Τζανάκης: Η Όμικρον δεν είναι μια απλή γρίπη – Ανιχνεύονται μόνο τα μισά κρούσματα

Τζανάκης: Η Όμικρον δεν είναι μια απλή γρίπη – Ανιχνεύονται μόνο τα μισά κρούσματα
Κόσμος με μάσκες στο κέντρο της Αθήνας eurokinissi

Πλασματική χαρακτήρισε την πτώση των κρουσμάτων που καταγράφεται τις τελευταίες μέρες, ο  καθηγητής Πνευμονολογίας στο πανεπιστήμιο της Κρήτης, Νίκος Τζανάκης.

Για τους κινδύνους που κρύβει η νέα μετάλλαξη Όμικρον, για τον αριθμό των νοσηλειών αλλά και για την γενικότερη εικόνα της πανδημίας στη χώρα, έκανε λόγο ο καθηγητής Πνευμονολογίας στο πανεπιστήμιο της Κρήτης, Νίκος Τζανάκης.

Ο κ. Τζανάκης, μιλώντας στην εκπομπή στον ΣΚΑΪ και την εκπομπή “Σήμερα”, αρχικά τόνισε πως ο αριθμός των κρουσμάτων που εμφανίζεται τις τελευταίες μέρες είναι πλασματικός.

“Φοβάμαι το ότι φύγαμε από τον κίνδυνο μήπως είναι πλασματικό, γιατί η ποιοτική και η ποσοτική διαχείριση των διαγνωστικών ελέγχων την εβδομάδα των εορτών ήταν κοντά στην πραγματικότητα, ενώ τώρα έχουμε μια πραγματικότητα που λέει οτι δεν ανακαλύπτουμε τουλάχιστον τα μισά ή ενα μεγάλο αριθμό μολυσμένων ατόμων. Αυτό συμβαίνει επειδή η Όμικρον διαδράμει με πολύ ήπια έως και καθόλου συμπτώματα”, δήλωσε.

Ο ίδιος στη συνέχεια πρόσθεσε πως παρά τη πτώση που καταγράφεται στα κρούσματα, η πίεση στο ΕΣΥ δεν μειώνεται, αλλά αντιθέτως ανεβαίνει. “Οι εισαγωγές έχουν παγιωθεί πάνω από 550 και αυτά δε γίνονται χωρίς να υπάρχουν κρούσματα στην κοινότητα”, είπε.

“Η εκτίμησή μας είναι ότι είναι αυτή τη στιγμή καταγράφονται γύρω στα 40.000-45.000 κρούσματα, ενώ την προηγούμενη εβδομάδα ήταν στα 22.800. Υπολογίζω ότι γύρω στο 50%-60% των κρουσμάτων ανευρίσκουμε με τους ελέγχους” είπε ο ίδιος σχετικά με τη μείωση που καταγράφεται στα κρούσματα τις τελευταίες μέρες.

Τέλος, ο καθηγητής υπογράμμισε πως η Όμικρον δεν είναι μια απλή γρίπη, σχολιάζοντας πως στη πανεπιστημιακή κλινική της Κρήτης, σε 65 νοσηλείες σε απλές κλίνες το 78% αφορά στη μετάλλαξη Όμικρον.

Ακολουθήστε το News247.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα