ActionAid: Πέντε καλά νέα για να ξεκινήσει αισιόδοξα η νέα σχολική χρονιά

Η Yuna και οι συμμαθητές της είναι πολύ χαρούμενοι που το σχολείο τους δεν έκλεισε
Η Yuna και οι συμμαθητές της είναι πολύ χαρούμενοι που το σχολείο τους δεν έκλεισε ACTIONAID

Παιδιά σε όλο τον κόσμο δίνουν τον δικό τους αγώνα για μόρφωση και για ένα καλύτερο αύριο. Παρά την περσινή δύσκολη και πρωτόγνωρη σχολική χρονιά, υπάρχουν λόγοι αισιοδοξίας.

Μετά από μια δύσκολη και πρωτόγνωρη για όλους χρονιά, με κάποιες ανησυχίες, με νέα μέτρα και νέες συνήθειες, οι μαθητές επανήλθαν στις τάξεις για τη νέα σχολική χρονιά. Με την κοινή ευχή να κυλήσει ομαλά, με μαθητές κι εκπαιδευτικούς σε γεμάτες σχολικές αίθουσες. Αν κάτι μας έμαθαν οι δυο χρονιές που πέρασαν, ήταν ότι τίποτα δεν είναι δεδομένο. Και ότι όλος ο κόσμος είναι τελικά μια γειτονιά.

Στρέφοντας το βλέμμα μας στον κόσμο, λοιπόν, είδαμε πιο ξεκάθαρα από ποτέ πόσο κάποια πράγματα δεν είναι δεδομένα. Σχολεία, τάξεις, βιβλία, δάσκαλοι λείπουν από τη μαθητική εικόνα εκατομμυρίων παιδιών, ενώ η εκπαίδευση από απόσταση ήταν άγνωστη λέξη για μεγάλη μερίδα μαθητών στον κόσμο τη χρονιά που πέρασε. Ωστόσο, υπάρχουν και χιλιάδες μαθητές που ξεκίνησαν τη νέα χρονιά τους με καινούργια προοπτική, χάρη στη στήριξη των Αναδόχων της ActionAid και στη δράση της για την ενίσχυση της εκπαίδευσης στον κόσμο.

Η Vida ανυπομονούσε να έρθει ο Σεπτέμβρης για να πάει στο καινούργιο σχολείo
Η Vida ανυπομονούσε να έρθει ο Σεπτέμβρης για να πάει στο καινούργιο σχολείo ACTIONAID
ADVERTISING

Η 12χρονη Vida από την Γκάνα ανυπομονούσε να έρθει ο Σεπτέμβρης και να ξεκινήσει το σχολείο. Για τα παιδιά του χωριού της το μάθημα δεν ήταν εύκολη υπόθεση, αφού δεν είχαν σχολείο στην περιοχή τους. Έπρεπε να περπατούν μεγάλες αποστάσεις σε άλλα χωριά και μέχρι να φτάσουν ήταν ήδη κουρασμένα. Στην πορεία της χρονιάς, πολλά σταματούσαν το σχολείο. Φέτος, όμως, ήταν έτοιμο το καινούργιο δημοτικό του χωριού τους και δεν έβλεπαν την ώρα να αρχίσουν τα μαθήματα. Η Vida ζήτησε να γραφτεί και αυτή στο σχολείο και υποσχέθηκε στους γονείς της να διαβάζει πολύ και να γίνει τραπεζικός. Της το ευχόμαστε!

Για τη Yuna και τις φίλες της στο Νεπάλ τα πράγματα ήταν κάπως διαφορετικά. Το χωριό τους είχε ένα σχολείο που λειτουργούσε με πολύ κακές συνθήκες και γι’ αυτό λίγα παιδιά παρακολουθούσαν. Έτσι, και λόγω έλλειψης πόρων, το Υπουργείο Παιδείας είχε αποφασίσει να κλείσει το σχολείο. Με την παρέμβαση και της στήριξη της ActionAid, όμως, το σχολείο ανακαινίστηκε και αναβαθμίστηκε. Καινούργιες τάξεις, θρανία, ύδρευση, τουαλέτες, βιβλία, παιχνίδια, έγινε με δυο λόγια ένα σχολείο «κανονικό». Σήμερα έχει ήδη 70 μαθητές, γεμάτους όνειρα για ένα μέλλον «κανονικό».

Πώς κάνεις μάθημα κάτω από ένα υπόστεγο εν μέσω βροχών και κρύου; Η Bun Ny και οι φίλοι της από την Καμπότζη δεν χρειάζεται να το ξαναζήσουν. Τώρα έχουν ολοκαίνουργιο σχολείο με 7 αίθουσες, βιβλιοθήκη, παιδική χαρά, γήπεδο ποδοσφαίρου και λαχανόκηπο. Έχουν και τεράστια λαχτάρα για μάθημα!

Η Bun Ny χαρούμενη μπροστά από την καινούργια βιβλιοθήκη του σχολείου της
Η Bun Ny χαρούμενη μπροστά από την καινούργια βιβλιοθήκη του σχολείου της ACTIONAID

Ποιος είπε πως για την προσχολική ηλικία το σχολείο δεν είναι απαραίτητο; Τα παιδιά 3-6 ετών στη Ρουάντα βρίσκουν στα κέντρα προσχολικής αγωγής έναν ασφαλή χώρο, όπου παίζουν, μαθαίνουν και κοινωνικοποιούνται, ενώ οι μητέρες τους μπορούν να δουλεύουν στα χωράφια για να βγάζουν το εισόδημά τους. Μπορούν ακόμα κι έχουν εξασφαλισμένα σχολικά γεύματα, την ώρα που πολλές οικογένειες μπορεί να μην έχουν επαρκή τροφή για τα παιδιά τους. Έτσι, η ActionAid ολοκλήρωσε τη δημιουργία ενός ακόμα Κέντρου Προσχολικής Αγωγής, που υποδέχτηκε τους μικρούς μαθητές στις 3 τάξεις του.

Στο Κέντρο Προσχολικής Αγωγής στη Ρουάντα οι μικροί μαθητές βάζουν από νωρίς τις βάσεις για σωστή εκπαίδευση
Στο Κέντρο Προσχολικής Αγωγής στη Ρουάντα οι μικροί μαθητές βάζουν από νωρίς τις βάσεις για σωστή εκπαίδευση ACTIONAID

Στο Κέντρο Προσχολικής Αγωγής στη Ρουάντα οι μικροί μαθητές βάζουν από νωρίς τις βάσεις για σωστή εκπαίδευση.

«Παλιά καθόμουν σε μια καρέκλα που είχαν φτιάξει οι γονείς μου από ξύλα που είχαμε μαζέψει στο δάσος και την έφερνα κάθε μέρα μαζί στο σχολείο», λέει η 10χρονη Margaret από τη Γουατεμάλα. Φέτος, όμως, έχουν ολοκαίνουργια θρανία με καθίσματα και μεγάλο ενθουσιασμό για την καινούργια χρονιά!

Η Margaret στο καινούργιο της θρανίο
Η Margaret στο καινούργιο της θρανίο ACTIONAID

Παιδιά σε όλο τον κόσμο δίνουν τον δικό τους αγώνα για μόρφωση και για ένα καλύτερο αύριο. Σε έναν κόσμο που τίποτα δεν είναι δεδομένο, με δεδομένη την αλληλεγγύη, δεν είναι μόνα τους σε αυτόν τον αγώνα. Και αν μετά από μια τόσο δύσκολη χρονιά κάποιοι μαθητές ξεκινούν το σχολείο με νέα εφόδια, έχουμε λόγους να συνεχίζουμε να είμαστε αισιόδοξοι!

Δες εδώ πώς μπορείς να συμβάλεις ώστε ακόμα περισσότερα παιδιά να ξεκινήσουν μια σχολική χρονιά με ελπίδα.

Ακολουθήστε το News247.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ: ActionAid Ελλάς
SHARE:

24Media Network