Άγαλμα αφιερωμένο στην Γκρέτα Τούνμπεργκ προκάλεσε διαμάχη σε βρετανικό πανεπιστήμιο

Άγαλμα αφιερωμένο στην Γκρέτα Τούνμπεργκ προκάλεσε διαμάχη σε βρετανικό πανεπιστήμιο
Γκρέτα Τούνμπεργκ AP

Μπρούντζινο έργο προς τιμήν της Γκρέτα Τούνμπεργκ τοποθετήθηκε σε ένα βρετανικό πανεπιστήμιο και προκάλεσε διαμάχη για τα χρήματα που δαπανήθηκαν. Το έργο ονομάζεται "Κάνε τη διαφορά" και η ανέγερσή του κόστισε 28.000 ευρώ.

Τα αποκαλυπτήρια ενός αγάλματος με την φιγούρα της Γκρέτα Τούνμπεργκ που έγιναν σήμερα σε ένα βρετανικό πανεπιστήμιο προκάλεσε διαμάχη για τα χρήματα που δαπανήθηκαν για την ανέγερσή του.

Το έργο από μπρούντζο που ονομάζεται «Κάνε τη διαφορά», το πρώτο σε πραγματικό μέγεθος άγαλμα της νεαρής Σουηδέζας ακτιβίστριας για το κλίμα που φτιάχτηκε στον κόσμο, τοποθετήθηκε στον χώρο του Πανεπιστήμιου του Γουίντσεστερ (νότια Αγγλία) και δημιουργήθηκε από την καλλιτέχνιδα Κριστίν Τσαρλσγουόρθ.

«Υπερήφανο» που τιμά την 18χρονη Σουηδέζα, το πανεπιστημιακό ίδρυμα αναγνώρισε ότι η Τούνμπεργκ είναι «για πολλούς μια αμφιλεγόμενη προσωπικότητα» και πως είναι καλοδεχούμενος «ένας συνετός διάλογος και συζητήσεις με κριτική», ανέφερε σε ανακοίνωσή του ο αντιπρύτανης Τζόι Κάρτερ.

Ενώ εξέφρασε τον θαυμασμό του για την Γκρέτα Τούνμπεργκ, ο φοιτητικός σύλλογος κατήγγειλε σε ανακοίνωσή του το ποσό που δαπανήθηκε για την ανέγερση του αγάλματος, σχεδόν 24.000 λίρες (28.000 ευρώ), ζητώντας να διατεθεί ποσό ίδιου ύψους στις υπηρεσίες υποστήριξης των φοιτητών.

«Βρισκόμαστε σε μια χρονιά Covid, πολλοί φοιτητές δεν έχουν πρόσβαση στην πανεπιστημιούπολη, πολλοί από αυτούς προσπαθούν να σπουδάσουν διαδικτυακά και χρειάζονται πραγματική στήριξη», δήλωσε στο BBC η πρόεδρος του συλλόγου φοιτητών, Μέγκαν Μπολ.

Το σωματείο προσωπικού του πανεπιστημίου κατήγγειλε την «αλαζονεία» της ανέγερσης του αγάλματος, επικρίνοντας και αυτό το ποσό που επενδύθηκε, το οποίο θα μπορούσε να χρησιμοποιηθεί για την αποφυγή απολύσεων και περικοπών του προϋπολογισμού.

Ο αντιπρύτανης αντέδρασε λέγοντας πως το άγαλμα χρηματοδοτήθηκε από κεφάλαια που μπορούσαν να δαπανηθούν μόνο για έργα του κτιρίου, μπροστά από το οποίο στέκεται το άγαλμα και πως δεν ανακατευθύνθηκαν κονδύλια για την «στήριξη φοιτητών ή την στελέχωση του προσωπικού για τη χρηματοδότηση του έργου».

Τα αποκαλυπτήρια του αγάλματος αντιστοιχούν στο άνοιγμα ενός νέου εμβληματικού κτιρίου του πανεπιστημίου, «ένα από τα πιο πράσινα» της πόλης, που διαθέτει σύστημα συλλογής βρόχινου νερού και φωτοβολταϊκά πάνελ.

Το άγαλμα είναι «ένα σύμβολο της δέσμευσής μας να καταπολεμήσουμε την οικολογική και κλιματική κατάσταση έκτακτης ανάγκης με την ώθηση» της 26ης Διάσκεψης των Ηνωμένων Εθνών για την Κλιματική Αλλαγή του 2021, επίσης γνωστή ως COP26, που έχει προγραμματιστεί για τον Νοέμβριο στη Γλασκόβη (Σκωτία), υπογραμμίζει το πανεπιστήμιο.

Το 2019, το ίδρυμα κήρυξε οικολογική και κλιματική κατάσταση έκτακτης ανάγκης και έθεσε στόχο την ουδετερότητα του άνθρακα έως το 2025.

Ακολουθήστε το News247.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα