Νέα φωτιά: Εκκενώνονται Βίλια και Προφήτης Ηλίας – Οι φλόγες προς τα σπίτια

Νέα φωτιά: Εκκενώνονται Βίλια και Προφήτης Ηλίας – Οι φλόγες προς τα σπίτια
Facebook / @Jorjo

Νέα φωτιά ξέσπασε στα Βίλια, σε δασική έκταση στην περιοχή Κάζα. Προληπτική εκκένωση, μέσω του 112, των Βιλίων και του οικισμού του Προφήτη Ηλία. Η φωτιά κατευθύνεται ξανά προς τα καμμένα των προηγούμενων ημερών.

Συναγερμός έχει σημάνει εδώ και λίγα λεπτά στην Πυροσβεστική για νέα φωτιά που ξέσπασε σε δασική έκταση στην περιοχή Κάζα στα Βίλια με κατεύθυνση προς τον οικισμό του Προφήτη Ηλία.

Σύμφωνα με την πρώτη εκτίμηση, πρόκειται για νέα πυρκαγιά και όχι αναζωπύρωση. Αυτή την ώρα γίνεται προληπτική εκκένωση, μέσω του 112, του οικισμών Βιλίων και Προφήτη Ηλία.

Στο σημείο επιχειρούν τώρα 83 πυροσβέστες με 30 οχήματα, 2 ομάδες πεζοπόρων τμημάτων, το ΜΕΤΠΕ, ενώ από αέρος συνδράμουν 13 ελικόπτερα και 8 αεροσκάφη, συμπεριλαμβανομένου του ρωσικού Berriev-200. Η φωτιά πήρε γρήγορα μεγάλες διαστάσεις λόγω των ισχυρών ανέμων που πνέουν στην περιοχή.

Φωτιά στα Βίλια Dimitris Papamitsos/EUROKINISSI


Ο αντιπεριφερειάρχης δυτικής Αττικής Λευτέρης Κοσμόπουλος μιλώντας στον ΣΚΑΪ νωρίτερα, τόνισε ότι πρόκειται για μια τεράστια πυρκαγιά με μέτωπο τουλάχιστον 2,5 με 3 χλμ που καίει σε παρθένο δάσος και ότι το πρόβλημα είναι οι ισχυροί άνεμοι.

Φωτιά στα Βίλια Dimitris Papamitsos/EUROKINISSI

Φωτιά στα Βίλια Dimitris Papamitsos/EUROKINISSI

«Είναι παρθένο δάσος. Είναι τεράστια πυρκαγιά. Η κατεύθυνση του ανέμου είναι προς τα Βίλια. Αυτή τη στιγμή βρίσκεται στην περιοχή του προφήτη Ηλία, ήδη έχει αναπτυχθεί μεγάλο μέτωπο. Το μόνο θετικό είναι ότι έχουν έρθει τα πτητικά μέσα και κυριολεκτικά μάχονται», τόνισε ο κ. Κοσμόπουλος, ενώ μεταφέροντας τα τελευταία νέα από το πύρινο μέτωπο, ο κ. Κοσμόπουλος, μιλώντας στον ΣΚΑΪ, ανέφερε πως «επιχειρούν πολλές χερσαίες δυνάμεις και εναέρια μέσα, η φωτιά κατευθύνθηκε από την Κάζα προς την περιοχή του Προφήτη Ηλία. Το μόνο θετικό αυτή τη στιγμή είναι πως η κατεύθυνση του ανέμου οδηγεί τη φωτιά προς τα καμμένα των προηγούμενων ημερών. Έχει μείνει ένα μικρό μέρος που έχουν πέσει όλες οι δυνάμεις και προσπαθούν να περιορίσουν τη μεριά από την πλευρά των Βιλίων».

Λόγω της πυρκαγιάς, η Τροχαία προχώρησε σε διακοπή της κυκλοφορίας των οχημάτων στην Εθνική Οδό Ελευσίνας-Θηβών, από το ύψος του κόμβου Βιλίων, στο ρεύμα κυκλοφορίας προς Θήβα.

Αξίζει να σημειωθεί ότι με βάση την ενημέρωση της Πυροσβεστικής, στην περιοχή για την πυρκαγιά που εκδηλώθηκε στις 16 Αυγούστου συνέχιζαν να επιχειρούν το πρωί 299 πυροσβέστες με 98 οχήματα, συμπεριλαμβανομένων εννέα ομάδων πεζοπόρων τμημάτων και 61 πυροσβεστών με 18 οχήματα από τη Ρουμανία. Συνδρομή παρέχουν ο ελληνικός Στρατός, εθελοντές πυροσβέστες, καθώς και υδροφόρες και χωματουργικά μηχανήματα της περιφέρειας και της τοπικής αυτοδιοίκησης.

Βίλια: Καταγγελίες κατοίκων για έλλειψη δικτύου ύδρευσης

Στο μεταξύ, την έλλειψη δικτύου ύδρευσης στα Βίλια καταγγέλλουν κάτοικοι της περιοχής, σημειώνοντας ότι αυτή συνετέλεσε και στην καθυστερημένη κατάσβεση της φωτιάς που σάρωσε την περιοχή.

«Το 1996 είχε ξανά καεί η περιοχή. Πάλι το ίδιο πρόβλημα είχαμε. Ότι δεν υπήρχε νερό για να μπορέσει να γίνει γρήγορος εφοδιασμός πυροσβεστικών οχημάτων και να γίνει κατάσβεση. Θα είχε περιοριστεί πολύ η φωτιά αν υπήρχε δίκτυο ύδρευσης ή δεξαμενές» δήλωσε στην «Κοινωνία Ώρα MEGA» ο Θανάσης Αξυπόλυτος, κάτοικος του οικισμού Πανόραμα.

«Στο Καραούλι πήγαν κάποιες δεξαμενές και μπόρεσαν και γλίτωσαν μεγάλο κομμάτι του δάσους. Αυτή η δυσκολία να μην υπάρχει νερό δεν είναι σωστό» πρόσθεσε, τονίζοντας ότι οι κάτοικοι έχουν κάνει διάφορες ενέργειες για το ζήτηματα.

«Στον οικισμό Πανόραμα φτιάχτηκε το δίκτυο, υπάρχει, αλλά δεν έχει έρθει το νερό» υπογράμμισε, ενώ όπως είπε δεν ξεκίνησαν ακόμα τα αντιπλημμυρικά έργα στην περιοχή.

Ακολουθήστε το News247.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα