Αφγανιστάν: Στους 300 οι επιβεβαιωμένοι νεκροί

Αφγανιστάν: Στους 300 οι επιβεβαιωμένοι νεκροί

Τερματίστηκαν οι επιχειρήσεις για την ανεύρεση επιζώντων μετά την κατολίσθηση στο Αφγανιστάν

Τουλάχιστον 300 άνθρωποι έχουν χάσει την ζωή τους στις κατολισθήσεις που μετέτρεψαν ένα χωριό στο βορειοανατολικό Αφγανιστάν σε τεράστιο «νεκροταφείο» ανακοίνωσαν οι αρχές, ενώ προσέθεσαν ότι οι επιχειρήσεις έρευνας και διάσωσης ενδεχόμενων επιζώντων τερματίστηκαν.

«Έχουμε μια λίστα με 300 επιβεβαιωμένους νεκρούς» δήλωσε στους δημοσιογράφους ο κυβερνήτης, Σαχ Ουαλιουλάχ Αντίμπ, την ώρα που η αποστολή του ΟΗΕ στο Αφγανιστάν (Unama) χθες το βράδυ είχε κάνει λόγο για τουλάχιστον 350 νεκρούς.

Ο ίδιος ο κυβερνήτης είχε σε μια πρώτη φάση εκτιμήσει ότι «2500 άνθρωποι θα μπορούσαν να έχουν σκοτωθεί».

«Ο πρώτος απολογισμός που ανακοινώθηκε βασιζόταν σε μαρτυρίες και όχι στα τεχνικά μας συνεργεία. Πιστεύουμε ότι ο απολογισμός των νεκρών δεν θα ξεπεράσει τους 500 νεκρούς» διευκρίνισε στο Γαλλικό Πρακτορείο ο αναπληρωτής κυβερνήτης Μοχάμαντ Μπεντάρ.

«Δε μπορούμε να συνεχίσουμε τις επιχειρήσεις έρευνας και διάσωσης (ενδεχόμενων επιζώντων), τα σπίτια έχουν θαφτεί σε βάθος πολλών μέτρων κάτω από το έδαφος» προσέθεσε την ίδια ώρα ο κυβερνήτης Αντίμπ.

Ο πρόεδρος του Αφγανιστάν Χαμίντ Καρζάι εξέφρασε «τη βαθιά του θλίψη» και ανέφερε ότι οι σημαίες θα κυματίζουν μεσίστιες αύριο στο πλαίσιο μιας ημέρας «εθνικού πένθους» αφιερωμένης στη μνήμη των θυμάτων, σύμφωνα με μια ανακοίνωση της προεδρίας.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΘΕΜΑΤΑ:

Ασύλληπτη τραγωδία στο Αφγανιστάν: Τουλάχιστον 2.100 οι επιβεβαιωμένοι νεκροί από την κατολίσθηση

Φόβοι για 2.500 νεκρούς στο Αφγανιστάν από κατολίσθηση

SHARE: