Αίγυπτος: Αρχαιολόγοι ανακάλυψαν μούμια 2.000 ετών με χρυσή γλώσσα

Αίγυπτος: Αρχαιολόγοι ανακάλυψαν μούμια 2.000 ετών με χρυσή γλώσσα
Ministry of Tourism and Antiquities / Υπουργείο Τουρισμού και Αρχαιοτήτων Facebook / @moantiquities

Μοναδικά ευρήματα από τις ανασκαφές στην αρχαία πόλη Ταπόσιρις Μάγκνα. Βρέθηκαν 16 τάφοι, μια μούμια με χρυσή γλώσσα και μία με μάσκα θανάτου, αλλά και οκτώ μαρμάρινα κεφάλια.

Μια μοναδική ανακάλυψη έκαναν αρχαιολόγοι στην Αίγυπτο και, συγκεκριμένα, στην αρχαία πόλη Ταπόσιρις Μάγκνα (Taposiris Magna), κοντά στη σημερινή τοποθεσία Αμπουσίρ.

Ειδικότερα, σύμφωνα με το Businessinsider.com, ανακαλύφθηκαν 16 τάφοι που περιείχαν μούμιες 2.000 ετών, με μία από αυτές να ξεχωρίζει, καθώς είχε ταφεί με μια χρυσή γλώσσα στο στόμα της.

Τα χρυσά φυλαχτά σε σχήμα γλώσσας που τοποθετούσαν οι ταριχευτές στις μούμιες, θεωρούνταν μεγάλη τιμή και είχαν ειδική σκοπιμότητα. Έβαζαν στις μούμιες χρυσές γλώσσες, ώστε οι νεκροί να μπορούν να μιλήσουν στους θεούς, όπως με τον Όσιρις – άρχοντα του αιγυπτιακού κάτω κόσμου -, κατά τη διάρκεια της μεταθανάτιας ζωής.

Ministry of Tourism and Antiquities / Υπουργείο Τουρισμού και Αρχαιοτήτων Facebook / @moantiquities


Η επίσημη ανακοίνωση από το αιγυπτιακό Υπουργείο Τουρισμού και Αρχαιοτήτων ανέφερε ότι η χρυσή μούμια βρέθηκε ανάμεσα σε αμέτρητες άλλες που ανακαλύφθηκαν πρόσφατα στην Αλεξάνδρεια. Επίσης, ανέφερε πως οι μούμιες ήταν “σε κατάσταση κακής συντήρησης”, προσθέτοντας ότι αυτό ήταν χαρακτηριστικό της μουμιοποίησης κατά τη διάρκεια των ελληνικών και ρωμαϊκών εποχών.

Επίσης, στην κοινή αποστολή των Αιγύπτιων και Δομινικανών αρχαιολόγων, αναφέρθηκε πως βρέθηκαν 16 τάφοι σκαλισμένοι σε βράχο κάτω από τον ναό.

Αξίζει να σημειωθεί, πως η μούμια με την επιχρυσωμένη γλώσσα δεν ήταν το μόνο αξιόλογο εύρημα της ανασκαφής.

Σύμφωνα με τον Δομινικανό αρχαιολόγο Kathleen Martínez, ο οποίος ηγήθηκε της αποστολής, δύο από τις πιο σημαντικές μούμιες που βρήκε η ομάδα θάφτηκαν με διακοσμητικό χαρτόνι, ένα υλικό από πάπυρο και λινό που χρησιμοποιούσαν οι Αιγύπτιοι για να περικλείουν τις μούμιες από το κεφάλι μέχρι τα δάχτυλα.

Το χαρτόνι της μούμιας απεικόνιζε τον Όσιρι, ενώ το άλλο ήταν διακοσμημένο με στεφάνι από κέρατα, ένα φίδι κόμπρα στο μέτωπό του, και ένα κολιέ με κεφαλή γεράκι, που συμβολίζει τον Χόρους, τον αιγυπτιακό θεό του ήλιου.

Οι δύο μούμιες ήταν, επίσης, ενταφιασμένες με μερικούς κυλίνδρους, οι οποίοι τώρα αποκρυπτογραφούνται.

Ministry of Tourism and Antiquities / Υπουργείο Τουρισμού και Αρχαιοτήτων Facebook / @moantiquities

Ακόμη, βρέθηκε άλλη μία μούμια η οποία φορούσε μάσκα θανάτου, με οπές στα μάτια. Οι μάσκες θανάτου προστάτευαν τους νεκρούς στη μεταθανάτια ζωή και βοηθούσαν τα πνεύματά τους να επιστρέψουν πίσω στο σώμα τους.

Ο Khaled Abo El Hamd, γενικός διευθυντής του υπουργείου αρχαιοτήτων της Αλεξάνδρειας, ανέφερε ότι η αποστολή, επίσης, ανακάλυψε οκτώ μαρμάρινα κεφάλια που χρονολογούνται από την ελληνική και τη ρωμαϊκή εποχή.

Τα γλυπτά στους τάφους ίσως να απεικόνιζαν τον πρόσωπο που πέθανε.

Ακολουθήστε το News247.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Διαβάστε τις Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο, με την αξιοπιστία και την εγκυρότητα του News247.gr

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα