Υπόθεση Λιγνάδη: Πού βρίσκεται η έρευνα για το Αρσάκειο

Υπόθεση Λιγνάδη: Πού βρίσκεται η έρευνα για το Αρσάκειο
Ο Δημήτρης Λιγνάδης PAPADAKIS PRESS / @ΜΙΧΑΛΗΣ ΑΡΧΟΝΤΙΔΗΣ

Την προκαταρκτική εξέταση που ξεκίνησε από τη δημόσια καταγγελία αποφοίτων του Αρσακείου για σεξουαλικές, ψυχολογικές ή και λεκτικές προσβολές από καθηγητές επαναφέρει στη δημοσιότητα η αποκάλυψη του NEWS 24/7, για την επιστολή με καταγγελία προς το Αρσάκειο σε βάρος του Δημήτρη Λιγνάδη.

Σε πλήρη εξέλιξη βρίσκεται η προκαταρκτική εξέταση που έχει ξεκινήσει ύστερα από τη δημόσια καταγγελία αποφοίτων του Αρσακείου, στην οποία γίνεται λόγος για σεξουαλικές, ψυχολογικές ή και λεκτικές προσβολές από καθηγητές ή και καθηγήτριες, την ίδια ώρα που έγινε γνωστό ότι επιστολή με καταγγελία προς το Αρσάκειο βρέθηκε στο σπίτι του Δημήτρη Λιγνάδη και κατασχέθηκε από τις αστυνομικές αρχές. 

Σύμφωνα με πληροφορίες, η Εισαγγελία Πρωτοδικών της Αθήνας ξεκινά να καλεί τους πρώτους μάρτυρες αποφοίτους του Αρσακείου, προκειμένου εκείνοι με τη σειρά τους να καταθέσουν ενώπιον του εισαγγελέα Πρωτοδικών Γ. Νούλη, που χειρίζεται την έρευνα. 

Από τα τέλη Φεβρουαρίου, οπότε και προσέφυγε στη Δικαιοσύνη η Διοίκηση της Φιλεκπαιδευτικής Εταιρίας, μέχρι σήμερα, οι εισαγγελικές αρχές κατόρθωσαν να ολοκληρώσουν την απαραίτητη αλληλογραφία με τις αρμόδιες υπηρεσίες, καθώς ως αρχικό μέλημα είχαν να εξακριβώσουν την ύπαρξη και των 285 αποφοίτων που εμφανίζονται να υπογράφουν. Άλλωστε, οι υπογραφές φέρουν απλά το ονοματεπώνυμο, χωρίς περαιτέρω στοιχεία, οπότε η Εισαγγελία κλήθηκε  να ταυτοποιήσοει αν τα πρόσωπα αυτά είναι υπαρκτά και αν πράγματι φοίτησαν στο επίμαχο σχολείο, προτού συνεχίσει την έρευνα. Αν και δεν στάθηκε εφικτό να εντοπιστούν όλα τα άτομα, τα ονόματα των οποίων βρίσκονται στο τέλος της καταγγελίας, ωστόσο ο εισαγγελικός λειτουργός έχει ήδη καταλήξει σε συγκεκριμένα πρόσωπα τα οποία ετοιμάζεται να καλέσει.

Στόχος του είναι να μπορέσουν τα άτομα αυτά να καταθέσουν ένα προς ένα τα περιστατικά σεξουαλικής ή λεκτικής και ψυχολογικής βίας που ενδεχομένως δέχθηκαν κατά τη φοίτησή τους στο Αρσάκειο ή έστω να εισφέρουν συγκεκριμένα ονόματα και στοιχεία, εφόσον οι ίδιοι οι μάρτυρες δεν υπήρξαν θύματα τέτοιων συμπεριφορών. Πάντως, λόγω του όγκου των καταγγελλόντων δεν αποκλείεται ο εισαγγελέας -κατά πληροφορίες- να μην κλητεύσει το σύνολο των υπογράφοντων που έχουν εξακριβωθεί, αλλά να εμμείνει σε ορισμένο αριθμό, έτσι ώστε να είναι δυνατή η ταχεία ολοκλήρωση της έρευνας, με όσο το δυνατόν λιγότερες παραγραφές.

Κι αυτό γιατί το μεγάλο αγκάθι στην επίμαχη έρευνα δεν είναι άλλο από το χρόνο παραγραφής. Ήδη, σύμφωνα με εισαγγελικές πηγές, η ελληνική Δικαιοσύνη δεν πρόκειται να ερευνήσει πριν από το 2006, παρά το γεγονός ότι η καταγγελία μιλά για πλημμελείς συμπεριφορές από το 1994. Πράγμα που ισοδυναμεί πως από το έτος 1994 έως και το 2006 δεν είναι δυνατόν να διερευνηθούν ποινικά αδικήματα, λόγω παραγραφής. 

Η κατασχεμένη καταγγελία κατά Δημήτρη Λιγνάδη

Σε αυτό το επίμαχο διάστημα εμπίπτει πάντως, και η περίπτωση του Δημήτρη  Λιγνάδη, ωστόσο στοιχεία όπως η επιστολή που αποκάλυψε τo NEWS 24/7, περιλαμβάνονται στη δικογραφία, καθώς αν μη τί άλλο καταδεικνύει την αξιοπιστία των προσώπων που έχουν προχωρήσει σε καταγγελίες, τόσο στην κύρια ανάκριση για την υπόθεση των βιασμών, όσο και για την έρευνα που αφορά στο Αρσάκειο. Μάλιστα, η συγκεκριμένη επιστολή, για την οποία ο Πρόεδρος του Δ.Σ. της Φιλεκπαιδευτικής Εταιρείας Γ Μπαμπινιώτης δήλωσε ότι, “ουδέποτε περιήλθε εις γνώση μου έγγραφη ή προφορική καταγγελία που να αφορά στον Δ. Λιγνάδη”, είναι ανυπόγραφη και χωρίς ημερομηνία, ενώ απευθύνεται προς τον “Κο Πρόεδρο”, και καταγγέλλει “ερωτικές ιστορίες” του Δημήτρη Λιγνάδη με μαθήτριες του σχολείου και τον καλεί να πάρει μέτρα.

Απολογούμενος στην 19η τακτική ανακρίτρια, ο προσωρινά κρατούμενος Δημ. Λιγνάδης έχει αναφέρει πως από το 1993 περίπου έως το 2001 εργάστηκε στο Αρσάκειο, επισημαίνοντας: “είχα το εργαστήριο θεάτρου και έκανα μάθημα και σε αγόρια και σε κορίτσια. Οι γονείς και τα παιδιά του Αρσακείου καθ όλη τη διάρκεια της θητείας μου εκεί, είχαν και έχουν τεράστια εκτίμηση στο πρόσωπό μου. Περίπου 500 παιδιά του Αρσάκειου, Γυμνασίου και Λυκείου, διδάχτηκαν θέατρο από εμένα”.

Η τοποθέτηση αυτή του Δημήτρη Λιγνάδη είχε έρθει ως απάντηση σε δύο μάρτυρες, οι οποίοι είχαν υποστηρίξει ότι ο πρώην καλλιτεχνικός διευθυντής του Εθνικού Θεάτρου εκμεταλλευόμενος τη θέση του προσέγγιζε ανήλικους μαθητές. Συγκεκριμένα, τόσο ο Βασίλης Κ. στη μηνυτήρια αναφορά του, η οποία αφορά παραγεγραμμένο αδίκημα, όσο και ο προταθείς ως μάρτυρας Γ.Χ. έχουν αναφερθεί στο συγκεκριμένο ζήτημα. 

Ακολουθήστε το News247.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα