Άγιος Βαλεντίνος: O έρωτας στα χρόνια του Covid-19 σε εντατική της Ρώμης

Άγιος Βαλεντίνος: O έρωτας στα χρόνια του Covid-19 σε εντατική της Ρώμης
H Glenda Grossi φιλάει το σύζυγο της, Maurizio di Giacobbe στο τέλος της βάρδιας της και στην αρχή εκείνης του άνδρα της, σε νοσοκομείο της Ρώμης. @2021 Alessandra Tarantino/Associated Press

Ζευγάρι νοσηλευτών μονάδας εντατικής θεραπείας σε νοσοκομείο της Ρώμης έγινε το 'πόστερ' του έρωτα, εν καιρώ πανδημίας. Η Glenda Grossi και ο Μaurizio di Giacobbe καθιέρωσαν το φιλί, κατά την αλλαγή σκυτάλης στις βάρδιες και "την προσφορά αξιοπρέπειας στους ασθενείς, στις τελευταίες τους στιγμές".

Η Glenda Grossi είναι νοσηλεύτρια μονάδας εντατικής παρακολούθησης. Ομοίως και ο σύζυγος της, Maurizio di Giacobbe. Ζουν και εργάζονται στο νοσοκομείο Tor Vergata Polyclinic της Ρώμης, όπου το πρώτο κρούσμα Covid-19 εμφανίστηκε πριν ένα χρόνο. Έκτοτε, σύμφωνα με το Statista κατεγράφησαν τα δεύτερα περισσότερα στην Ιταλία (153.990), έπειτα από εκείνα του Μιλάνου (193.844). Γεγονός που σημαίνει ότι το ζευγάρι δεν είχε χρόνο για τα τρία παιδιά του (τις δυο γάτες και τον ένα σκύλο). Ή για μια δική του συνάντηση. Βλέπεις, οι βάρδιες ήταν συνήθως αντίθετες -ώστε να είναι πάντα κάποιος σπίτι.

Όταν τελείωνε η Glenda, έπιανε δουλειά ο Maurizio. Υπήρχαν μέρες που δεν έφευγε κανείς από τους δυο τους από το νοσοκομείο. Και όταν είχαν τη δυνατότητα να πάνε στο σπίτι, έμεναν μακριά από τους γονείς και τους θείους τους, φοβούμενοι μην τους μεταδώσουν τον ιό. Κάθε φορά που άνοιγαν την πόρτα του σπιτιού τους, φορούσαν μια νέα μάσκα, ώστε να είναι βέβαιοι πως τα παιδιά τους θα παραμείνουν υγιή. Από τους πρώτους μήνες καθιέρωσαν και την ‘εικονική αγκαλιά’ για να εκφράζουν την αγάπη τους. Τα καμάρια τους την αντιμετώπισαν ως το νέο παιχνίδι της οικογένειας. Οι γονείς ωστόσο, ήξεραν πόσο επικίνδυνος είναι ο κορονοϊός, από πρώτο χέρι, όπως ομολόγησαν στο Associated Press, λίγο πριν μας εγκαταλείψει το 2020.

Δεν θέλω να πω ότι συνηθίσαμε να βλέπουμε ανθρώπους να πεθαίνουν, αλλά υπήρχαν μέρες που πηγαίναμε στη δουλειά με το αίσθημα της παραίτησης” δήλωσε χαρακτηριστικά ο Mauricio, προσθέτοντας πως “το μόνο που μπορούσαμε να κάνουμε, ήταν να προσφέρουμε αξιοπρέπεια στους ασθενείς, στις τελευταίες τους στιγμές”. Μέρα, με τη μέρα οι γιατροί ανακάλυπταν περισσότερους τρόπους να ‘πολεμήσουν’ την πανδημία και επανήλθε η ελπίδα, με το ζευγάρι να εξηγεί πως είχε ως στόχο να δώσει την φροντίδα και την προσοχή που θα έδινε στα παιδιά του. “Είδαμε πόσο σημαντική είναι η επαφή, το χάδι και η επικοινωνία, μέσω βιντεοκλήσεων με τους αγαπημένους που δεν μπορούσαν να επισκεφτούν τους ασθενείς”, ενημέρωσαν, με την Glenda να θυμάται και να δακρύζει, έναν από τους πρώτους ασθενείς με Covid-19 που ανέλαβε.

Το όνομα του ήταν Fabio, πατέρας τριών παιδιών, ο οποίος είχε παντρευτεί τη σύντροφο του το Μάρτιο. “Θυμάμαι τη μέρα που κάναμε video call με τη σύζυγο και τα παιδιά του. Έβαλε τα χέρια στο στήθος του και είπε ‘πρέπει να με διασωληνώσουν. Θα σας δω σύντομα’. Το σύντομα δεν ήλθε ποτέ, καθώς ο Fabio δεν τα κατάφερε”.

Η φωτογραφία της Glenda και του Maurizio, στην οποία ανταλλάζουν ένα φιλί στην αλλαγή της βάρδιας, έγινε το ‘πόστερ’ της αγάπης εν καιρώ πανδημίας. Το click έκανε η Alessandra Tarantino. Στην ίδια ανήκουν και οι ακόλουθες.

H Glenda Grossi προετοιμάζεται, για να αρχίσει τη βάρδια της στην μονάδα εντατικής θεραπείας νοσοκομείου της Ρώμης. @2021 Alessandra Tarantino/Associated Press

O Maurizio di Giacobbe εξήγησε πως αυτό που προσπάθησε να κάνει τον τελευταίο χρόνο, ήταν προσφέρει στους διασωληνωμένους ένα άγγιγμα, ένα χάδι και η επικοινωνία με τους συγγενείς τους. @2021 Alessandra Tarantino/Associated Press

To ζευγάρι των νοσηλευτών εντατικής μονάδας θεραπείας πρόσφερε καθημερινά την επαφή, στους ασθενείς, καθώς από νωρίς διαπίστωσε πως ήταν ό,τι είχαν περισσότερη ανάγκη για να παλέψουν για τη ζωή τους. @2021 Alessandra Tarantino/Associated Press

H Glenda Grossi αποκαλύπτει το πρόσωπο της, στο τέλος της βάρδιας. @2021 Alessandra Tarantino/Associated Press

Ακολουθήστε το News247.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε τις Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο, με την αξιοπιστία και την εγκυρότητα του News247.gr

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα