Τσιγάρα με γεύση μέντας: Απαγορευμένα πλέον και στην Ελλάδα. Ποια επιτρέπονται

Τσιγάρα με γεύση μέντας: Απαγορευμένα πλέον και στην Ελλάδα. Ποια επιτρέπονται
Απαγορεύονται και στην Ελλάδα από 20 Μαΐου τα τσιγάρα με γεύση μέντας Shutterstock

Σε ισχύ από τις 20 Μαΐου και στην Ελλάδα η απαγόρευση πώλησης τσιγάρων με γεύσεις (όπως μέντα). Ποιο είναι το σκεπτικό και ποια προϊόντα καπνού με γεύση επιτρέπεται να κυκλοφορούν.

Παρελθόν είναι και στην Ελλάδα από χθες, 20 Μαΐου τα τσιγάρα με γεύση μέντας καθώς και με άλλες γεύσεις (π.χ. σοκολάτα) καθώς τέθηκε σε εφαρμογή στις χώρες της Ε.Ε. αλλά και στην Βρετανία, η ολική απαγόρευση πώλησης τους. Πρόκειται για το τελευταίο στάδιο υλοποίησης ενός νόμου που είχε ψηφιστεί το 2014 και η πρώτη φάση είχε αρχίσει να υλοποιείται δύο χρόνια αργότερα.

Δημοφιλή στους νέους

Σύμφωνα με επιστημονικές έρευνες αρώματα, όπως το μεντόλ, διευκολύνουν την εισπνοή του καπνού που πιθανόν παίζουν ρόλο στο ξεκίνημα του καπνίσματος στις νεαρές ηλικίες. Συνδέονται επίσης με μεγαλύτερα επίπεδα εξάρτησης σύμφωνα με τις έρευνες.

Αξίζει να σημειωθεί ότι μερίδιο αγοράς τους πανευρωπαϊκά την τελευταία δεκαετία παρέμενε σταθερό στα επίπεδα του 5% ενώ ήταν ιδιαίτερα δημοφιλή σε αγορές τις Ανατολικής Ευρώπης φθάνοντας έως και το 30% της συνολικής αγοράς καπνού σε μεγάλες χώρες όπως η Πολωνία.

Αντίθετα στην Ελλάδα σύμφωνα με πληροφορίες του News24/7 τα αρωματικά προϊόντα δεν κατάφεραν να εδραιωθούν στην αγορά και το 2019 (στοιχεία Nielsen) το μερίδιο των τσιγάρων με γεύση μέντας ήταν της τάξης του 0,5%. 

Ακολουθώντας της Ευρωπαϊκή νομοθεσία και στην χώρα μας η καπνοβιομηχανία έχει εδώ και αρκετούς μήνες σταματήσει να τροφοδοτεί τους χονδρέμπορους ενώ από χθες απαγορεύεται η πώληση των συγκεκριμένων τσιγάρων από τα περίπτερα και τα υπόλοιπα σημεία λιανικής. 

Ποια επιτρέπονται

Σύμφωνα με το ρεπορτάζ του News24/7 από την συγκεκριμένη απαγόρευση εκπίπτουν τα ηλεκτρονικά τσιγάρα και τα προϊόντα θερμαινόμενου καπνού. Έτσι συνεχίζουν να κυκλοφορούν και στην ελληνικά αγορά υγρά με γεύσεις για ηλεκτρονικά τσιγάρα αλλά και στικς καπνού για τις ηλεκτρονικές συσκευές ατμίσματος. 

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα