Αφγανιστάν: Οι Ταλιμπάν κρατούν “ομήρους” τους επιβάτες στα αεροδρόμια

Αφγανιστάν: Οι Ταλιμπάν κρατούν “ομήρους” τους επιβάτες στα αεροδρόμια
Απελπισμένοι Αφγανοί στην Καμπούλ shutterstock

Περίπου 1.000 Αφγανοί πολίτες αναμένουν έγκριση των Ταλιμπάν για να αναχωρήσουν αεροπορικώς. Την ίδια ώρα, οι αντίπαλοι των Ταλιμπάν στην κοιλάδα του Παντσίρ πρότειναν κατάπαυση πυρός.

Κάπου χίλιοι άνθρωποι, ανάμεσά τους δεκάδες Αμερικανοί και Αφγανοί εφοδιασμένοι με βίζες για τις ΗΠΑ και άλλες χώρες, παρέμεναν αποκλεισμένοι στο Αφγανιστάν για πέμπτη ημέρα χθες, εν αναμονή της οριστικής έγκρισης των Ταλιμπάν για την αναχώρηση των πτήσεων που θα τους απομακρύνουν από τη χώρα, σύμφωνα με ρεπορτάζ της εφημερίδας The New York Times.

Κατά το δημοσίευμα, η κατάσταση είναι παρόμοια με αυτή χιλιάδων ανθρώπων που δεν μπόρεσαν να επιβιβαστούν σε πτήσεις στο διεθνές αεροδρόμιο της Καμπούλ αφού οι ισλαμιστές κατέλαβαν την αφγανική πρωτεύουσα, μερικές ημέρες προτού αποχωρήσουν τα αμερικανικά στρατεύματα.

Ο Μάικ Μακόλ, κορυφαίο στέλεχος των Ρεπουμπλικάνων στην Επιτροπή Διεθνών Υποθέσεων της Βουλής των Αντιπροσώπων, δήλωσε στο τηλεοπτικό δίκτυο Fox News ότι έξι αεροσκάφη παραμένουν ακινητοποιημένα στο διεθνές αεροδρόμιο της Μαζάρ-ι-Σαρίφ έχοντας επιβιβάσει Αμερικανούς και αφγανούς διερμηνείς αλλά αδυνατούν να φύγουν διότι δεν έχουν λάβει έγκριση των Ταλιμπάν.

Για τον ίδιο πολιτικό, οι Ταλιμπάν κρατούν τους επιβάτες «ομήρους» διότι θέλουν να ικανοποιηθούν «απαιτήσεις» τους· άλλες πηγές αμφισβητούν αυτή την εκδοχή.

Ο κ. Μακόλ έκρινε ότι οι Ταλιμπάν περιμένουν «κάτι σε αντάλλαγμα» για την έγκριση των πτήσεων, προσθέτοντας πως πιστεύει ότι θέλουν την «πλήρη αναγνώριση από τις ΗΠΑ» του καθεστώτος τους.

Πρόσωπο ενημερωμένο σχετικά με την επιχείρηση απομάκρυνσης των ανθρώπων αυτών αντέτεινε μιλώντας στο πρακτορείο ειδήσεων Ρόιτερς ότι δεν είναι σωστό να χαρακτηρίζονται «όμηροι».

Οι Τάιμς ανέφεραν πως οι οργανωτές των πτήσεων στο Κατάρ διαβεβαίωσαν πως τα αεροσκάφη έχουν λάβει άδεια να φύγουν, όμως περιμένουν την τελική έγκριση των Ταλιμπάν.

«Οι Ταλιμπάν δεν κρατούν υπό ομηρία τα αεροσκάφη», διαβεβαίωσε την εφημερίδα ο Έρικ Μοντάλβο, απόστρατος ταγματάρχης των Πεζοναυτών που συμμετέχει στην οργάνωση των πτήσεων.

Εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ περιορίστηκε να πει πως η αμερικανική διπλωματία δεν έχει αξιόπιστο τρόπο να επαληθεύσει βασικές λεπτομέρειες για τις πτήσεις τσάρτερ, όπως τον αριθμό των πολιτών των ΗΠΑ και των άλλων στα αεροσκάφη, πρόσθεσε πάντως πως η Ουάσινγκτον θα πιέσει τους Ταλιμπάν «να τηρήσουν τη δέσμευσή τους να αφήνουν κόσμο να φεύγει ελεύθερα από το Αφγανιστάν».

Νωρίτερα άλλος Ρεπουμπλικάνος βουλευτής, ο Μάικ Ουόλτς, κάλεσε το αμερικανικό ΥΠΕΞ να συνεργαστεί με μη κυβερνητικές οργανώσεις που προσπαθούν όπως είπε να εξασφαλίσουν έγκριση για να αναχωρήσουν τα ναυλωμένα αεροσκάφη που μεταφέρουν Αμερικανούς και Αφγανούς που θεωρείται πως διατρέχουν κίνδυνο αν παραμείνουν.

Ο κ. Ουόλτς πρόσθεσε πως απηύθυνε επιστολή στον αμερικανό υπουργό Εξωτερικών Άντονι Μπλίνκεν στην οποία τονίζει πως υπάρχουν πτήσεις τσάρτερ καταχωρισμένες, «διαθέσιμες», «πληρωμένες» και «έτοιμες να αναχωρήσουν» για να απομακρύνουν κόσμο από το Αφγανιστάν.

Οι αντίπαλοι των Ταλιμπάν στην κοιλάδα του Παντσίρ πρότειναν κατάπαυση του πυρός

Η αντίσταση στους Ταλιμπάν στην κοιλάδα του Παντσίρ (ανατολικά), τη μοναδική εστία ένοπλης αντιπαράθεσης με το νέο καθεστώς στο Αφγανιστάν, ανακοίνωσε πως πρότεινε να κηρυχθεί κατάπαυση του πυρός, καθώς κατά πληροφορίες υπέστη βαριές απώλειες το Σαββατοκύριακο.

Το Εθνικό Μέτωπο Αντίστασης (ΕΜΑ) έκανε γνωστό με ανακοίνωσή του τις πρώτες πρωινές ώρες σήμερα πως «πρότεινε στους Ταλιμπάν να σταματήσουν τις στρατιωτικές επιχειρήσεις τους στο Παντσίρ (…) και να αποσύρουν τις δυνάμεις τους. Σε ανταπόδοση, ζητήσαμε από τα στρατεύματά μας να απόσχουν από οποιαδήποτε στρατιωτική ενέργεια».

Το ΕΜΑ ανέφερε χθες μέσω Twitter ότι ο εκπρόσωπός του Φαχίμ Ντάστι – διάσημος αφγανός δημοσιογράφος – και ο στρατηγός Άμπντουλ Ουντόντ Ζάρα σκοτώθηκαν στις μάχες των τελευταίων ημερών.

Έπειτα από αστραπιαία προέλαση, οι Ταλιμπάν κατέλαβαν την εξουσία τη 15η Αυγούστου θέτοντας υπό την κατοχή τους την Καμπούλ και αρκετά πρώην μέλη των δυνάμεων ασφαλείας του Αφγανιστάν πήγαν στο Παντσίρ κι ενώθηκαν με το ΕΜΑ.

Οι Ταλιμπάν διαβεβαίωσαν χθες Κυριακή πως πολλοί τομείς της κοιλάδας του Παντσίρ καταλήφθηκαν από δυνάμεις του καθεστώτος τους, πληροφορία που διέψευσαν μέσω ιστότοπων κοινωνικής δικτύωσης υποστηρικτές του ΕΜΑ, κατά τους οποίους οι μαχητές του αποσύρθηκαν σε ορεινές περιοχές.

Το Παντσίρ είναι προπύργιο αντίστασης στους Ταλιμπάν για χρόνια· ήταν η περιοχή του γνωστού αφγανού πολέμαρχου Άχμεντ Σα Μασούντ, που μεσουράνησε στα τέλη της δεκαετίας του 1990, προτού δολοφονηθεί από την Αλ Κάιντα το 2001.

Επικεφαλής του ΕΜΑ είναι ο Άχμαντ Μασούντ, γιος του πολέμαρχου Μασούντ, καθώς και ο Αμρουλά Σάλεχ, μέχρι πρότινος αντιπρόεδρος της κυβέρνησης που κατέρρευσε, μέγας εχθρός των Ταλιμπάν, που κατέφυγε στην κοιλάδα του Παντσίρ.

Η κοιλάδα αυτή είναι περίκλειστη και δυσπρόσιτη, βρίσκεται στην καρδιά της οροσειράς Χίντου Κους, το νότιο άκρο της οποίας απέχει περίπου 80 χιλιόμετρα βόρεια της πρωτεύουσας Καμπούλ.

Ακολουθήστε το News247.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα