ActionAid: Ο μικρός Noé έχει ζήσει δύο κυκλώνες και μια πανδημία

ActionAid: Ο μικρός Noé έχει ζήσει δύο κυκλώνες και μια πανδημία
Ο μικρός Noé έχει ζήσει δύο κυκλώνες και μια πανδημία Daniel Jukes

Ο Noé στη σύντομη ζωή του έχει ήδη συναντήσει πολλά και μεγάλα εμπόδια. Παρόλα αυτά παραμένει ένα παιδί χαρούμενο που του αρέσει να παίζει με τις λάσπες.

Ο Noé είναι μόλις ενός έτους. Όπως κάθε παιδί στην ηλικία του τού αρέσει να εξερευνεί τα πάντα γύρω του. Όπως λέει η μητέρα του, όταν υπάρχει βροχή ξετρελαίνεται να παίζει με τη λάσπη. Εκεί που μεγαλώνει άλλωστε ο Noé υπάρχει άφθονη λάσπη και άφθονο νερό.

Ο μικρός γεννήθηκε στη Μοζαμβίκη. Την ημέρα που άνοιξε τα μάτια του ένας κυκλώνας χτυπούσε τη χώρα του. Ο Ιντάι, όπως ονόμασαν τον κυκλώνα, άφησε εκατοντάδες νεκρούς και βιβλικές καταστροφές όχι μόνο στη Μοζαμβίκη αλλά και άλλες χώρες της Ανατολικής Αφρικής. Η 23χρονη Eugénia, η μαμά του, περιγράφει τον κυκλώνα ως έναν από τους χειρότερους που έχουν χτυπήσει την Αφρική. «Οι καταιγίδες ήταν τόσο έντονες που τρυπούσαν τους τοίχους και έκαναν τα σπίτια να καταρρέουν. Πολλοί εγκατέλειψαν τις εστίες τους χωρίς να προλάβουν να πάρουν τίποτα μαζί τους παρά μόνο τα παιδιά τους».

Η ίδια η Eugénia βρήκε καταφύγιο στο σπίτι της πεθεράς της. Ετοιμόγεννη και με δυσκολίες στον τοκετό του πρώτου της παιδιού ανησυχούσε πολύ για τις συνθήκες κάτω από τις οποίες θα έφερνε στον κόσμο το μωρό της. Όταν άρχισε να νιώθει τους πρώτους πόνους μέσα στη νύχτα, τα πεθερικά της την βοήθησαν να περπατήσει μέχρι το κέντρο υγείας. Όταν όμως έφτασαν είδαν ότι το κέντρο ήταν εγκαταλελειμμένο. Πέρασε τη νύχτα εκεί και το πρωί πήγε στο νοσοκομείο.

Όλα πήγαν καλά και ο μικρός Noé γεννήθηκε χωρίς επιπλοκές. Μια μαία που επίσης, είχε βρει καταφύγιο στο νοσοκομείο βοήθησε πολύ την Eugénia. Τα προβλήματα άρχισαν όταν μαμά και παιδί επέστρεψαν στο χωριό. Η νεαρή γυναίκα βρήκε το σπίτι της κατεστραμμένο. «Πολλοί από τους συγχωριανούς μου δεν πρόλαβαν να βγουν από τα σπίτια τους. Πνίγηκαν ή καταπλακώθηκαν από αυτά. Όλα τα σπίτια είχαν πέσει. Μόνο της μητέρας της είχε μείνει όρθιο. «Από τη μια στιγμή στην άλλη είχαμε μείνει χωρίς τίποτα. Για μια εβδομάδα σχεδόν δεν είχαμε τίποτα να φάμε. Ανησυχούσαμε πολύ, αλλά δεν υπήρχε κάτι που μπορούσαμε να κάνουμε. Μόνο να περιμένουμε.

Η ActionAid με δράση στη Μοζαμβίκη, το Μαλάουι και τη Ζιμπάμπουε στήριξε τους πληγέντες. Βρέθηκε στο πλευρό τους παρέχοντας τους είδη πρώτης ανάγκης, εργαλεία για να φτιάξουν ξανά τη ζωή τους και εκπαίδευση για να είναι σε θέση να προστατευθούν καλύτερα σε αντίστοιχα ακραία καιρικά φαινόμενα. Συγκεκριμένα στη Μοζαμβίκη και στην κοινότητα της Eugénia, η οργάνωση διέμεινε σπόρους και αγροτικά εργαλεία σε 3.000 αγρότισσες, σχολικά είδη σε 6.200 παιδιά και είδη πρώτης ανάγκης και προσωπικής υγιεινής σε 2.000 γυναίκες.

Έξι εβδομάδες μετά τη γέννηση του Νoé η Μοζαμβίκη χτυπήθηκε από ακόμα έναν κυκλώνα. Τον Kenneth, o οποίος έπνιξε τα χωράφια και όποιες καλλιέργειες είχαν σωθεί από το πέρασμα του Ιντάι. Η χώρα πλέον βρίσκεται σε σοβαρό κίνδυνο λιμού καθώς σχεδόν δύο εκατομμύρια κάτοικοι είναι αντιμέτωποι με την έλλειψη φαγητού.

Λίγες μόλις εβδομάδες αφότου ο γιος της Eugénia γιόρτασε τα πρώτα του γενέθλια, η πανδημία του Covid-19 έκανε την εμφάνισή της και στη Μοζαμβίκη. Ο Νoé στη σύντομη ζωή του έχει ήδη συναντήσει πολλά και μεγάλα εμπόδια. Παρόλα αυτά παραμένει ένα παιδί χαρούμενο που του αρέσει να παίζει με τις λάσπες.

Μπορείτε να μάθετε περισσότερα για τη δράση της ActionAid και να υποστηρίξετε παιδιά σαν το Noé εδώ.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα