Αιχμές για τα έκτακτα μέτρα στην Ουγγαρία από την πρόεδρο της Κομισιόν

Αιχμές για τα έκτακτα μέτρα στην Ουγγαρία από την πρόεδρο της Κομισιόν
Η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν Francois Lenoir, Pool Photo via AP

Ιδιαίτερα ανήσυχη για την κατάσταση στην Ουγγαρία μετά την υιοθέτηση έκτακτων μέτρων υπό το πρόσχημα της αντιμετώπισης της επιδημίας, εμφανίστηκε η πρόεδρος της Κομισιόν, Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν.

Η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, παραδέχτηκε με δηλώσεις της πως είναι “ιδιαιτέρως ανήσυχη” για την κατάσταση στην Ουγγαρία μετά την υιοθέτηση έκτακτων μέτρων υπό το πρόσχημα της αντιμετώπισης της επιδημίας, μέτρων που δίνουν απεριόριστες εξουσίες στον πρωθυπουργό Βίκτορ Ορμπάν.

“Κατανοώ ότι τα κράτη μέλη οφείλουν να λάβουν έκτακτα μέτρα για να αντιμετωπίσουν την άμεση υγειονομική κρίση. Αλλά ανησυχώ για ορισμένα μέτρα που είναι υπερβολικά. Και είμαι ιδιαίτερα ανήσυχη για την κατάσταση στην Ουγγαρία”, δήλωσε η πρόεδρος της Κομισιόν κατά την διάρκεια συνέντευξης Τύπου στις Βρυξέλλες, και πρόσθεσε:

“Λαμβάνουμε μέτρα αν είναι αναγκαία, όπως το έχουμε κάνει κατά το παρελθόν”. Σημειώνεται πως η Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν είχε ήδη απευθύνει από την Τετάρτη προειδοποίηση μέσω γραπτής δήλωσης για τον σεβασμό του Κράτους Δικαίου σε σχέση με τα έκτακτα μέτρα που έχουν ληφθεί από τα κράτη μέλη της Ενωσης.

“Οι κυβερνήσεις έχουν ανάγκη από εργαλεία για να δράσουν με ταχύτητα για να προστατεύσουν την δημόσια υγεία και πολλά κράτη μέλη το κάνουν.

Παρακολουθούμε και εξετάζουμε την κατάσταση εν γένει, όμως τα μέτρα αυτά πρέπει να είναι περιορισμένα στο αναγκαίο, πρέπει να είναι αυστηρά αναλογικά, δεν πρέπει να διαρκούν επ΄αόριστον και, το πολύ σημαντικό, πρέπει να υπόκεινται σε συστηματική εποπτεία”, υπογράμμιζε μεταξύ άλλων.

Ο Βίκτορ Ορμπάν, ο οποίος εξασφάλισε απεριόριστες εξουσίες στο πλαίσιο των έκτακτων μέτρων υπό το πρόσχημα της αντιμετώπισης της επιδημίας, δέχεται συχνά τις επικρίσεις των Βρυξελλών για την μεταχείριση της ουγγρικής αντιπολίτευσης, των μέσων ενημέρωσης, των πανεπιστημίων, των μη κυβερνητικών οργανώσεων αλλά και των προσφύγων.

ΤΙ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΞΕΡΩ ΓΙΑ ΤΟΝ ΚΟΡΟΝΟΪΟ

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα