Αίγυπτος: 37 νεκροί, πάνω από 1.000 τραυματίες μέσα σε ένα 24ώρο

default image

Οι συγκρούσεις οπαδών και αντιπάλων του προέδρου Μόρσι έχουν απολογισμό 37 νεκρούς και 1.079 τραυματίες το τελευταίο 24ώρο

Τριάντα επτά νεκροί και πάνω από 1.000 τραυματίες είναι ο απολογισμός των συγκρούσεων οπαδών και αντιπάλων του προέδρου Μοχάμεντ Μόρσι το τελευταίο 24ώρο στην Αίγυπτο.

Όπως ανακοίνωσε το υπουργείο Υγείας, σκοτώθηκαν 36 άνθρωποι και τραυματίστηκαν 1.079 ενώ τη ζωή του έχασε και ένας κόπτης ιερέας από αγνώστους στο Σινά.

Στον απολογισμό αυτό περιλαμβάνονται 30 άνθρωποι που σκοτώθηκαν σε συμπλοκές ανάμεσα σε οπαδούς και αντιπάλους του Μόρσι αφότου ξέσπασαν χθες το βράδυ συγκρούσεις ανάμεσα στις δύο παρατάξεις οι οποίες είχαν οργανώσει αμφότερες διαδηλώσεις.

Εξάλλου πέντε αστυνομικοί σκοτώθηκαν από ενόπλους στο Σινά λίγο μετά το θάνατο, νωρίτερα μέσα στην ημέρα, ενός στρατιώτη στην ασταθή αυτή περιοχή που συνορεύει με τη Λωρίδα της Γάζας και το Ισραήλ.

Το βράδυ, ένοπλοι οπαδοί του ισλαμιστή πρώην προέδρου επιτέθηκαν στην έδρα του κυβερνήτη του Βορείου Σινά στο Ελ-Αρίς, στη βορειοανατολική Αίγυπτο, και ύψωσαν στο κτίριο τη σημαία των τζιχαντιστών.

Πάντα στη χερσόνησο του Σινά όπου επικρατεί μεγάλη αστάθεια, ένας κόπτης ιερέας σκοτώθηκε από άγνωστους ενόπλους, σύμφωνα με πηγές των δυνάμεων ασφαλείας.

Οι δράστες έβγαλαν τον ιερέα από το αυτοκίνητό του, τον σκότωσαν με μια ριπή αυτομάτου και στη συνέχεια διέφυγαν, διευκρίνισαν οι πηγές.

Ο Μ. ΕλΜπαραντέι μεταβατικός πρωθυπουργός

Ο μεταβατικός πρόεδρος Άντλι Μανσούρ ζήτησε από τον ως σήμερα ηγέτη της αντιπολίτευσης Μοχάμεντ ΕλΜπαραντέι να τεθεί επικεφαλής της νέας κυβέρνησης της χώρας, έγραψε η ελεγχόμενη από το κράτος εφημερίδα αλ Αχράμ το Σάββατο (06/07), τρεις ημέρες μετά το στρατιωτικό πραξικόπημα που ανέτρεψε τον ισλαμιστή πρόεδρο Μοχάμεντ Μόρσι.

Το ότι ο Μανσούρ επρόκειτο να ονομάσει τον ΕλΜπαραντέι πρωθυπουργό είχαν αναφέρει νωρίτερα πηγές της προεδρίας και το κίνημα Ταμαρούντ, που διοργάνωσε πολλές από τις μαζικές κινητοποιήσεις εναντίον του Μόρσι. Πηγή των ένοπλων δυνάμεων είπε ότι ο ΕλΜπαραντέι, ο οποίος είχε τιμηθεί με Νόμπελ Ειρήνης, αναμένεται να ορκιστεί το Σάββατο.

Ωστόσο ένα ανώτερο στέλεχος του Κόμματος Ελευθερίας και Δικαιοσύνης, του πολιτικού βραχίονα της Μουσουλμανικής Αδελφότητας, απέρριψε τον διορισμό του.

“Απορρίπτουμε αυτό το πραξικόπημα και ό,τι προκύπτει από αυτό, περιλαμβανομένου (του διορισμού) του ΕλΜπαραντέι” στο αξίωμα του πρωθυπουργού, είπε ο αξιωματούχος αυτός κατά την διάρκεια μιας πολιτικής συγκέντρωσης στο Κάιρο.

Στο μεταξύ ο Γιούσεφ αλ Καραντάουι, ένας εξέχων σουνίτης ιεροδιδάσκαλος που εδρεύει στο Κατάρ, εξέδωσε φετφά με τον οποίο καλεί τους Αιγύπτιους να υποστηρίξουν τον ανατραπέντα πρόεδρο Μόρσι. Ο Καραντάουι, που έχει γεννηθεί στην Αίγυπτο, ανέφερε στο φετφά αυτόν ότι η ανατροπή του Μόρσι από το στρατό εναντιώνεται στην δημοκρατία και στο Σύνταγμα. Πρόσθεσε ότι πολλοί ιεροδιδάσκαλοι στο ισλαμικό πανεπιστήμιο αλ Άζχαρ του Καΐρου –τον σημαντικότερο αιγυπτιακό μουσουλμανικό θεσμό– συμφωνούν μαζί του.

Νέες διαδηλώσεις σε όλη την χώρα

Ένας συνασπισμός ισλαμιστικών οργανώσεων του οποίου ηγείται η Μουσουλμανική Αδελφότητα κάλεσε το λαό της Αιγύπτου να διαδηλώσουν εκ νέου σε όλη τη χώρα αύριο Κυριακή εναντίον της ανατροπής του εκλεγμένου ισλαμιστή προέδρου Μοχάμεντ Μόρσι από τις ένοπλες δυνάμεις.

Ο Εθνικός Συνασπισμός Υποστήριξης της Νομιμότητας εξέδωσε μια ανακοίνωση με την οποία καλεί το λαό σε νέες κινητοποιήσεις.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα