Αιθιοπία: Συνελήφθησαν εργαζόμενοι διεθνών ΜΜΕ στην Τιγκράι

Αιθιοπία: Συνελήφθησαν εργαζόμενοι διεθνών ΜΜΕ στην Τιγκράι
Ένα παιδί από το Tigray της Αιθιοπίας κάθεται σε ένα όχημα έξω από ένα προσωρινό του καταφύγιο (φωτογραφία αρχείου) AP

Τέσσερις εργαζόμενοι μεγάλων διεθνών MME συνελήφθησαν στην περιφέρεια της Αιθίοπας, Τιγκράι. Εργάζονται στο BBC, στη Financial Times και στο Γαλλικό Πρακτορείο Ειδήσεων.

Τέσσερις εργαζόμενοι για ξένα μέσα ενημέρωσης, ανάμεσά τους δύο ρεπόρτερ, ο ένας του BBC, ένας διερμηνέας του Γαλλικού Πρακτορείου και άλλος ένας της εφημερίδας Financial Times συνελήφθησαν το Σάββατο στην περιφέρεια Τιγκράι της Αιθιοπίας, όπου ο ομοσπονδιακός στρατός διεξάγει επιχειρήσεις ευρείας κλίμακας από την αρχή του Νοεμβρίου, σύμφωνα με συγγενείς τους και τους εργοδότες τους.

Το BBC μετέδωσε ότι ο ρεπόρτερ του συνελήφθη από ένστολους στρατιώτες στη Μεκέλε, την πρωτεύουσα της Τιγκράι. Το δημόσιο βρετανικό ραδιοφωνικό και τηλεοπτικό δίκτυο τόνισε πως εξέφρασε την ανησυχία του στις αιθιοπικές αρχές.

Οι Financial Times έγραψαν ότι διερμηνέας που δουλεύει για αυτούς συνελήφθη επίσης, ενώ στη σύλληψη δικού του διερμηνέα αναφέρθηκε και το Γαλλικό Πρακτορείο.

Η εφημερίδα, σύμφωνα με το ΑΠΕ-ΜΠΕ, τόνισε πως η δημοσιογραφική αποστολή είχε την έγκριση της ομοσπονδιακής κυβέρνησης και ότι καταβάλλονται «κάθε δυνατή προσπάθεια για να εξασφαλιστεί η απελευθέρωση» των μελών της. Συμπλήρωσε ότι με τη σειρά της εξέφρασε την «ανησυχία της» στις αρχές ενώ προσπαθεί να «κατανοήσει τους λόγους» που τέθηκαν υπό κράτηση τα διαπιστευμένα μέλη της αποστολής.

Οι μεταβατικές αρχές που έχει εγκαταστήσει στην Τιγκράι η ομοσπονδιακή κυβέρνηση του Άμπι Άχμεντ ανέφεραν ότι δύο διερμηνείς ανακρίνονται.

Το Γαλλικό Πρακτορείο τόνισε ότι δεν ενημερώθηκε για καμία κατηγορία σε βάρος του συνεργάτη του, που συνελήφθη στο σπίτι του. «Η συνεργασία του με μέσο ενημέρωσης δεν θα έπρεπε να αποτελεί αιτία σύλληψης και απευθύνουμε έκκληση να αφεθεί ελεύθερος αμέσως», τόνισε στέλεχος της διεύθυνσης του πρακτορείου.

Το γραφείο του πρωθυπουργού Άχμεντ είχε ανακοινώσει προ ημερών ότι παραχωρήθηκε πρόσβαση στην Τιγκράι σε μέσα ενημέρωσης, συμπεριλαμβανομένων των τριών που καταγγέλλουν τώρα πως οι συνεργάτες τους συνελήφθησαν.

Η Επιτροπή για την Προστασία των Δημοσιογράφων (CPJ) επισήμανε χθες τη δήλωση στελέχους του κυβερνώντος κόμματος στην Αιθιοπία πως οι αρχές θα αναλάβουν δράση εναντίον όσων «αποπειρώνται να δώσουν λάθος πληροφορίες» σε ξένους δημοσιογράφους στην Τιγκράι. «Το πόσο σπάνια ήταν τα ανεξάρτητα ρεπορτάζ που έβγαιναν από την Τιγκράι κατά τη διάρκεια αυτής της σύρραξης ήταν ήδη βαθιά ανησυχητικό. Τώρα, οι συλλήψεις από τον αιθιοπικό στρατό δημοσιογράφων και εργαζόμενων σε MME αναμφίβολα θα προκαλέσει φόβο και αυτολογοκρισία», τόνισε η μη κυβερνητική οργάνωση. «Οι αιθιοπικές αρχές πρέπει να αφήσουν αμέσως ελεύθερους» τους ρεπόρτερ και τους συνεργάτες των μέσων, αλλά και να δώσουν «εγγυήσεις πως ο Τύπος θα μπορεί να καλύψει τη σύρραξη στην Τιγκράι χωρίς εκφοβισμούς», συμπλήρωσε η CPJ.

Ο αιθιοπικός ομοσπονδιακός στρατός εξαπέλυσε επίθεση στην Τιγκράι την 4η Νοεμβρίου για να συντρίψει τις δυνάμεις του Μετώπου για την Απελευθέρωση του Λαού της Τιγκράι (TPLF), του κόμματος που κυβερνούσε την περιοχή και η Αντίς Αμπέμπα κατηγόρησε πως επιτέθηκε εναντίον βάσεων του ομοσπονδιακού στρατού.

Ο Άμπι Άχμεντ ανακήρυξε τη «νίκη» του στρατού την 28η Νοεμβρίου, αφού καταλήφθηκε η πρωτεύουσα της περιφέρειας, η Μεκέλε, μολονότι το TPLF ορκίζεται να συνεχίσει τον πόλεμο. Οι εχθροπραξίες συνεχίζονται σποραδικά.

Ακολουθήστε το News247.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα