Μπάιντεν: Και δεύτερο πακέτο στήριξης – μαμούθ, για τις αμερικανικές οικογένειες

Μπάιντεν: Και δεύτερο πακέτο στήριξης – μαμούθ, για τις αμερικανικές οικογένειες
Ο Τζο Μπάιντεν 2021 Andrew Harnik/AP

Ο Τζο Μπάντειν θα εξαγγείλει ένα τεράστιο και ιδιαίτερα φιλόδοξο πρόγραμμα για τις αμερικανικές οικογένειες συνολικού ύψους 1, 8 τρις δολαρίων.

Το σχέδιό του για την οικονομική ανάκαμψη των αμερικανικών οικογενειών μετά την κρίση της πανδημίας είναι έτοιμος να ανακοινώσει την Τετάρτη ο Τζο Μπάιντεν.

Πρόκειται για ένα τεράστιο πακέτο, συνολικού ύψους 1,8 τρισεκατομμυρίων δολαρίων το οποίο “στοχεύει” στην εκπαίδευση, στη φροντίδα των παιδιών και στην πάσης φύσεως διευκόλυνση των γονέων.

Είναι δηλαδή ένα καθαρά “κοινωνικό” πακέτο.

Στη συνολική της φιλοσοφία έχουμε να κάνουμε με μία κυβερνητική-κρατική παρέμβαση κεϊνσανικού τύπου πολύ μακριά από τη φιλοσοφία του προκατόχου του Μπάιντεν, Ντόναλντ Τραμπ. Σε άλλες εποχές θα “βαφτιζόταν” ως ένα ατόφια σοσιαλδημοκρατικό σχέδιο.

Και επίσης έχει πολύ μεγάλο ενδιαφέρον η πρόθεση Μπάιντεν να χρηματοδοτήσει το συγκεκριμένο πακέτο από την αύξηση της φορολογίας των πολύ πλούσιων Αμερικανών την οποία πρόσφατα ανακοίνωσε (και η οποία θα επιβαρύνει ένα ελάχιστο αριθμό πολιτών της χώρας του).

Τι προβλέπει το πακέτο Μπάιντεν

Οι προβλέψεις του φιλόδοξου σχεδίου του Αμερικανού προέδρου προέρχονται από τη σχολή Ρούζβελτ και θυμίζουν έντονα το νιου ντιλ. Σύμφωνα μ’ αυτό οι οικογένειας μεσαίου και χαμηλού εισοδήματος δεν θα πληρώνουν περισσότερο από το 7% του συνολικού του εισοδήματος για τις ανάγκες των παιδιών τους εφόσον αυτά είναι μικρότερα από 5 ετών.

Οι μισθοί του προσωπικού που εργάζονται σε πάσης φύσεως παιδικού σταθμούς αναμάνεται να αυξηθούν στα 15 δολάρια ανά ώρα εργασίας από τα 12,24 δολάρια. Ποσό 39 δισεκατομμυρίων δολαρίων θα δοθεί σε παρόχους παιδικής φροντίδας για πληρωμές υπαλλήλων και ενοικίων αλλά και προς βοήθεια οικογενεικών που που δυσκολεύονται να πληρώσουν.

Ενα επίσης πολύ μεγάλο ποσό, σχεδόν 110 δισεκατομμυρίων δολαρίων θα διατεθεί για διετή δωρέαν φοίτηση σε κολλέγια. Η ομοσπονδιακή κυβέρνηση θα καλύπτει το 75% του κόστους φοίτησης όπου θα υπάρξει πλήρης εφαρμογή του μέτρου.

Αν συμμετάσχουν όλες οι πολιτείες, τότε 5,5 εκατομμύρια φοιτητές θα σπουδάσουν δωρεάν σύμφωνα με τους υπολογισμούς του κυβερνητικού επιτελείου.

Επίσης, ο σχεδιασμός Μπάιντεν προβλέπει την παροχή εγγυημένης γονικής άδειας συνολικά 12 εβδομάδων, φυσικά με αποδοχές, μέτρο το οποίο θα ισχύει για τουλάχιστον 10 χρόνια. Επίσης, περιλαμβάνεται τριήμερη άδεια πένθους ενώ το συνολικό κόστος θα φτάσει τα 225 δισεκατομμύρια δολάρια για την επόμενη δεκαετία.

Τέλος, προβλέπονται επενδύσεις συνολικού ύψους 200 δισεκατομμυρίων για την καθολική προσχολική εκπαίδευση παιδιών 3 και 4 ετών το οποίο θα αφορά 5 εκατομμυρία παιδιά και θα εξοικονομεί στον οικογενειακό προϋπολογισμό 13000 δολάρια το χρόνο.

Ολα τα παραπάνω με την προϋπόθεση ότι θα τα εγκρίνει το Κογκρέσο…

Το μέχρι στιγμής ποσό που διαθέτει-σε περίπτωση βέβαια που τα μέτρα εγκριθούν- η κυβέρνηση Μπάιντεν φτάνει συνολικά τα 4 τρις δολάρια εφόσον συμπεριληφθεί σ’ αυτά και το πακέτο για την ανακούφιση από την πανδημία.

Ακολουθήστε το News247.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα