100 ημέρες Μπάιντεν: "Η Αμερική ξανά σε κίνηση"

Η πρώτη ομιλία του Τζο Μπάιντεν στο κογκρέσο
Η πρώτη ομιλία του Τζο Μπάιντεν στο κογκρέσο REUTERS

Τις θέσεις του ανέπτυξε ο πρόεδρος των ΗΠΑ, Τζο Μπάιντεν ενώπιον του κογκρέσου στην συμπλήρωση 100 ημέρων από την ανάληψη της εξουσίας

Οι ΗΠΑ έχουν μπει ξανά "σε κίνηση", "η Αμερική πάει ξανά μπροστά", υπογράμμισε ο Δημοκρατικός πρόεδρος Τζο Μπάιντεν στην πρώτη του μεγάλη ομιλία ενώπιον του Κογκρέσου.

"Πριν από εκατό ημέρες, το σπίτι μας, η Αμερική, ήταν στις φλόγες", όμως τώρα είναι εκ νέου "έτοιμη να απογειωθεί" χάρη στα σχέδια στήριξης της οικονομίας και στις μεταρρυθμίσεις που προωθήθηκαν αφότου ανέλαβε την προεδρία, υποστήριξε ο κ. Μπάιντεν.

Ο πρόεδρος των ΗΠΑ, κατά την ομιλία του το βράδυ της Τετάρτης (τοπική ώρα· τις πρώτες πρωινές ώρες σήμερα ώρα Ελλάδας), αναφέρθηκε επίσης στην εκστρατεία ανοσοποίησης για την COVID-19 που βρίσκεται σε εξέλιξη, κάνοντας λόγο για μια "από τις μεγαλύτερες επιτυχίες από τη σκοπιά του εφοδιασμού" στην ιστορία των ΗΠΑ.

"Οι μισοί και πλέον ενήλικοι έχουν πλέον λάβει τουλάχιστον μία δόση" των εμβολίων τους και "οι θάνατοι των ηλικιωμένων έχουν μειωθεί κατά 80% από τον Ιανουάριο", υπογράμμισε, σπεύδοντας όμως να προσθέσει πως "μένει δουλειά να γίνει για να νικηθεί ο ιός, δεν μπορούμε να μειώσουμε την επαγρύπνησή μας".

Ρωσία και Κίνα

Οι ΗΠΑ, διαβεβαίωσε ακόμη ο Τζο Μπάιντεν, δεν "επιδιώκουν τη σύγκρουση με την Κίνα", όμως είναι "έτοιμες να υπερασπιστούν τα συμφέροντά τους σε όλα τα πεδία".

Ο αμερικανός πρόεδρος πρόβαλε την ανάδυση της Κίνας ως μείζονος ανταγωνιστικής δύναμης εν μέρει για να επιχειρηματολογήσει υπέρ του σχεδίου επενδύσεων και δημοσίων δαπανών που εισηγείται η κυβέρνησή του.

"Η Κίνα και άλλες χώρες έρχονται με φόρα", είπε χαρακτηριστικά.

Σημείωσε πως έχει συζητήσει πολύ με τον κινέζο πρόεδρο Σι Τζινπίνγκ, χωρίς να διευκρινίσει αν αναφέρεται στην περίοδο αφού ανέλαβε την προεδρία ή την περίοδο που ήταν αντιπρόεδρος του Μπαράκ Ομπάμα.

Είπε πως ο ηγέτης της Κίνας δεν κρύβει πως θέλει να κάνει τη χώρα του "τη σημαντικότερη" στον κόσμο. "Εκείνος και άλλοι, αυταρχικοί ηγέτες, νομίζουν ότι οι δημοκρατίες αδυνατούν να ανταγωνιστούν αυταρχικά καθεστώτα τον 21ο αιώνα", διότι "παίρνει πάρα πολύ καιρό να εξασφαλιστεί συναίνεση".

"Στις συζητήσεις που έκανα με τον πρόεδρο (της Κίνας) Σι (Τζινπίνγκ), του είπα ότι αντιμετωπίζουμε ευνοϊκά τον ανταγωνισμό" αλλά "θα δώσουμε μάχη εναντίον άδικων εμπορικών πρακτικών", "θα διατηρήσουμε ισχυρή στρατιωτική παρουσία στην περιφέρεια Ινδικού-Ειρηνικού" και "δεν θα αποκηρύξουμε την υπεράσπιση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων", συμπλήρωσε ο Τζο Μπάιντεν.

Σχετικά με την Ρωσία, υπογράμμισε πως δεν επιδιώκει "κλιμάκωση", ωστόσο επέμεινε στο ότι η Μόσχα θα καλείται να δίνει λόγο για τις πράξεις της.

"Είπα καθαρά στον πρόεδρο (της Ρωσίας Βλαντίμιρ) Πούτιν πως αν και δεν επιδιώκουμε την κλιμάκωση, οι ενέργειές τους (σ.σ. των Ρώσων) θα έχουν συνέπειες", είπε ο αρχηγός του αμερικανικού κράτους.

"Όμως θα μπορούσαμε να συνεργαστούμε όταν αυτό εξυπηρετεί κοινά συμφέροντα", συμπλήρωσε ο κ. Μπάιντεν.

Επανερχόμενος στην εσωτερική πολιτική κονίστρα ο αμερικανός πρόεδρος υποστήριξε πως αποκατέστησε την πίστη των Αμερικανών στη δημοκρατία.

Στήριξη στη μεσαία τάξη

Ο Μπάιντεν, που με βάση το κείμενο της ομιλίας του προβάλλεται ως υποστηρικτής της μεσαίας τάξης και αναμένεται να υποσχεθεί τη δημιουργία εκατομμυρίων θέσεων εργασίας, επέμεινε στο μήνυμα πως μετά τις πρώτες εκατό ημέρες του στο αξίωμα οι ΗΠΑ "μετατρέπουν τον κίνδυνο σε δυνατότητα, την κρίση σε ευκαιρία, τα πλήγματα σε δύναμη".

Επιχειρηματολόγησε πως οι δημόσιες δαπάνες και οι φορολογικές μεταρρυθμίσεις που εισηγείται – συνολικού ύψους σχεδόν 4 τρισεκατομμυρίων δολαρίων – είναι επένδυση ζωτικής σημασίας στο μέλλον της Αμερικής.

"Ήρθα να μιλήσω για την κρίση – και την ευκαιρία" που παρουσιάζεται στη χώρα. "Για την ανοικοδόμηση του έθνους μας και την αναζωογόνηση της δημοκρατίας". Ώστε η Αμερική "να κερδίσει το μέλλον της", είπε.

Ο πρόεδρος των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν κάλεσε στην ομιλία του ενώπιον του Κογκρέσου να αυξηθούν οι φόροι στα έσοδα κεφαλαίων των επιχειρήσεων και των πλουσιότερων Αμερικανών για να χρηματοδοτηθεί το σχέδιό του να γίνουν επενδύσεις και να προσφερθεί βοήθεια στις οικογένειες, χωρίς να αυξηθεί το δημοσιονομικό έλλειμμα.

"Είναι καιρός οι αμερικανικές εταιρείες και το 1% των πιο πλούσιων Αμερικανών να αρχίσουν να πληρώνουν το δίκαιο μερίδιο που τους αναλογεί", είπε ο βετεράνος Δημοκρατικός πολιτικός που πέρασε δεκαετίες στη Γερουσία.

Ο κ. Μπάιντεν εισηγείται φορολογική μεταρρύθμιση για να χρηματοδοτηθεί το πρόγραμμα που η ομάδα του βάπτισε American Families Plan ("Σχέδιο για τις Αμερικανικές Οικογένειες"), εν μέρει χάρη στην αύξηση του υψηλότερου φορολογικού συντελεστή από το περίπου 37% σήμερα στο 39,6%.

Αστυνομική βία

Ο Τζο Μπάιντεν κάλεσε επίσης τη Γερουσία να εγκρίνει τον Μάιο το σχέδιο μεταρρύθμισης της αστυνομίας που φέρει το όνομα του Αφροαμερικανού Τζορτζ Φλόιντ.

Παρότρυνε τους γερουσιαστές να δείξουν "θάρρος" και να εγκρίνουν οριστικά το κείμενο, που έχει ήδη υιοθετηθεί στη Βουλή των Αντιπροσώπων και προβλέπει κυρίως την καταπολέμηση της ευρείας δικαστικής ατιμωρησίας των αστυνομικών.

"Ξέρω πως οι Ρεπουμπλικάνοι έχουν τις δικές τους ιδέες", συνέχισε, όμως "πρέπει να εργαστούμε μαζί και να βρούμε συναίνεση, να τελειώσουμε τον επόμενο μήνα, πριν από την πρώτη επέτειο του θανάτου του Τζορτζ Φλόιντ" την 25η Μαΐου 2020 στη Μινεάπολη.

Ακολουθήστε το News247.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ: ΗΠΑ, Τζο Μπάιντεν
SHARE: