Ζάκυνθος: Σοβαρά προβλήματα από την κακοκαιρία-Εκλεισαν δρόμοι, σημειώθηκαν κατολισθήσεις

Ζάκυνθος: Σοβαρά προβλήματα από την κακοκαιρία-Εκλεισαν δρόμοι, σημειώθηκαν κατολισθήσεις
Φωτογραφία αρχείου Eurokinissi

H Ζάκυνθος ταλαιπωρήθηκε ιδιαίτερα κατά τη νύχτα από την κακοκαιρία που "χτυπά" το νότιο Ιόνιο. Ποια προβλήματα κατέγραψαν οι αρχές.

Σοβαρά προβλήματα προκάλεσε στη Ζάκυνθο η νέα κακοκαιρία που «χτυπά» από χθες, Τέταρτη (25/1) το νότιο Ιόνιο. Από το μεσημέρι ξεκίνησαν να εκδηλώνονται πλημμυρικά φαινόμενα σε διάφορα σημεία του νησιού και συγκεκριμένα, σε Λαγανά, Καλαμάκι και Άγιο Δημήτρη.

Γι’ αυτό, όπως αναφέρει το imerazante.gr χρειάστηκε να σταματήσει και η κυκλοφορία των οχημάτων για κάποιες ώρες, μέχρι να ολοκληρωθούν οι παρεμβάσεις που κρίθηκαν αναγκαίες από τις αρχές (Π.Ε. Ζακύνθου, Τεχνικές Υπηρεσίες, Τμ. Πολιτικής Προστασίας) για την απορροή των υδάτων και την απομάκρυνση φερτών υλικών. Επίσης, σημειώθηκε μικρή κατολίσθηση στο Αργάσι και έκλεισε για λίγη ώρα ο δρόμος προς Βασιλικό.

Η πυροσβεστική δέχθηκε τέσσερις κλήσεις για αντλήσεις υδάτων.

Μήνυμα από 112

Μάλιστα, το μεσημέρι ήχησε και το 112 σε Ζάκυνθο, Κεφαλονιά και Πάτρα και οι πολίτες έλαβαν προειδοποιητικό μήνυμα που αναφερόταν σε εκδήλωση επικίνδυνων καιρικών φαινομένων και συστήθηκε ο περιορισμός των μετακινήσεως στη διάρκεια των φαινομένων, ενώ επίσης έγινε και σύσκεψη στο Υπουργείο Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας.

Σε ετοιμότητα

Μια συνολική εικόνα για τα προβλήματα που αντιμετώπισε η Π.Ε. με τη συνδρομή του Τμήματος Πολιτικής Προστασίας, έδωσε η προϊσταμένη της υπηρεσίας, Μαρία Μουζάκη. «Επικαιροποιήθηκε το έκτακτο δελτίο επικίνδυνων καιρικών φαινομένων, με το οποίο ενημερωθήκαμε ότι από χθες το απόγευμα μέχρι και σήμερα το μεσημέρι θα έχουμε πολύ έντονα καιρικά φαινόμενα με ισχυρές βροχές και καταιγίδες αλλά και θυελλώδεις ανέμους 8-9 μποφόρ. Θα είναι ένα εκρηκτικό μείγμα, αν πέσουν μέσα στις προβλέψεις τους οι μετεωρολόγοι.

Εμείς ενεργοποιήσαμε τον μηχανισμό αντιμετώπισης αυτών των έκτακτων φαινομένων. Τοποθετήσαμε σε κομβικά και επικίνδυνα σημεία σε όλη τη Ζάκυνθο μηχανήματα έργων και ήρθαμε με τηλεφωνική επικοινωνία με όλους τους προέδρους των χωριών ώστε να τους ενημερώσουμε για το τι μπορεί να περιμένουν, ώστε να είναι σε επιφυλακή. Προβλήματα αντμετωπίσαμε στην περιοχή του Αλυκανά, όπου καθαρίσαμε κάποια γεφύρια.

Το θέμα είναι πως ό,τι και να κάνουμε εμείς και ό,τι αντιπλημμυρικό έργο και αν έχει γίνει, γιατί έχουν γίνει γιγαντιαία αντιπλημμυρικά από τις Tεχνικές Yπηρεσίες της Π.Ε., δυστυχώς έχουμε αναφορές από τους προέδρους όλων σχεδόν των περιοχών, αλλά και πολλών κατοίκων, ότι δεν έχει γίνει σχεδόν κανένα αντιπλημμυρικό έργο φέτος το χειμώνα μέσα στα χωριά και εννοώ σε δημοτικούς και κοινοτικούς δρόμους. Επίσης, υπάρχει και το πρόβλημα της μη αποκομιδής των σκουπιδιών με ό,τι συνεπάγεται αυτό. Ό,τι αντιπλημμυρικά και να έχουν γίνει, εάν βουλώσουν τα γεφύρια στις επαρχιακές οδούς και μέσα στους δημοτικούς δρόμους με φερτά υλικά, τα πράγματα θα είναι πολύ δύσκολα. Εμείς είμαστε έτοιμοι και θα είμαστε όλο το 24ωρο σε επιφυλακή».

Σύσκεψη για συντονισμό

Χθες μάλιστα, συνεδρίασε εκτάκτως το συντονιστικό όργανο της Πολιτικής Προστασίας στο γραφείο της Αντιπεριφερειάρχη, παρουσία του Αστυνομικού Διευθυντή, του Διοικητή της Πυροσβεστικής, του Λιμενάρχη και του Αντιδημάρχου Πολιτικής Προστασίας Χρ. Πάστρα, όπου έγινε ένας συντονισμός για τις περιοχές που είναι πιθανό να παρουσιαστούν μεγαλύτερα προβλήματα.

Όπως σημείωσε η κα Μουζάκη: «Ενημερωθήκαμε από το Συντονιστικό Κέντρο Επιχειρήσεων και επικοινωνήσαμε με τον Συντονιστή Επιχειρήσεων Πυροσβεστικής Δυτ. Ελλάδος τον κ. Ρουμελιώτη. Επίσης, ο Υπουργός είχε επικοινωνία με την Αντιπεριφερειάρχη και προτείναμε στον Δήμαρχο να κλείσουν τα σχολεία, επειδή δημιουργήθηκαν προβλήματα σε σχολεία στις Βολίμες και στο Καταστάρι».

Τα προβλήματα

Σύμφωνα με την προϊσταμένη του Τμ. Πολιτικής Προστασίας, ιδιαίτερη βαρύτητα έχει δοθεί στα παρακάτω σημεία: Επαρχιακή Οδό Ζακύνθου – Ρομιρίου, Επαρχιακή Οδό Ζακύνθου – Αλυκών και Αλυκανά, ρέμα Τσιρογιάννη, Λαγανά, Αγριλιά, Παντοκράτορα, Ε.Ο. Ζακύνθου – Κερίου, Ε.Ο. Ζακύνθου – Βασιλικού. Επίσης έγιναν προληπτικά καθαρισμοί σε γεφύρια σε Πηγαδάκια και Αλυκανά. Προβλήματα παρουσιάστηκαν στο Σκουλικάδο, όπου έγινε παρέμβαση σε ποτάμι που ήταν γεμάτο από ελιές, ενώ μία πτώση καλωδίου σημειώθηκε στον Αγγερικό.

Κλειστά τα σχολεία

Με απόφαση του Δημάρχου, τέλος, κλειστές θα παραμείνουν σήμερα όλες οι σχολικές μονάδες του Δήμου Ζακύνθου, (Παιδικοί Σταθμοί, Νηπιαγωγεία, Δημοτικά Σχολεία, Γυμνάσια, Λύκεια). Η υλοποίηση των μαθημάτων στα σχολεία της Δευτεροβάθμιας θα γίνει με τηλεκπαίδευση.

Πλημμύρες στην Ημαθία

Μεγάλα προβλήματα καταγράφονται και στην Ημαθία, ενώ σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης έχουν τεθεί δήμοι του νομού Πέλλας, λόγω εκτεταμμένων καταστροφών, όπως στην Αριδαία.

Οι χιονοπτώσεις που ξεκίνησαν από το βράδυ της Τετάρτης σε πολλές περιοχές της Δυτικής Μακεδονίας προκαλούν δυσκολίες στην κίνηση των οχημάτων στο Εθνικό και επαρχιακό δίκτυο.

Σύμφωνα με την ΕΛΑΣ χρειάζονται αλυσίδες ή λάστιχα χιονιού στα Γρεβενά, στην Εγνατία Οδό, από το 121ο χλμ. (Α/Κ Παναγιάς) έως το 150ο χλμ. (Κόμβος Βενέτικου), στην Εθνική Οδό Γρεβενών – Τρικάλων, από το 5ο χλμ. έως το 30ο χλμ, στην Επαρχιακή οδό Γρεβενών – Σαμαρίνας, από το 5ο χλμ. έως το 54ο χλμ, στην Επαρχιακή οδό Γρεβενών – Χ/Κ Βασιλίτσας, από το 5ο χλμ. έως το 45ο χλμ και στην Επαρχιακή οδό Γρεβενών – Περιβολίου – Αβδέλλας, από το 5ο χλμ. έως το 45ο χλμ.

Επίσης από την 03:22΄ ώρα της Πέμπτης (26-01-2023) ισχύει προσωρινή απαγόρευση της κυκλοφορίας όλων των φορτηγών αυτοκινήτων άνω των 3,5 τόνων και στα δύο ρεύματα κυκλοφορίας στην Εγνατία Οδό, από το 121ο χλμ. (Α/Κ Παναγιάς) έως το 150ο χλμ. (Κόμβος Βενέτικου) και στην Εθνική Οδό Γρεβενών – Τρικάλων, από το 5ο χλμ. έως το 30ο χλμ.

Στην Καστοριά χρειάζονται αλυσίδες, στην Επαρχιακή Οδό Καστοριάς – Ιωαννίνων (μέσω Κοτύλης), από το 32ο χλμ. έως το 46ο χλμ στην Επαρχιακή Οδό Καστοριάς – Φλώρινας (μέσω Βιτσίου), από το 18ο χλμ. έως το 28ο χλμ και στην Επαρχιακή Οδό Καστοριάς – Αμυνταίου (μέσω Κλεισούρας), από το 26ο χλμ. έως το 35ο χλμ.

Χρειάζονται αλυσίδες στην Εθνική Οδό Φλώρινας – Συνοριακού Σταθμού Κρυσταλλοπηγής (μέσω Βίγλας), από το 6ο χλμ. έως το 28ο χλμ, στην Παλαιά Εθνική Οδό Φλώρινας – Έδεσσας (μέσω Κέλλης), από το 22ο χλμ. έως το 35ο χλμ, στην Επαρχιακή Οδό Αετού – Νυμφαίου, από το 4ο χλμ. έως το 9ο χλμ και στην Επαρχιακή Οδό Αμυνταίου – Καστοριάς (μέσω Σκλήθρου), από το 17ο χλμ. έως το 31ο χλμ.

Στον δήμο Φλώρινας η έναρξη όλων των σχολικών μονάδων της εκπαίδευσης θα γίνει στις 9 το πρωί.

Τι γίνεται στη Φθιώτιδα

Έντονη βροχόπτωση και χιονοπτώσεις σε ορεινούς και ημιορεινούς όγκους έχουμε τις τελευταίες ώρες στην περιοχή της Φθιώτιδας όπως σημειώνει το lamianow.

Η κίνηση πραγματοποιείται με αντιολισθητικές αλυσίδες προς Καρπενήσι αφού έχουμε έντονη χιονόπτωση από Άγιο Γεώργιο και πάνω και προς Τυμφρηστό με τα μηχανήματα της Περιφέρειας Στερεάς Ελλάδας και των κατά τόπους δήμων να βρίσκονται στις επάλξεις. Αλυσίδες χρειάζονται και στα σημεία των ορεινών όγκων της περιοχής…

“Βρισκόμαστε σε επιφυλακή, τα μηχανήματα δουλεύουν συνεχώς στο κομμάτι της Δυτικής Φθιώτιδας και ειδικά στο σημείο του Τυμφρηστού. Χιόνι δεν πέφτει για την ώρα στο κομμάτι προς Μπράλο.Μέχρι στιγμής δεν αντιμετωπίζουμε ιδιαίτερα προβλήματα. Χρειάζονται αλυσίδες προς Καρπενήσι. Προς Δομοκό έχουμε χιονόπτωση αλλά όχι προβλήματα. Μηχανήματα ενεργούν και στο 51′ όπου η θερμοκρασία αγγίζει το μηδέν ενώ υπάρχει μηχάνημα και προς το χιονοδρομικό του Παρνασού” σημειώνει στο lamianow.gr ο προιστάμενος Πολιτικής Προστασίας της Περιφέρειας Ζώης Πολύζος.

Η πρόγνωση του καιρού από τον Θοδωρή Κολυδά

Σήμερα Πέμπτη προβλέπεται κακοκαιρία σε όλη τη χώρα με κύρια χαρακτηριστικά τις ισχυρές βροχές και καταιγίδες αρχικά στο Ιόνιο και τα ηπειρωτικά και βαθμιαία και στις υπόλοιπες περιοχές. Πιο συγκεκριμένα ισχυρές βροχές και καταιγίδες προβλέπονται μέχρι το μεσημέρι στα νησιά του Ιονίου, την Ήπειρο, τη δυτική Στερεά και τη δυτική Πελοπόννησο, από τις πρωινές ώρες στην ανατολική Πελοπόννησο και βαθμιαία στην ανατολική Στερεά (συμπεριλαμβανομένης της Αττικής), την Εύβοια, τη Θεσσαλία και τις Σποράδες μέχρι το απόγευμα με εξασθένηση το βράδυ.

Από το απόγευμα στις Κυκλάδες, την Κεντρική Μακεδονία, την ανατολική Μακεδονία και από το βράδυ στη Θράκη και τα νησιά του ανατολικού Αιγαίου. Χιονοπτώσεις θα σημειωθούν στα ηπειρωτικά ορεινά, οι οποίες θα είναι κατά τόπους πυκνές (με ενδεικτικό υψόμετρο τα 600 μέτρα και πάνω), στη δυτική Μακεδονία ,την Ήπειρο, τη δυτική και κεντρική Στερεά, την Εύβοια, τη Θεσσαλία, την κεντρική και ανατολική Μακεδονία. Πυκνές χιονοπτώσεις θα σημειωθούν στη Θράκη (ενδεικτικό υψόμετρο τα 400 μέτρα και πάνω).

Οι άνεμοι θα πνέουν από νότιες διευθύνσεις 4 με 6, στα πελάγη τοπικά 7 και στο Αιγαίο βαθμιαία 8 τοπικά 9 μποφόρ και μόνο στα βορειοαναστολικά θα είναι βορειοανατολικοί με την ίδια ένταση. Η θερμοκρασία θα σημειώσει πτώση κυρίως στα κεντρικά και τα βόρεια. Στα βόρεια δε θα ξεπεράσει τους 6 με 7 βαθμούς, στα κεντρικά θα φτάσει τους 9 με 13 βαθμούς, στα υπόλοιπα τους 14 με 16 βαθμούς ενώ στη νότια νησιωτική χώρα τους 17 με 18 βαθμούς Κελσίου. Παγετός θα σημειωθεί κατά τόπους στα κεντρικά και βόρεια ηπειρωτικά τις πρωινές και βραδινές ώρες.

Ακολουθήστε το News247.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα