δημοτικό Σχολείο Ερμούπολης. Συγκεκριμένα, στις εγκαταστάσεις παρουσιάστηκαν προβλήματα που χρήζουν άμεσων παρεμβάσεων συντήρησης. Όπως έγινε γνωστό, έπεσαν μέχρι και σοβάδες σε αίθουσα διδασκαλίας με αποτέλεσμα να τραυματισθει ελαφρά μαθητής ο οποίος μεταφέρθηκε στο Νοσοκομείο. Το περιστικό συνέβη την Δευτέρα.

Η δ/νση του Σχολείου και οι γονείς ενημέρωσαν σχετικά τη διοίκηση του Δήμου Σύρου – Ερμούπολης, εκφράζοντας παράλληλα την έντονη διαμαρτυρία τους για την απαράδεκτη κατάσταση που επικρατεί στο Σχολείο. Νωρίς το πρωί της Τρίτης, μετέβη στη σχολική μονάδα κλιμάκιο του Δήμου και ο αρμόδιος εργολάβος που έχει αναλάβει τις συντηρήσεις των σχολείων για να κάνουν αυτοψία.

Από το Δήμο ανακοινώθηκε, ότι την Τετάρτη και την Πέμπτη 4 και 5 Δεκεμβρίου 2ο Δημοτικό Σχολείο Ερμούπολης και το συστεγαζόμενο 4ο Νηπιαγωγείο, θα παραμείνουν κλειστά προκειμένου να ολοκληρωθούν οι εργασίες συντήρησης και καθαρισμού οι οποίες προέκυψαν εκτάκτως.

Από το συμβάν δημιουργούνται αυτόματα πολλά ερωτηματικά για το αν γίνονται σωστά και εγκαίρως οι εργασίες συντήρησης στις σχολικές μονάδες του νησιού. Να σημειώσουμε ότι εργολαβίες συντήρησης στα σχολικά κτίρια γίνονται κάθε χρόνο με πρωτοβουλία και κονδύλια του Δήμου. Την φετινή εργολαβία μετά από διαγωνισμό έχει αναλάβει εταιρία αθηναϊκών συμφερόντων.

Ωστόσο, για μία ακόμη χρονιά ο διαγωνισμός και τα έργα ξεκίνησαν με καθυστέρηση. Αυτό δε σημαίνει ότι η καθυστέρηση που παρουσιάστηκε είναι η μοναδική αιτία για την πτώση των σοβάδων στο 2ο Δημοτικό Σχολείο Ερμούπολης, ωστόσο αποτελεί έναν βασικότατο παράγοντα.

Πέφτουν σοβάδες και σε άλλο Δημοτικό Σχολείο της Ερμούπολης

Παρέμβαση με αφορμή τα προβλήματα που παρουσιάζονται στις σχολικές μονάδες, με αποκορύφωμα την πτώση σοβάδων στο 2ο Δημοτικό Σχολείο Ερμούπολης που είχαν ως αποτέλεσμα τον ελαφρύ τραυματισμό μαθητή, κάνει ο Σύλλογος Δασκάλων και Νηπιαγωγών Σύρου – Τήνου – Μυκόνου.

Με ανακοίνωσή του τονίζει ότι τα σχολεία – πλέον – γκρεμίζονται όχι μόνο μεταφορικά αλλά και κυριολεκτικά, θέτοντας σε κίνδυνο τη σωματική ακεραιότητα των μαθητών. Εκτός από την περίπτωση του 2ου Δημοτικού, ο Σύλλογος καταγγέλλει ότι σοβάδες πέφτουν από την αρχή της σχολικής χρονιάς και στο 3ο Δημοτικό Σχολείο Ερμούπολης, ενώ το Δημοτικό Σχολείο Βάρης, πλημμύρισε την προηγούμενη εβδομάδα με αποτέλεσμα να κινδυνέψει το εργαστήριο πληροφορικής.

Ο Σύλλογος επιρρίπτει ευθύνες και στην τοπική αυτοδιοίκηση του νησιού, την οποία κατηγορεί για μεγάλη καθυστέρηση στις εργασίες συντήρησης, οι οποίες θα έπρεπε να είχαν γίνει από το καλοκαίρι.

Διαβάστε αναλυτικά την ανακοίνωση:

Την στιγμή που το Υπουργείο Παιδείας και οι κατά τόπους περιφερειακές διευθύνσεις εκπαίδευσης ασχολούνται με την αξιολόγηση της σχολικής μονάδας και των εκπαιδευτικών και κάποιοι άλλοι σε τοπικό επίπεδο σχεδιάζουν την προεκλογική τους εκστρατεία με τη Σύρο “πολιτιστική πρωτεύουσα” της Ευρώπης, τα σχολεία μας γκρεμίζονται.  Δυστυχώς, όχι μόνο μεταφορικά, αλλά και κυριολεκτικά, θέτοντας σε κίνδυνο τη σωματική ακεραιότητα των μαθητών/ τριών μας.

Στο 2ο Δ.Σ Ερμούπολης έπεσαν σοβάδες, με αποτέλεσμα τον τραυματισμό ενός παιδιού. Το σχολείο έκλεισε, αν και είμαστε ήδη στο Δεκέμβρη, προκειμένου να γίνουν οι αναγκαίες εργασίες συντήρησης. Το Δ.Σ Βάρης πλημμύρισε την προηγούμενη Παρασκευή και κινδύνεψε το εργαστήριο πληροφορικής της συγκεκριμένης σχολικής μονάδας. Σοβάδες πέφτουν από την αρχή της σχολικής χρονιάς και στο 3ο Δ.Σ Ερμούπολης με ότι αυτό μπορεί να σημαίνει για την ασφάλεια του εκπαιδευτικού προσωπικού και των μαθητών/ τριών στο συγκεκριμένο σχολικό συγκρότημα. Αυτή είναι η πραγματική εικόνα του δημόσιου σχολείου στην εποχή των μνημονίων, της υποχρηματοδότησης και των περικοπών.

Οι ευθύνες της τοπικής αυτοδιοίκησης είναι δεδομένες, καθώς οι εργασίες συντήρησης των παλαιών σχολικών κτηρίων της πρωτοβάθμιας εκπαίδευσης θα έπρεπε να έχουν γίνει από το καλοκαίρι, πριν την έναρξη της νέας σχολικής χρονιάς. Και σε όσους θα προσπαθήσουν να αποποιηθούν τις ευθύνες τους, τους λέμε ότι οι εκπαιδευτικοί δεν είναι μηχανικοί για να μπορούν να διαγνώσουν τα σοβαρά προβλήματα που υπάρχουν στα σχολικά κτήρια και κατά συνέπεια θα έπρεπε έγκαιρα να έχουν ήδη γίνει όλες οι εργασίες συντήρησης  και ελέγχου από τις σχετικές τεχνικές υπηρεσίες του δήμου. Η αδιαφορία για κάθε δημόσιο συλλογικό αγαθό θέτει σε κίνδυνο την ασφάλεια των μαθητών μας.

Καλούμε όλη την κοινωνία σε αγωνιστική συστράτευση για την υπεράσπιση του δημόσιου σχολείου από τους κάθε λογής κατεδαφιστές του. Εδώ και τώρα σύγχρονες σχολικές υποδομές για όλα τα παιδιά.

Ο Πρόεδρος

Γιώργος Καλημερίδης

Η  Γραμματέας

Λίτσα  Παππά

πηγή: cyclades24.gr

SHARE:

24Media Network