Τρεις ιστορίες ανθρώπων που διασώθηκαν στη πιο θανατηφόρα διαδρομή του κόσμου

Τρεις ιστορίες ανθρώπων που διασώθηκαν στη πιο θανατηφόρα διαδρομή του κόσμου
ROTATION 1, RESCUE 6, 12/06/21 - MSF teams operate the first rescue of the day from a boat in distress with 93 people on board ©Avra Fialas/MSF

Διασχίζοντας την πιο θανατηφόρα διαδρομή στον κόσμο - Τρεις ιστορίες επιβίωσης ανθρώπων που διασώθηκαν στη θάλασσα από τους Γιατρούς Χωρίς Σύνορα.

Μεταξύ 10 – 12 Ιουνίου ομάδες των Γιατρών Χωρίς Σύνορα στο διασωστικό πλοίο, Geo Barents, πραγματοποίησαν επτά διασώσεις ανθρώπων από σκάφη που βρίσκονται σε κίνδυνο στην κεντρική Μεσόγειο. Σε λιγότερο από 48 ώρες, μετέφεραν με ασφάλεια 410 άνδρες, γυναίκες και παιδιά, μεταξύ των οποίων μία έγκυο και 91 ασυνόδευτα ανήλικα. Μερικοί από τους επιζώντες διηγήθηκαν τις σκληρές ιστορίες επιβίωσής τους προσπαθώντας να διασχίσουν την πιο θανατηφόρα μεταναστευτική διαδρομή στον κόσμο.

ROTATION 1, RESCUE 6, 12/06/21 - MSF teams operate the first rescue of the day from a boat in distress with 93 people on board ©Avra Fialas/MSF

«Περάσαμε σχεδόν τρεις μέρες στη βάρκα χωρίς φαγητό και νερό. Ήταν βράδυ όταν φύγαμε από τη Zuwara. Τα παιδιά στη βάρκα έκλαιγαν πολύ. Ήμασταν στο κάτω κατάστρωμα αυτού του ξύλινου σκάφους και δεν μπορούσαμε να αναπνεύσουμε. Τα καύσιμα που είχαμε μόλις τελείωναν όταν έφτασαν οι Γιατροί Χωρίς Σύνορα για να μας σώσουν.»

Άνδρας από την Ακτή του Ελεφαντοστού

ROTATION 1, 14/06/21 - Rescue people safely on board receive medical care from MSF Teams ©Avra Fialas/MSF

«Η τρίτη μου προσπάθεια να διασχίσω τη θάλασσα ήταν από τη Zawiya, τον Αύγουστο του 2020. Ήμασταν περίπου 50 άτομα σε μια ξύλινη βάρκα. Στη 1:30 το πρωί πήγαμε στην παραλία και αναχωρήσαμε. Ήμασταν στη θάλασσα για μιάμιση ημέρα. Τότε μας εντόπισε η ακτοφυλακή της Λιβύης. Μας επέστρεψε στο Al Khoms. Όπως και τις δύο τελευταίες φορές που επέστρεψα, τα μέλη της λιβυκής ακτοφυλακής μας χτύπησαν. Όταν φτάσαμε στο λιμάνι Al Khoms, οι φίλοι μου και εγώ προσπαθήσαμε να δραπετεύσουμε. Η αστυνομία μας πυροβόλησε και δύο από τους φίλους μου πέθαναν. Τρεις άλλοι τραυματίστηκαν. Ήταν φίλοι μου, αλλά έπρεπε να φύγω, γιατί αν με έπιαναν, ήξερα ότι θα σκότωναν κι εμένα».

Νεαρός άνδρας, από το Darfur, Σουδάν

ROTATION 1, RESCUE 6, 12/06/21 - MSF teams operate the first rescue of the day from a boat in distress with 93 people on board ©Avra Fialas/MSF


«Ακόμη και τέσσερις μέρες στη Λιβύη είναι πολύ μεγάλο διάστημα και εξαιρετικά επικίνδυνο. Ήμουν μαζί με μια ομάδα άλλων Σουδανών από το Darfur που έκαναν το ταξίδι στη Λιβύη. Αρχικά, μείναμε κλειδωμένοι σε ένα σπίτι, επειδή ήταν πολύ επικίνδυνο για τους Σουδανούς ή τους μαύρους να περπατούν στους δρόμους. Μετά εγκλωβίστηκα για ένα μήνα σε ένα κέντρο κράτησης στο Beni Walid. Έπρεπε να πληρώσω για να αποκτήσω την ελευθερία μου και να φτάσω στο Al Khoms.

Στο σκάφος, με άλλα 75 άτομα στη θάλασσα, είδαμε αεροπλάνα από πάνω μας. Έβγαζαν φωτογραφίες. Αμέσως μετά ήρθε ένα σκάφος. Ένα κυβερνητικό σκάφος της ακτοφυλακής της Λιβύης, ήρθε και μας γύρισε πίσω.

Επιστρέψαμε σε ένα στρατόπεδο, δεν ξέρω πού ήμασταν, ίσως στην Τρίπολη. Μας χτυπούσαν. Ήμασταν σε ένα δωμάτιο σκοτεινό και δεν μας επιτρεπόταν να σηκώσουμε το κεφάλι μας. Διαφορετικά μας χτυπούσαν ακόμη περισσότερο. Έτσι, δεν ξέρω πόσα άτομα κρατούνταν μαζί μου. Όλοι οι Σουδανοί βρίσκονταν στο ίδιο μέρος, ενώ άλλοι κρατούνταν αλλού.

Μας χτυπούσαν το βράδυ. Στη συνέχεια μας πήγαν σε ένα μικρότερο δωμάτιο όπου έπρεπε να καθίσουμε για δύο ημέρες. Μετά, μας πήραν με αυτοκίνητα σε ένα μεγαλύτερο μέρος με άλλα 740 άτομα. Χωρίς παράθυρα, χωρίς τίποτα.

Θα μας χτυπούσαν για το οτιδήποτε. Στο κεφάλι, στα χέρια, στα πόδια – οπουδήποτε εάν δεν καθόσουν όπως ήθελαν ή αν σήκωνες το κεφάλι σου. Οι άνθρωποι που κάθονταν δίπλα μου είχαν σπασμένα πόδια, χέρια και κεφάλια από τους ξυλοδαρμούς.

Μετά από 19 μέρες στο σκοτάδι και τους ξυλοδαρμούς, ζήτησα από τους φρουρούς να με ελευθερώσουν. Το πόδι μου πονάει επειδή μολύνθηκε. Μου είπαν ότι αν δεν πληρώσω, θα έμενα εδώ μέχρι να πεθάνω. Η οικογένειά μου στο Σουδάν κατάφερε να μου στείλει κάποια χρήματα. Όταν ήμουν έξω, δεν ήξερα πού να πάω.

Έμεινα σε ένα σπίτι ενός άλλου Σουδανού ο οποίος περίμενε την οικογένειά μου να μου στείλει περισσότερα χρήματα. Στη Zuwara, εκείνη την Παρασκευή, όταν μπήκαμε στη θάλασσα, ήμασταν περίπου 100.

Σχεδόν δύο ημέρες αργότερα βρήκαμε το σκάφος [Geo Barents].

Το νερό και το φαγητό μας είχαν τελειώσει εδώ και μέρες και μόνο λίγα υπολείμματα καυσίμων είχαν απομείνει σε αυτό το υπερφορτωμένο σκάφος πριν μας διασώσουν.

23χρονος από το Darfur του Σουδάν

Από το 2015, ιατρικές ομάδες των Γιατρών Χωρίς Σύνορα που εργάζονται σε πλοία έρευνας και διάσωσης, βλέπουν με τρόμο την ανθρώπινη τραγωδία να εκτυλίσσεται στην πόρτα της Ευρώπης, καθώς χιλιάδες άνθρωποι πνίγονται στη θάλασσα ή επιστρέφονται βίαια κάτω από φρικτές συνθήκες στη Λιβύη. Αυτή τη φορά οι Γιατροί Χωρίς Σύνορα έχουν ναυλώσει το δικό τους πλοίο, το Geo Barents, για να σώσουν άτομα που βρίσκονται σε κίνδυνο και να τους παρέχουν ιατρική περίθαλψη έκτακτης ανάγκης.

Ακολουθήστε το News247.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα