Αυτό είναι το “Κέντρο του Σύμπαντος” – Το μυστήριο και οι ηχητικές “ανωμαλίες”

Αυτό είναι το “Κέντρο του Σύμπαντος” – Το μυστήριο και οι ηχητικές “ανωμαλίες”
Το "Κέντρο του Σύμπαντος" video printscreen

Το "Κέντρο του Σύμπαντος" εντοπίζεται σε μια τοποθεσία, γνωστή για την "ανωμαλία" του ήχου της. Πού βρίσκεται το σημείο και γιατί παρουσιάζει ενδιαφέρον.

Οι οπτικές ψευδαισθήσεις συγκεντρώνουν συχνά το ενδιαφέρον του κοινού, ωστόσο και οι ακουστικές ψευδαισθήσεις μπορεί να είναι εξίσου ενδιαφέρουσες, ειδικά αν δεν σχεδιάστηκαν με σκοπό να μας μπερδέψουν.

Αυτό ισχύει για το “Κέντρο του Σύμπαντος”, μια περίεργη τοποθεσία γνωστή για την “ανωμαλία του ήχου” της. Το μέρος βρίσκεται σε μια γέφυρα στην Τούλσα στην Οκλαχόμα.

Το “Κέντρο του Σύμπαντος” είναι ένας κύκλος στο πάτωμα, 30 ίντσες σε διάμετρο. Το πεζοδρόμιο που περιβάλλει το σημείο στρέφει ένα σπειροειδές σχέδιο από τούβλα και σκυρόδεμα.

Μυστήριο παραμένουν για τους επιστήμονες οι ηχητικές “ανωμαλίες” που βιώνουν όσοι βρίσκονται στο κέντρο του κύκλου. Σε τέτοια “ανωμαλία”, οι ήχοι που εκπέμπονται στο κέντρο του σκυροδέματος μπορούν να ακουστούν μόνο από το άτομο που στέκεται εκεί, αλλά δεν είναι σε θέση να τις ακούσει κανένας άλλος.

Για όσους στέκονται στον κύκλο, οι ήχοι που έρχονται έξω από τον κύκλο ακούγονται παραμορφωμένοι και είναι δύσκολο να γίνουν αντιληπτοί και κατανοητοί. Ακόμη και η πτώση μιας καρφίτσας μέσα στον εσωτερικό κύκλο ακούγεται εξαιρετικά δυνατά για εκείνον που στέκεται εκεί.

Δεν υπάρχει επίσημη εξήγηση για το πώς σχηματίστηκε η παραπάνω ηχητική “ανωμαλία”, αλλά η πιο πιθανή αιτία είναι ηχητικά κύματα που συναντώνται στο σημείο να δημιουργούν αυτό το περίεργο φαινόμενο.

Δείτε παρακάτω δύο χαρακτηριστικά βίντεο:

Ακολουθήστε το News247.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα