Αφγανιστάν: Οι ΗΠΑ ενέκριναν ανθρωπιστική βοήθεια παρά τις κυρώσεις

Αφγανοί σχηματίζουν ουρές έξω από τράπεζες
Αφγανοί σχηματίζουν ουρές έξω από τράπεζες AP PHOTO/KHWAJA TAWFIQ SEDIQI

Το υπουργείο Οικονομικών των ΗΠΑ ενέκρινε ειδική άδεια για την αποστολή ανθρωπιστικής βοήθειας μέχρι την 1η Μαρτίου του 2022.

Οι ΗΠΑ ενέκριναν μία άδεια την προηγούμενη εβδομάδα προκειμένου οι συνεργάτες τους να συνεχίσουν να εξυπηρετούν την αποστολή ανθρωπιστικής βοήθειας στο Αφγανιστάν, όπως δήλωσε στο Reuters ένας αξιωματούχος του υπουργείου Οικονομικών, μετά την ανάληψη του ελέγχου της χώρας από τους Ταλιμπάν τον προηγούμενο μήνα.

Το αναφερόμενο ισλαμικό κίνημα έχει συμπεριληφθεί στη μαύρη λίστα της Ουάσινγκτον.

Η ειδική άδεια εκδόθηκε από το υπουργείο Οικονομικών την προηγούμενη Τετάρτη και εξουσιοδοτεί την κυβέρνηση των ΗΠΑ και τους συμβαλλόμενους με αυτή να υποστηρίξουν την αποστολή ανθρωπιστικής βοήθειας προς τους ανθρώπους στο Αφγανιστάν, συμπεριλαμβανομένης της διανομής ειδών διατροφής, φαρμάκων, παρά την εφαρμογή των αμερικανικών κυρώσεων κατά των Ταλιμπάν.

Η ισχύς της άδειας εκπνέει την 1η Μαρτίου του 2022, ενώ αυτή εκδόθηκε μετά από τις ανησυχίες ότι οι κυρώσεις της Ουάσινγκτον κατά των Ταλιμπάν θα μπορούσαν να επιταχύνουν την εξέλιξη της ανθρωπιστικής κρίσης στη χώρα, καθώς το Αφγανιστάν εξαρτάται ουσιαστικά από την ξένη βοήθεια.

"Πρόκειται για στοχευμένη ανθρωπιστική βοήθεια που έχει σχεδιαστεί να βοηθήσει τους ανθρώπους του Αφγανιστάν", είπε ο αξιωματούχος, προσθέτοντας ότι η βοήθεια δεν πηγαίνει στις αρχές των Ταλιμπάν.

Οι ειδικές άδειες σε γενικές γραμμές δεν δημοσιοποιούνται από το υπουργείο Οικονομικών.

Ο ΟΗΕ ανακοίνωσε ότι περισσότεροι από 18 εκατομμύρια άνθρωποι, περίπου το 50% του πληθυσμού στο Αφγανιστάν, έχουν ανάγκη βοήθειας, ενώ περίπου τα μισά από τα παιδιά στο Αφγανιστάν ηλικίας κάτω των πέντε ετών, υποφέρουν ήδη από οξύ υποσιτισμό, μετά από τη δεύτερη ξηρασία που έπληξε τη χώρα μέσα σε τέσσερα χρόνια.

Η κυβέρνηση του προέδρου Τζο Μπάιντεν έχει ανακοινώσει ότι είναι δεσμευμένη να επιτρέψει τη συνέχιση της ανθρωπιστικής δράσης στο Αφγανιστάν, παρά τον χαρακτηρισμό των Ταλιμπάν από την Ουάσινγκτον ως παγκόσμιας τρομοκρατικής οργάνωσης.

Οι κυρώσεις παγώνουν όλα τα περιουσιακά στοιχεία της ισλαμικής οργάνωσης σε αμερικανικό έδαφος και απαγορεύουν στους Αμερικανούς να έχουν δοσοληψίες μ' αυτή, συμπεριλαμβανομένων των συνεισφορών σε χρήματα, αγαθά ή υπηρεσίες. Οι κυρώσεις αυτές εξακολουθούν να εφαρμόζονται, είπε ο αξιωματούχος.

Παρά το γεγονός ότι οι αμερικανικές κυρώσεις περιλαμβάνουν συχνά εξαιρέσεις για ανθρωπιστικούς λόγους, οι επικριτές τους υποστηρίζουν ότι κυρώσεις, όπως αυτές που εφαρμόζονται κατά του Ιράν και της Βενεζουέλας μπορούν να αποθαρρύνουν τις ανθρωπιστικές ομάδες από το να αναλάβουν δράση σε μία χώρα, εξαιτίας του φόβου μιας ενδεχόμενης αντιπαράθεσης με την Ουάσινγκτον.

Οι Ταλιμπάν κατέλαβαν την Καμπούλ στις 15 Αυγούστου, καθώς οι ξένες στρατιωτικές δυνάμεις αποχωρούσαν μετά από 20 χρόνια παραμονής στο Αφγανιστάν.

Τα μέλη του ισλαμικού κινήματος των Ταλιμπάν έχουν δηλώσει ότι θα σεβαστούν τα ανθρώπινα δικαιώματα και δεν θα επιτρέψουν τη δράση τρομοκρατών στη χώρα. Παράλληλα, έχουν ενθαρρύνει τα μέλη ανθρωπιστικών οργανώσεων να συνεχίσουν τη δράση τους, τονίζοντας ότι η παρουσία τους είναι καλοδεχούμενη, όσο δεν χρησιμοποιείται ως μέσο άσκησης πολιτικής επιρροής στο Αφγανιστάν.

Ο εκπρόσωπος του αμερικανικού υπουργείου Εξωτερικών Νεντ Πράις δήλωσε την Παρασκευή ότι οι ΗΠΑ θα παραμείνουν ένας "πολύ γενναιόδωρος" δωρητής ανθρωπιστικής βοήθειας για τους Αφγανούς, ενώ θα αποφευχθεί το "πέρασμα" οποιασδήποτε βοήθειας από τα ταμεία των Ταλιμπάν.

Ακολουθήστε το News247.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ: Αφγανιστάν, ΗΠΑ, Ταλιμπάν
SHARE:

24Media Network