Τρομοκρατία: Τον πρόλαβαν στο παρά πέντε νέου χτυπήματος

Μέτρα ασφαλείας στα δικαστήρια της οδού Ευελπίδων από την Ελληνική Αστυνομία την Κυριακή 29 Οκτωβρίου 2017. Ο 29χρονος που φέρεται να σχετίζεται με την αποστολή φακέλων με εκρηκτικούς μηχανισμούς στον πρώην πρωθυπουργό Λουκά Παπαδήμο αλλά και σε αξιωματούχους της Ευρωπαϊκής Ένωσης, οδηγήθηκε στα δικαστήρια της Ευελπίδων για συμπληρωματική δίωξη, αναφορικά με τα ευρήματα που εντοπίστηκαν στο σπίτι του στην πλατεία Αττικής και αφού παρουσιάστηκε στο Εφετείο ενώπιον του ειδικού εφέτη ανακριτή για να εκτελεστεί το ένταλμα σύλληψης. Όπως έγινε γνωστό, κατά τη σύλληψή του  εξερχόμενος από πολυκατοικία, όπου είχε νοικιάσει διαμέρισμα με τη χρήση πλαστών στοιχείων ταυτότητας, έφερε 3 ταξιδιωτικούς σάκους, τσαντάκι μέσης και σακούλα σκουπιδιών, που μεταξύ άλλων περιείχαν 8 πλαστές ταυτότητες, όπλα, εκρηκτική ύλη. κ.α.
(EUROKINISSI)
Μέτρα ασφαλείας στα δικαστήρια της οδού Ευελπίδων από την Ελληνική Αστυνομία την Κυριακή 29 Οκτωβρίου 2017. Ο 29χρονος που φέρεται να σχετίζεται με την αποστολή φακέλων με εκρηκτικούς μηχανισμούς στον πρώην πρωθυπουργό Λουκά Παπαδήμο αλλά και σε αξιωματούχους της Ευρωπαϊκής Ένωσης, οδηγήθηκε στα δικαστήρια της Ευελπίδων για συμπληρωματική δίωξη, αναφορικά με τα ευρήματα που εντοπίστηκαν στο σπίτι του στην πλατεία Αττικής και αφού παρουσιάστηκε στο Εφετείο ενώπιον του ειδικού εφέτη ανακριτή για να εκτελεστεί το ένταλμα σύλληψης. Όπως έγινε γνωστό, κατά τη σύλληψή του εξερχόμενος από πολυκατοικία, όπου είχε νοικιάσει διαμέρισμα με τη χρήση πλαστών στοιχείων ταυτότητας, έφερε 3 ταξιδιωτικούς σάκους, τσαντάκι μέσης και σακούλα σκουπιδιών, που μεταξύ άλλων περιείχαν 8 πλαστές ταυτότητες, όπλα, εκρηκτική ύλη. κ.α. (EUROKINISSI) EUROKINISSI

Στο μικροσκόπιο των Αρχών η σχέση του με τους «Πυρήνες της Φωτιάς», όπως και οι επαφές του με αρχηγικά μέλη άλλων τρομοκρατικών οργανώσεων (Επαναστατικός Αγώνας, Ομάδα Λαϊκών Αγωνιστών, κ.λπ.)

Των ΣΟΦΙΑ ΦΑΣΟΥΛΑΚΗ - ΕΥΛΑΜΠΙΑ ΡΕΒΗ

Έτοιμος για νέο χτύπημα ήταν ο 29χρονος που συνελήφθη για την επίθεση στον Λουκά Παπαδήμο, σύμφωνα με αστυνομικές πηγές. Ήδη οι επικεφαλής των ερευνών έχουν επιβεβαιώσει τη συμμετοχή του σε τουλάχιστον δύο αποστολές τρομοδεμάτων, ενώ εξετάζουν και την εμπλοκή του σε διαφορετικές τρομοκρατικές υποθέσεις των τελευταίων χρόνων. Στο μικροσκόπιο των Αρχών, παράλληλα, έχουν τεθεί η σχέση του με τους «Πυρήνες της Φωτιάς», όπως και οι επαφές του με αρχηγικά μέλη άλλων τρομοκρατικών οργανώσεων (Επαναστατικός Αγώνας, Ομάδα Λαϊκών Αγωνιστών, κ.λπ.).

Ο συλληφθείς βρισκόταν υπό στενή φυσική παρακολούθηση από άνδρες της Αντιτρομοκρατικής. Η σύλληψή του το πρωί της 28ης Οκτωβρίου φαίνεται πως αποφασίστηκε υπό το φόβο να τον χάσουν, αλλά και λόγω της φερόμενης προετοιμασίας τρομοκρατικού χτυπήματος. Η Αντιτρομοκρατική έφτασε στα ίχνη του μετά την ταυτοποίηση γενετικού υλικού (DNA) που βρέθηκε σε δύο τρομοφακέλους που είχαν εντοπιστεί στο Κέντρο Διαλογής των ΕΛΤΑ στο Κρυονέρι, λίγες μέρες μετά την αποστολή παγιδευμένων φακέλων στον Σόιμπλε και στο γραφείο του ΔΝΤ στο Παρίσι.

Αστυνομικοί που χειρίζονται την υπόθεση επισημαίνουν ότι ο 29χρονος ήταν πολύ προσεκτικός στις κινήσεις του. Στον χώρο που κινούνταν τον θεωρούσαν ως ένα άτομο έμπιστο το οποίο μέχρι και πριν από περίπου δύο χρόνια δεν είχε βρεθεί ποτέ στην πρώτη γραμμή. Τελικά έπειτα από τις αλλεπάλληλες συλλήψεις ηγετικών στελεχών της εγχώριας τρομοκρατίας από την ΕΛ.ΑΣ. (Ν. Μαζιώτης, Χρ. Ξηρός, Π. Ρούπα, κ.λπ.) ο 29χρονος εξελίχθηκε σε ένα πολύ δυνατό «χαρτί» ιδίως για όσους βρίσκονταν στην φυλακή. Οι αξιωματικοί της Αντιτρομοκρατικής είχαν «χαρτογραφήσει» τον 29χρονο σε επισκέψεις του στον Κορυδαλλό σε φυλακισμένα μέλη τρομοκρατικής οργάνωσης, πριν από δύο χρόνια. Επίσης είχε καταγραφεί η παρουσία του σε δίκες μελών των «Πυρήνων της Φωτιάς» ως αλληλέγγυος, ενώ είχε συμμετάσχει σε επεισόδια.

Όμως,τα τελευταία δύο χρόνια είχε βγει από το «ραντάρ» της ΕΛ.ΑΣ, κρατώντας χαμηλό προφίλ. Οι αναλυτές της Αντιτρομοκρατικής τον αναζητούσαν μετά την ταυτοποίηση του DNA του και πριν δύο εβδομάδες τον εντόπισαν στα νότια προάστια, όπου και τον συνέλαβαν. Στην κατοχή του είχε τρεις ταξιδιωτικούς σάκους, ένα τσαντάκι μέσης και μία σακούλα σκουπιδιών. Μέσα σε αυτά βρέθηκαν ένας φορητός υπολογιστής, οκτώ πλαστές ταυτότητες, δύο πιστόλια διαμετρήματος 9mm και 300 φυσίγγια, καθώς και ένα τάπερ με ολόκληρο ωρολογιακό εκρηκτικό μηχανισμό χωρίς εκρηκτική ύλη. Επίσης, κατασχέθηκαν δύο πλαστικά τάπερ με άγνωστη εκρηκτική ύλη, μια πλαστική συσκευασία με άγνωστη ποσότητα πυρίτιδας, πλήθος πυροκροτητών, καλωδίων και φιτιλιών, κροτίδες, χρονοδιακόπτες, ηλεκτρολογικό πολύμετρο, μπαταρίες και διάφορα υλικά κατασκευής ωρολογιακών μηχανισμών. Οι Αρχές εκτιμούν ότι τα μετέφερε σε κάποιο άλλο διαμέρισμα-γιάφκα.

Πληροφορίες αναφέρουν ότι τα στοιχεία μία εκ των οχτώ πλαστών ταυτοτήτων (ονοματεπώνυμο) έχουν βρεθεί σε σημειωματάριο της Πόλας Ρούπα. Επιπλέον, οι αστυνομικοί εξετάζουν προσεκτικά βουλεύματα που αφορούν διάφορες τρομοκρατικές υποθέσεις αναζητώντας το ποσοστό εμπλοκής του. Το «σχέδιο Γοργοπόταμος» και η απόπειρα απόδρασης του Νίκου Μαζιώτη και μελών της «Συνωμοσίας Πυρήνων της Φωτιάς» από τις φυλακές Κορυδαλλού με ελικόπτερο είναι δύο από αυτές. Οι έρευνες της Αντιτρομοκρατικής για τον εντοπισμό νέων κρησφύγετων βρίσκονται σε πλήρη εξέλιξη, ενώ προσήγαγαν φιλικό του πρόσωπο από τα Νότια Προάστια, αλλά δεν προέκυψε εμπλοκή του στην υπόθεση και σχηματίσθηκε δικογραφία εις βάρος του γιατί βρέθηκαν κροτίδες στην κατοχή του.

Από το 2016 στους Πυρήνες

Βαριές κατηγορίες αντιμετωπίζει ο 29χρονος που συνελήφθη για την αποστολή τρομοδέματος στον Λουκά Παπαδήμο, με το κατηγορητήριο να τού καταλογίζει ότι είχε σκοπό να τραυματίσει θανάσιμα τον πρώην πρωθυπουργό. Όπως όμως αναφέρεται, ο στόχος του δεν επετεύχθη λόγω εξωτερικών αιτιών...

Ο 29χρονος, σύμφωνα με το κατηγορητήριο που συνέταξε σε βάρος του ο εφέτης ειδικός ανακριτής κατά της τρομοκρατίας, φέρεται ότι μπήκε στην οργάνωση «Συνωμοσία Πυρήνων της Φωτιάς» τον Δεκέμβριο του 2016 και εκτός από την επίθεση σε βάρος του Λουκά Παπαδήμου τού αποδίδει και την αποστολή οχτώ τρομοδεμάτων που βρέθηκαν στα ΕΛΤΑ Κρυονερίου την περασμένη Άνοιξη.

Ο 29χρονος έχει κληθεί να δώσει εξηγήσεις ενώπιον του ειδικού εφέτη ανακριτή την ερχόμενη Τρίτη, άλλα και την Τετάρτη για τις συμπληρωματικές κατηγορίες περί όπλων που του αποδόθηκαν.

«Έχοντας αποφασίσει ευρισκόμενος σε ήρεμη ψυχική κατάσταση να σκοτώσεις τον πρώην Πρωθυπουργό της Ελλάδος και Πρόεδρο της Ακαδημίας Αθηνών Λουκά Παπαδήμο, αφού είχες κατασκευάσει αυτοσχέδιο εκρηκτικό μηχανισμό, τον απέστειλες εντός φακέλου προς τον προαναφερόμενο πρώην πρωθυπουργό, προκειμένου με την έκρηξη που θα προκαλούνταν από την διάνοιξη του να του επιφέρεις τον θάνατο», αναφέρεται στο βαρύ κατηγορητήριο.

Σύμφωνα με πληροφορίες, στο κατηγορητήριο υπογραμμίζεται ότι η «έκρηξη δεν ήταν μεγάλης ισχύος εξαιτίας λανθασμένου υπολογισμού ως προς την αναλογία της εκρηκτικής ύλης» και πως ο πρώην πρωθυπουργός σώθηκε λόγω της έγκαιρης παροχής ιατρικής βοήθειας.

Επιπλέον, στον νεαρό κατηγορούμενο αποδίδεται ο ρόλος του κατασκευαστή των οκτώ τρομοδεμάτων που εντοπίστηκαν τον Μάρτιο του 2017 στο Κέντρο Διαλογής στα ΕΛΤΑ Κρυονερίου. Σύμφωνα με τις Αρχές, ο 29χρονος προμηθεύτηκε, κατείχε εκρηκτικές ύλες και κατασκεύασε τους εν λόγω αυτοσχέδιους εκρηκτικούς μηχανισμούς τους οποίους στη συνέχεια ταχυδρόμησε προς διάφορους παραλήπτες που τελικά εντοπίστηκαν στο Κέντρο Διαλογής των ΕΛΤΑ, στο Κρυονέρι Αττικής.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΘΕΜΑΤΑ:

Το κατηγορητήριο του 29χρονου για τα τρομοδέματα

Επίθεση στον Παπαδήμο: Την Τρίτη απολογείται ο 29χρονος

Το χρονικό της επίθεσης στον Λουκά Παπαδήμο

Βομβιστής Παπαδήμου: Αντιμέτωπος με βαριά κακουργήματα ο 29χρονος

SHARE:

24Media Network