Αφγανιστάν: Οι αντάρτες στο Πανσίρ συνεχίζουν να αντιστέκονται στους Ταλιμπάν

Συγκρούσεις μεταξύ Ταλιμπάν και ανταρτών στην κοιλάδα Πανσίρ
Συγκρούσεις μεταξύ Ταλιμπάν και ανταρτών στην κοιλάδα Πανσίρ AP PHOTO/JALALUDDIN SEKANDAR

Συνεχίζονται οι συγκρούσεις στην κοιλάδα Πανσίρ στο Αφγανιστάν, με τους αντάρτες του Αχμάντ Μασούντ να αρνούνται να παραδοθούν στους Ταλιμπάν.

Συγκρούσεις πραγματοποιήθηκαν και σήμερα στην κοιλάδα Πανσίρ μεταξύ των δυνάμεων των Ταλιμπάν και των ανταρτών που παραμένουν πιστοί στον πολέμαρχο Αχμάντ Μασούντ, δύο εβδομάδες αφότου οι ακραίοι ισλαμιστές κατέλαβαν την εξουσία και ετοιμάζονται να ανακοινώσουν τη νέα κυβέρνηση του Αφγανιστάν.

Το Πανσίρ είναι η επαρχία που αντιστέκεται ακόμη στους Ταλιμπάν, μετά την ανατροπή της υποστηριζόμενης από τη Δύση κυβέρνησης.

Και οι δύο πλευρές υποστηρίζουν ότι επέφεραν βαρύ πλήγμα η μία στην άλλη.

«Ξεκινήσαμε τις επιχειρήσεις αφού κατέρρευσαν οι διαπραγματεύσεις με την τοπική ένοπλη ομάδα», είπε ο εκπρόσωπος των Ταλιμπάν Ζαμπιχουλάχ Μουτζαχίντ. Ανέφερε επίσης ότι μαχητές των Ταλιμπάν μπήκαν στο Πανσίρ και έθεσαν υπό τον έλεγχό τους ορισμένα εδάφη. "Υπέστησαν (σ.σ. οι αντίπαλες δυνάμεις) βαριές απώλειες", πρόσθεσε.

Από την άλλη, ένας εκπρόσωπος του Εθνικού Μετώπου Αντίστασης του Αφγανιστάν (NRFA) είπε ότι οι αντάρτες διατηρούν τον πλήρη έλεγχο όλων των διαβάσεων και των εισόδων και απώθησαν τις προσπάθειες των Ταλιμπάν να καταλάβουν την περιφέρεια Σοτούλ. "Ο εχθρός επιχείρησε κατ’ επανάληψη να μπει στο Σοτούλ από το Τζαμπούλ-Σαράι και απέτυχε", είπε, αναφερόμενος σε μια πόλη, στη γειτονική επαρχία Παρουάν.

Αφότου μπήκαν οι Ταλιμπάν στην Καμπούλ, στις 15 Αυγούστου, πολλές χιλιάδες μαχητές τοπικών πολιτοφυλακών και ό,τι απέμεινε από τις ένοπλες δυνάμεις της κυβέρνησης συγκεντρώθηκαν στο Πανσίρ υπό την ηγεσία του Μασούντ. Ο τελευταίος είναι γιος ενός πρώην διοικητή των Μουτζαχεντίν. Δηλώνουν ότι θα αντισταθούν από αυτήν την κοιλάδα, που λόγω της μορφολογίας της είναι πολύ δύσκολο να καταληφθεί.

Οι προσπάθειες διαπραγμάτευσης μιας λύσης φαίνεται ότι κατέρρευσαν και οι δύο πλευρές αλληλοκατηγορούνται για αυτήν την αποτυχία.

Ο εκπρόσωπος του NRFA υποστήριξε ότι οι δυνάμεις τους σκότωσαν πολλούς μαχητές Ταλιμπάν σε δύο μέτωπα. "Αποδείξαμε στην άλλη πλευρά ότι δεν μπορούν να επιλύσουν αυτό το θέμα με πόλεμο", πρόσθεσε.

Και οι δύο πλευρές ανακοινώνουν διαφορετικούς αριθμούς για τις απώλειες των αντιπάλων τους, χωρίς να παρέχουν αποδείξεις. Δεν είναι εφικτό να επαληθευτούν οι πληροφορίες αυτές από τρίτες, ανεξάρτητες πηγές.

Οι Ταλιμπάν υποστηρίζουν επίσης ότι η κοιλάδα Πανσίρ είναι περικυκλωμένη και ότι η νίκη των ανταρτών είναι αδύνατη. Οι αντάρτες όμως επιμένουν ότι θα αρνηθούν να παραδοθούν.

Η Άγκυρα "μελετά" τις προτάσεις των Ταλιμπάν για το αεροδρόμιο της Καμπούλ

Η Τουρκία εξακολουθεί να μελετά τις προτάσεις των Ταλιμπάν και άλλων χωρών όσον αφορά τη συμμετοχή της στην επαναλειτουργία του αεροδρομίου της Καμπούλ, ανέφερε σήμερα ο επικεφαλής της τουρκικής διπλωματίας.

"Υπάρχουν αιτήματα συνεργασίας προερχόμενα από τους Ταλιμπάν και από ορισμένες χώρες για την επαναλειτουργία (σ.σ. του διεθνούς αεροδρομίου Χαμίντ Καρζάι). Τα εξετάζουμε όλα", είπε ο Μεβλούτ Τσαβούσογλου σε συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε στην Άγκυρα. "Όμως το σημαντικότερο είναι η ασφάλεια του αεροδρομίου", πρόσθεσε.

Σύμφωνα με τον Τσαβούσοβλου, μέχρι τώρα οι Ταλιμπάν επιμένουν ότι θα αναλάβουν οι ίδιοι την ασφάλεια του αεροδρομίου. Όμως η ασφάλεια "πρέπει να είναι εγγυημένη, έτσι ώστε να εξασφαλιστεί η εμπιστοσύνη της διεθνούς κοινότητας", σχολίασε ο Τούρκος υπουργός.

Η Άγκυρα σκεφτόταν να εμπιστευτεί αυτό το έργο σε ιδιωτικές εταιρίες και όχι στις "στρατιωτικές ή αστυνομικές δυνάμεις ενός κράτους". "Υπάρχουν εξειδικευμένες εταιρείες με τις οποίες συνεργαζόμαστε εμείς και άλλες χώρες", εξήγησε.

Το Κατάρ ανακοίνωσε νωρίτερα ότι συνεργάζεται με τους νέους ηγέτες του Αφγανιστάν, ενόψει της επαναλειτουργίας του αεροδρομίου "το συντομότερο δυνατόν".

Ακολουθήστε το News247.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ: Αφγανιστάν, Ταλιμπάν
SHARE:

24Media Network