LIVE Εικόνα: Αίμα στους δρόμους του Κιέβου. Στους 14 οι νεκροί. Εκτός ελέγχου η πολιτική κρίση

default image

Σύγκρουση κυβέρνησης-αντιπολίτευσης μέχρις εσχάτων στην Ουκρανία. Βίαιες συγκρούσεις διαδηλωτών με την αστυνομία. Περικυκλώθηκε η πλατεία Ανεξαρτησίας από δυνάμεις καταστολής. 14 οι νεκροί και πάνω από 150 οι τραυματίες. Μισό βήμα από τον εμφύλιο η χώρα. Καταλήφθηκαν κτίρια στην πόλη Λβιβ (Pics + Vid)

Στους 14, σύμφωνα με τα διεθνή πρακτορεία, έχουν φτάσει οι νεκροί στην Ουκρανία. Το βράδυ της Τρίτης περικυκλώθηκε η πλατεία Ανεξαρτησίας, σημείο συγκέντρωσης και “στρατόπεδο” των διαδηλωτών.

Συνεχίζεται η αιματοχυσία στην Ουκρανία. Οι διαδηλωτές ανυποχώρητοι, παραμένουν στους δρόμους και συγκρούονται με τις αστυνομικές δυνάμεις.

Όμως, οι μονάδες αντιμετώπισης ταραχών της ουκρανικής αστυνομίας έχουν περικυκλώσει την πλατεία Ανεξαρτησίας του Κιέβου, όπου έχουν συγκεντρωθεί χιλιάδες αντιπολιτευόμενοι διαδηλωτές και έχουν αρχίσει μεγάλη επιχείρηση για τη διάλυσή τους.

Οι νεκροί έχουν φτάσει τους 14 με έξι εξ αυτών να είναι αστυνομικοί.

Εκπρόσωπος της αστυνομίας είπε ότι επτά πολίτες και έξι αστυνομικοί σκοτώθηκαν στις πολύωρες συγκρούσεις, ορισμένοι εκ των οποίων από σφαίρες.

Εκπρόσωπος των διαδηλωτών διευκρίνισε ότι άλλος ένας πολίτης τραυματίστηκε θανάσιμα, ανεβάζοντας τον συνολικό αριθμό των θυμάτων στα 14.

 
 

Οι αστυνομικές δυνάμεις μετέφεραν κοντά στην πλατεία τρία τεθωρακισμένα οχήματα, εξοπλισμένα με εκτοξευτήρες νερού, τα οποία και άρχισαν να χρησιμοποιούν, ενώ διαδηλωτές εκτόξευαν βόμβες μολότοφ, πυροτεχνήματα και πέτρες στις δυνάμεις ασφαλείας που τους είχαν περικυκλώσει, όπως μετέδωσε η τηλεόραση.

Πολλές σκηνές από αυτές που είχαν στήσει εδώ και τρεις μήνες στην πλατεία κάηκαν, αν όχι οι περισότερες. Οι συγκεντρωμένοι έβαλαν φωτιά σε σωρούς από λάστιχα και ξύλα στην είσοδο της πλατείας για να εμποδίσουν τους αστυνομικούς να τους προσεγγίσουν.

 

Νωρίτερα, οι αστυνομικοί είχαν καλέσει με τηλεβόες τις γυναίκες και τα παιδιά να φύγουν από την περιοχή, προειδοποιώντας ότι θα ξεκινήσει μια “αντιτρομοκρατική επιχείρηση”.

Από πίσω τους, στη δεύτερη γραμμή, υπήρχαν άνδρες των δυνάμεων ασφαλείας οπλισμένοι με Καλάσνικοφ.

Τουλάχιστον 150 διαδηλωτές τραυματίστηκαν νωρίτερα σήμερα, εκ των οποίων οι 30 είναι σε σοβαρή κατάσταση. Ένας από αυτούς έχασε το χέρι του προσπαθώντας να μαζέψει μια κροτίδα. Από την πλευρά των αστυνομικών υπάρχουν 47 τραυματίες, σύμφωνα με επίσημα στοιχεία.

 

Ένας από τους ηγέτες της ουκρανικής αντιπολίτευσης, ο Βιτάλι Κλίτσκο, ζήτησε από «τις γυναίκες και τα παιδιά» να απομακρυνθούν από την πλατεία Ανεξαρτησίας στο κέντρο του Κιέβου, την ώρα που έληγε το τελεσίγραφο που είχαν θέσει οι ουκρανικές αρχές στους αντικυβερνητικούς διαδηλωτές να επιστρέψει η ηρεμία στην πρωτεύουσα.

«Ζητάμε από τις γυναίκες και τα παιδιά να φύγουν από τη Μαϊντάν (πλατεία Ανεξαρτησίας). Δεν μπορούμε να αποκλείσουμε μια έφοδο των δυνάμεων ασφαλείας», είπε ο Κλίτσκο στους διαδηλωτές που ήταν συγκεντρωμένοι στην κεντρική αυτή πλατεία του Κιέβου.

 

«Καλούμε τον πρόεδρο (Βίκτορ Γιανουκόβιτς) και τις δυνάμεις ασφαλείας να σταματήσουν τη βίαιη αντιπαράθεση», πρόσθεσε ο ίδιος.

Στο μεταξύ, ο ηγέτης της αντιπολίτευσης Βιτάλι Κλίτσκο μετέβη αργά το βράδυ της Τρίτης στο γραφείο του προέδρου Βίκτορ Γιανουκόβιτς για συνομιλίες, όπως ανακοίνωσε η εκπρόσωπός του.

Καταλήψεις κτιρίων και στην πόλη Λβιβ

Αντικυβερνητικοί διαδηλωτές κατέλαβαν το κτίριο της περιφερειακής διοίκησης της πόλης Λβιβ, καθώς και την έδρα της αστυνομίας στην πόλη αυτή, μία πόλη η οποία θεωρείται προπύργιο των εθνικιστών, στη δυτική Ουκρανία. Αυτό τουλάχιστον ανέφερε δημοσιογράφος του Γαλλικού Πρακτορείου από την περιοχή.

Περίπου 500 άνθρωποι πετροβόλησαν αρχικά το κτίριο όπου στεγάζεται η περιφερειακή διοίκηση και κατόπιν εισέβαλαν σε αυτό χωρίς να συναντήσουν αντίσταση. Λίγο αργότερα περίπου 100 διαδηλωτές κατέλαβαν αιφνιδιαστικά και την έδρα της αστυνομίας.

Να σταματήσουν οι συγκρούσεις ζητούν οι ΗΠΑ

Ο Λευκός Οίκος κάλεσε σήμερα τον πρόεδρο της Ουκρανίας Βίκτορ Γιανουκόβιτς να βάλει τέλος στην κλιμάκωση των βιαιοτήτων στο Κίεβο, προειδοποιώντας ότι η προσφυγή στη βία “δεν θα επιλύσει την κρίση”.

“Έχουμε σοκαριστεί από τις βιαιότητες στο κέντρο της πόλης του Κιέβου”, δήλωσε στο Γαλλικό Πρακτορείο η Λόρα Λούκας Μάγκνουσον, η εκπρόσωπος του Συμβουλίου Εθνικής Ασφαλείας (NSC) των ΗΠΑ, καλώντας τον πρόεδρο Γιανουκόβιτς να “βάλει τέλος στις συγκρούσεις” και να ξαναρχίσει τον διάλογο με την αντιπολίτευση.

“Εξακολουθούμε να καταδικάζουμε τις βιαιότητες στους δρόμους και την προσφυγή στην υπερβολική βία και από τις δύο πλευρές”, τις ουκρανικές αρχές και τους διαδηλωτές”, πρόσθεσε η Μάγκνουσον, τονίζοντας ότι με τον τρόπο αυτό “δεν θα τερματιστεί η κρίση”.

“Για να αποκατασταθεί η ειρήνη και η σταθερότητα πιέζουμε τον πρόεδρο Γιανουκόβιτς να ηρεμήσει αμέσως την κατάσταση και να βάλει τέλος στις συγκρούσεις στην πλατεία Ανεξαρτησίας (Μαϊντάν)”, την κεντρική πλατεία της ουκρανικής πρωτεύουσας όπου είναι συγκεντρωμένοι οι διαδηλωτές, συνέχισε.

Μετά από αρκετές εβδομάδες σχετικής ηρεμίας, βίαιες συγκρούσεις ξέσπασαν και πάλι σήμερα στο Κίεβο μεταξύ αντικυβερνητικών διαδηλωτών και αστυνομικών. Πέντε πολίτες και ένας αστυνομικός σκοτώθηκαν, σύμφωνα με την αστυνομία.

Ο Λευκός Οίκος ζητά επίσης από τον Γιανουκόβιτς “να ξαναρχίσει από σήμερα τον διάλογο με τους ηγέτες της αντιπολίτευσης για να επιτευχθεί μια συμφωνία για το μέλλον της Ουκρανίας”, κατέληξε η Μάγκνουσον.

Από τις Βρυξέλλες, ο Επίτροπος για τη Διεύρυνση Στέφαν Φίλε είπε ότι οι ουκρανικές αρχές τον διαβεβαίωσαν πως οι δυνάμεις ασφαλείας θα κάνουν το παν για να αποφύγουν να χρησιμοποιήσουν τα όπλα τους εναντίον των διαδηλωτών. Μιλώντας σε μια εκδήλωση στις Βρυξέλλες ο Φίλε είπε ότι “συγκλονίστηκε” από τις εικόνες που είδε από το Κίεβο. “Μόλις μίλησα στο τηλέφωνο με τον πρωθυπουργό, στον οποίο είπα ότι η εικόνα των Μπερκούτ (ειδικές δυνάμεις καταστολής) με τα Καλάσνικοφ προκαλεί μεγάλη ανησυχία και με διαβεβαίωσε ότι ο ίδιος και οι αρχές θα κάνουν τα πάντα για να μην χρησιμοποιηθούν αυτά τα όπλα. Για χάρη των Ουκρανών και για το μέλλον αυτής της χώρας, προσεύχομαι να είναι έτσι”, κατέληξε.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα